Villányi vörösborokból melyik évjáratot érdemes venni?
2011 és 2012 elég jó vörösboros évek voltak, ha a nagytestű, akár túlérett szőlőből készülő, hömpölygő vörösborokat szereted. A villányi nagyok stílusának tehát jól álltak ezek az évek. (Mindkettő év nagyon meleg, nagyon száraz év volt, ami úgy amúgy nem lenne ideális mindenféle borhoz.) A 2013 is korrekt volt, amúgy időjárási viszonyaiban jóval kiegyensúlyozottabb, és pont emiatt borok is kevésbé hömpölygősek, a rusztikus vörösök helyett inkább az elegáns, lendületes vörösöknek kedvezett. 2010 és 2014 teljesen felejtős vörösboros téren. Mindkettő (a fontosabb időszakokban) hűvös, és rendkívül csapadékos - bőven károsba csúszóan csapadékos.
Szóval összességében klasszikus, "nagyboros" villányis stílusban 2011 és 2012, elegáns, modernebb stílusban 2013.
Világos, de legalább egy támpont az évjárat.
Bár azért gondolom, hogy a "nagy" nevek (Bock, Günzer, Gere, stb) egy gyengébb, pl 2014-es évjáratban sem engedhetik meg maguknak, hogy nem megfelelő bort dobjanak piacra.
Vagy ilyenkor mit csinálnak?
A legtöbb borászat a nagyobb, magasabb prestigeű boraikat meg sem jelentetik a gyengébb években (pl Bocknál a Magnicico, vagy Capella, Gernénél a Kopar, vagy a Gere cuvée), hanem az alap kínálatba kerülnek az oda szánt borok is.
Azért egy 2010-ben, vagy 2014-ben nem csak Villányban, hanem országszerte előfordult, hogy a prestgeborok helyett az alap-sorozatok kerültek csak piacra, és a prestigebor-alapanyag szőlők is az alapokba kerültek. Van olyan borászat is, akik a csúcsvörös-hazasításukat ugyan nem tudták megcsinálni, de az oda szánt szőlőt nem is az alapborba rakták, hanem létrehoztak egy köztes kategóriát, csak arra a gyengébb évre (pl Vörös Hemina az Infusio helyett a Pannonhalmi Apátságnál.)
Aztán vannak borászatok, akiknek nincsenek alap- illetve prestige-szériáik, hanem egyféle borsoruk van minden évben, x féle szőlőből, illetve házasításból, náluk előfordul, hogy csökkentett áron adják az azévi borokat (ami nagy bukta, mert eleve több munkával kevesebb bort tudnak előállítani. Namost a munka- és időbefektetés nőtt, a mennyiség csökkent, és még az áron is buknak... de vannak, akik mégis benyelik a veszteségeket, a prestige megtartása érdekében: pl Somlói Apátság Pincészet).
Szóval ilyesmi eszközökhöz lehet ilyenkor nyúlni.
"Azért egy 2010-ben, vagy 2014-ben nem csak Villányban, hanem országszerte előfordult, hogy a prestgeborok helyett az alap-sorozatok kerültek csak piacra, és a prestigebor-alapanyag szőlők is az alapokba kerültek."
Akkor ezáltal akár az is előfordulhat, hogy egy gyengébb évjáratban mondjuk a Bock alapborai jobbak lesznek, mint egy jobb évjáratban, mert oda ment a prestige szőlő??
Ez egy remek jó kérdés. Azért én nem mondanám, hogy jobb az általad írtak miatt az alap sorozat tuti jobb lett, mert minden termés rosszabb minőségben jött le a tőkéről. A kevésbé hozamkorlátozott, roszabb kitettségű ültetvényeken pl aligha lett fenolosan érett a kékszőlő 2014-ben. Csoda lenne, ha a jobb parcellákban az lett. Namost egy fenolosan éretlen alapanyaghoz hiába keversz egy jobbat, nem lesz jó. Emiatt nem, valószínű, hogy még így is pont, hogy roszabb minőségűek lesznek az alapborok is.
Meg vannak az éretlenség különböző fokaira érzékenyebb fajták, pl egy Cabernet Sauvignonnál jönni fognak az éretlen, zöldes, vegetális jegyek, amik a legkevésbé sem állnak jól egy vörösbornak.
Szép gondolat, de sajnos nem :(
Fehérborban születhetnek szép dolgok ezekből az évekből, de vörösből aligha, pont azért, mert a kékszőlőnél alapvető fontosságú a fenolos érettség. És ezek az évek ezt aligha tudták biztosítani, főleg nem az alapborokba szánt tőkékről.
Köszi szépen, sokat tanultam!
Még egy kérdés: te mit ajánlanál villányi vörösből ár-érték arányban 1500-2500 és mondjuk 3000-5000 Ft-os kategóriában? És igen, azokat a "hömpölygőseket" kedvelem:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!