Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kaptam szülinapomra házipálink...

Kaptam szülinapomra házipálinkát. De ha már beleszagolok megráz a hideg, és elkapom a fejem. Valami pancsolt sz**t adtak?

Figyelt kérdés

Segítségeteket kérném! Nem vagyok szakértő, se nem iszom rendszeresen. De nem értem, miért van ez a reakció nálam!


Azért néha iszom, már sok mindent kóstoltam, vodka, whisky, pálinka, pezsgő, sör, bor, tequila, de egyiknél sem volt ilyesmi+!


Fütyülős pálinkát már ittam sokszor, sose volt ilyen reakció ennél! Szóval nem hiszem, hogy allergiás lennék az alkoholra! :)


Kaptam születésnapomra nagybátyámtól házi pálinkát. Valami törkölyből van(fogalmam nincs mi az)O de ha már beleszagolok az üvegbe, megráz a hideg, és reflex szerűen elkapom a fejem! Mintha valami savat szagolnék, vagy kémián volt ilyen mikor valami tömény anyagba bele szagoltatott a tanár!


Hát nagy nehezen rávettem magam, hogy 2-3 centet megkóstoljak! Hááát, jaaaj annyira durva! Mintha valami savat innék, marja a torkom pokolian! Gyorsan ittam rá üdítőt, de nem múlt el az érzés vagy 1-2 percig!

Nagyon kemény pia!

Utána rá se néztem, hetekig. Majd hetek után megőpróbáltzam, hátha most jobb lesz%! De nem! Megint beleszagolok, megráz a hideg, elkapom a fejem,, és 2-3 cent után is marja végig égeti a torkom percekig!

3x ittam belőle de egyre keésbé merek bele inni!


Mi a baj? Rossz a pálinka? Vagy én vagyok nem eléggé kemény legény? :D

Amikor ittam fütyülőst sose volt ilyen fejelkapásos hidegrázás! De ennél az ajándék pálinkánál van!


Mitől lehet ilyen reakcióm? Valami vacak pancsolt páleszt kaptam?

Köszi a segítséget!

19/F



2014. jún. 4. 13:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
70%

Hehe, semmi baja a cuccnak.


A törköly az "szőlő", legalábbis szőlőcefre. Elég kemény abból pálinkát főzni, de hát a monglok még a lótejet is megerjesztették mert nem volt más...


Ha nem ízlik, ne igyad.

2014. jún. 4. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
70%

Nem hiszem, hogy pancsolt, csak a törköly (borkészítésnél a présben maradt szőlőalkatrészek) nem épp az élvonalba tartozik a pálinkák között.

Össze sem lehet hasonlítani mondjuk egy kajszival...

2014. jún. 4. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
74%
Kiráz, nem megráz a hideg.. :D
2014. jún. 4. 14:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Hát erős neked, nem vagy hozzászokva. Így nem tudjuk,hogy minőségileg milyen, az igazi pálesz 50%-os legalább, szóval nem ezek a bolti 40%-os löttyök. Igen ez kemény kémiai anyag, alkohol, ami nem szörp, éget és szúrós szaga van, de hát ettől pálinka a pálinka!
2014. jún. 4. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
És igen szőlő csuma, héj, és magból van, ami nem olyan mint a szilva vagy a barack, de azért nem rossz, bár én se vagyok nagy ivó, szoktak még régi bort, óbort is hozzákeverni és persze cukrot.
2014. jún. 4. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Az alkoholtartalom nem minden, és a hivatalos pálesz bizony 40%-nál kezdődik (ha nem hiszed számolj utána).


Én pl. benyomom a 70%-os rumot is probléma nélkül, de a nyamvadt bolti tequilát (35%?) az életben nem erőltetném le a torkomon.

2014. jún. 4. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

A házi pálinkát sokszor jóval erősebbre csinálják, mint a boltit, talán ezért érezted marónak. A törkölypálinkának meg alapból elég furi íze van, nem hasonlít a gyümölcspálinkákhoz, nem is szeretik olyan sokan.


A Fütyülőst meg én nem venném pálinkaszámba. :)

2014. jún. 4. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Törkölypálinkának szüret után van szezonja. Magyar ember nem szeret pazarolni :D
2014. jún. 4. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
53%

Már leírták előttem, hogy ugye a törköly az az, ami a szőlőből a préselés után hátramarad, és a takarékos magyar paraszt bizony abból is szeszt főz. Tehát mivel a törkölypálesz hulladékból készül, alapból elég karcintós, nem tud olyan finom lenni, mint egy gyümölcspálesz. Egy házi gyümölcspálesz lehet szutyok is és igazán finom is, attól függően, hogy hulladékból vagy gyümölcsből készül. Meg persze függ a készítéskori odafigyeléstől, hozzáértéstől is az íz, de egy hulladék alapanyagnál cseszheted a hozzáértést (nyilván).

Egyébként törkölypáleszból még soha nem ittam jót. A fütyülős meg nem pálesz! Majdnemhogy egy lapon említhető a különböző vodka jellegű meg tengerész ízű szeszesitalokkal, csak van körülötte egy őrületes hype.

2014. jún. 5. 05:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 Phoney ***** válasza:
100%

Amit érzel, az a megecetesedett alapanyag ecetsavas, etil-acetátos párlata. Nagyon jól érzed, SAV van benne. Az ajándékba kapott pálinkát nem pancsolt (illetve max. cukrozott), csak éppen selejtes.


A pálinka nem instant leves, nagyon könnyen el lehet rontani, kicsit is, meg nagyon is. Mivel a házipálinkák többségét anélkül készítik, hogy alapvető (1-2 A4-es oldalon elférő) dolgokkal tisztában lennének (megbíznak a generációkon átívelő kontárságban), a házipálinkák többsége selejtes. Persze mivel alkohol van benne, ezért így is megisszák, megszokják, megszeretik, majd megmagyarázzák neked, hogy a pálinka akkor jó, ha szar. Egy JÓ pálinka 50 fokon sem kapar. A kaparás az ecettől van. Ha szoktál whiskyt inni, akkor egy hibátlan pálinkától nem lehetsz rosszul.


Természetesen törkölyből is lehet nagyon finom pálinkát főzni, de a kulcsszó a LEHET.

2014. jún. 5. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!