A borászatban mit jelent a petrolosság?





Szia!
A petrolosság, mint illat- és ízjegy tipikusan az érettebb rajnai rizling borokban jelentkezik. Egyszerűen annyit jelent, hogy petrolra emlékeztető aromákat lehet felfedezni a borban. Érdekes módon azobnan ez kifejezetten kellemes tud lenni és gazdagítja a bor aromavilágát. Persze hozzá kell tenni, hogy ez szubjektív, de a "petrol" azért a legtöbb embernél nem feltétlen egy kellemes asszociációt indít meg, úgyhogy érdemes leszögezni, hogy itt nem egy negatív dologról van szó.
Egy TDN nevű vegyület okozza. Nem csak az érettebb rajnai rizling borokban található meg, de érzékszervi küszöb felett szinte csak bennük. (Ez többek között a rajnai rizlingnek a többi szőlőfajtához képest magasabb béta-karotin tartalmának köszönhető, ami az egyik kiindulási anyaga a TDN-nek.)
Az előbb ecsetelttől eltérő, benzines aromák jelentkezhetnek hosszabban héjon áztatott és előrehaladottabb oxidációs állapotban lévő fehérboroknál. Ez viszont egy határozottan kellemetlen jelenség.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!