Mi a véleményetek a Finlandiáról?
Csöppet sem vagyok vodkaszakértő, még tavaly vettünk egy üveggel, de tisztán emlékszem, hogy nem igazán ízlett, nem volt kellemesebb, mint mondjuk egy kommersz Royal.
Az igaz, hogy más volt az ízvilága kicsit, viszont a körömlakk ugyanúgy áthatott.
Nem mondom, hogy nagyon drága lett volna, de ez valóban más minőségi szint, vagy puszta szentimentalizmus/sznobizmus Finlandiát ajánlani?
Ömm. Ha nem volt kellemesebb mint Royal, akkor nem tudom... tényleg nem tudom, akkor a vodka nem a te világod.
A Finlandia messze áll egy igazán minőségi vodkától, szerintem kb. a középkategória, de egy körömlakkos maró Royalhoz képest sokkal finomabb és lágyabb. Viszont továbbra is karcos és van egy enyhe kemikáliás utóíze szerintem.
Abban egyetértünk, hogy a Finlandiát ajánlgatni puszta sznobizmus, mert egyrészt messze áll a csúcsminőségtől, másrészt az
Egyes embereket zavar a túl tiszta etanol íze. Ha neked a Royal és a Finlandia egyforma, akkor valószínűleg ilyen az ízlésed. Maga az alkohol az a „körömlakk”, amit érezni fogsz a legtöbb vodkában, vagy pl. a kanadai whiskyk egy jó részében is. Más, testesebb röviditalokban az etanol jellegét elnyomják a különböző egyéb erjedéstermékek, illetve a likőrökben a cukor és az ízesítőanyagok.
Más emberek viszont pont ezeket az erjedéstermékeket utálják (karcosként, büdösként érzékelik) és a tiszta etanolt semlegesnek, lágynak érzik (megfelelő hígítással, persze).
Persze lehet úgy is játszani a kongenerek arányaival, hogy el is nyomják a szesz szárazságát, de ne is legyenek zavaróak, ilyenkor kerül egy vodka 10 ezerbe (vagy többe, de az csak marketing, mert efölött már nincs hova cifrázni a vodkát).
Egy tesztet mindenképpen érdemes lenne csinálni szemtől szemben, mert emlékezetből nehéz lenne megmondani melyik a rosszabb.
Hát igen, a vodka közel áll a nyers alkohol ízéhez, de én inkább a karcosságára gondoltam. Például 45-60% közti háziban (pálinka) sem érződik igazán a karcosság, ha rendesen meg van csinálva, pedig a whiskey mellett azt tudnám mé a vodkához közel hozni.
Minden esetre lehet igazatok van abban, hogy ezek a gabonaszeszek (se a viszki, sem a vodka) nem a zsánerem. A whiskey még elmegy, de a vodkáról 3-ból kétszer ilyesmik jutnak eszembe:
Köszönöm a válaszokat, tovább próbálkozok.
Egyébként szerintetek a vodkát nagyjából milyen hőmérsékleten a legjobb fogyasztani?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!