Házilag szeretnék erjeszteni valami rizsborféleséget, milyen arányban kell bele élesztő?
A rizsben keményítő van, csak úgy nem fog megerjedni. 1-2 százalék persze erjed az étkezési rizs szabad cukortartalmából, de ennyi.
A szakéhoz és hasonlókhoz egy gombakultúrát használnak, ami átalakítja a keményítőt cukorrá. (Persze el lehet cukrosítani árpamalátával vagy előregyártott enzimmel is.)
Élesztő nem sok kell, 20 liter gabonacefréhez szoktak egy evőkanállal.
Rizspálinka: (elég erős lesz belőle)
fél kiló rizs
4 dk élesztő
5 cm egész fahéj
5 db szegfűszeg
10 dk mazsola
2 db karikára vágott citrom
3,5 dl vízből és 1,5 kg cukorból szirupot főzünk. Nem kell sűrűre főzni.
Egy 3 literes üvegbe tesszük a hozzávalókat és a kihűlt szirupot ráöntjük.
Lekötjük celofánnal, néhány helyen kilyukasztva.
28 napig hűvös helyen érleljük, majd leszűrjük.
Ízesíthetjük aromával.
Időpont ma 17:41
Ez egy cukorcefre, amiben feleslegesen van ilyen sok rizs. Valamennyi kell (tápanyagnak), hogy az élesztő eléljen a cukros vízben, de az alkohol a kristálycukorból lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!