Mi a különbség a porter és a stout között?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
porter
sötét, édeskés, testes ale (felső erjesztésű). Londonban "főzték ki" a XVII. század végén, az entire, vagyis a "teljes" sör kiváltására, ami nem volt más mint a kocsmákban kapható összes csapot sör keveréke. Nevét legfőbb fogyasztóiról, a piaci hordárokról, vagyis a "trógerekről" kapta. Mai változatai határozottan pörkölt malátás karakterűek.
stout
sötétbarna-fekete, felső erjedésű sör, krémszerű habbal. Írorszgában a legelterjedtebb fajta, de Angliában és világ más részein is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A porterrel szemben mindig van benne némi malátázatlan pörkölt árpa.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
+1:
Imperial Stout
A gyarmati időket idéző testes, magas, alkoholtartalmú stout. Ennek a sörfajtának mindenképpen ki kellett bírnia a többhetes, esetleg több hónapos tengeri utazást is, ezért behajózáskor még bőven tartalmazott ki nem erjedt cukrot, ami a hosszú út alatt lassan átalakult alkohollá, így védve a sört a megromlástól. Alkoholtartalma általában 8-10%os, de esetenként még több.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Sőt! Most, hogy szétnéztem a polcon... Van tejes stout is :)
Barna sörhöz a szokásos sörfőző cukrok helyett tejcukrot használtak egy britt úriember javaslatára. Mivel a laktóz nem erjed meg, édesebb, lágyabb alacsonyabb alkoholtartalmú főzetet kaptak. A "sörfőzés forradalmaként" dicsért új főzetnek egészségmegőrző jellemzőket tulajdonítottak, és még szoptató anyáknak is ajánlották az orvosok!!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Mindkettőt szokták csokizni is, vaníliázni is, vagy éppen kávézni.
Rizmajer oldalán van fen egy jófajta videó, hogyan készült az ő csokis soutujuk (illetve kakaós)... rizmajersor.hu/hireink_2015.html >> 2015.02.19.- Édes Élet Sörpremier
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!