Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinka fokolása hígítás...

Pálinka fokolása hígítás közben hőmérővel?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem hogy ha keverés közben hőmérőt használok és fokolót egyszerre akkor úgy is keverhetem?

Mert egy képlet alapján kiszámoltam de az alapján simán fél literrel többet kellett volna bele töltenem.



2014. febr. 10. 21:42
 1/8 anonim ***** válasza:
Akár 5 hőmérőt is használhatsz plusz a zsebdben lehet még két aszpirin is. A lényeg, hogy jó legyen a pálinka.
2014. febr. 10. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Látom nem érted amit akartam...Mivel a pálinkának csökkentjük az alkoholtartalmát ezt ugyebár vízzel,ha hirtelen csinálom akkor hőmérővel lehet nézni hogy mennyivel is feljebb megy a hőfoka keverés közben,igaz zavaros lesz az ilyen keverés miatt de úgy is letisztul,szal a lényeg hogy akár az emelkedett hőmérséklet szerint is nézhetem a fokolót frissen keverve hogy tudjam mennyi kell még hozzá önteni?
2014. febr. 11. 07:07
 3/8 anonim ***** válasza:
Kérdezni is tudni kell...
2014. febr. 11. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Válaszolni is tudni kell...
2014. febr. 11. 15:28
 5/8 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de ezt a kérdést többszöri nekifutásra sem tudtam értelmezni! Persze lehet, hogy a hiba bennem van! :) Na mindegy, leírom az én módszerem. Fontos, az azonos hőmérsékletű legyen a víz és a pálesz is! Megmérem a pálinka hőmérsékletét és az alkohol fokát, majd a táblázatból kikeresem a valós alkohol fokot. A valós alkoholfok és a pálinka mennyisége alapján kiszámolom a hozzáadandó víz mennyiségét és részletekben összekeverem. Ha végeztem ismét megmérem a hőfokot (mert ilyenkor mindig emelkedik) meg az alkoholfokot és ismét ellenőrzöm a táblázat alapján. Ha kell, korrigálom az eredményt, de általában jó szokott lenni. A táblázatot megtalálod itt:

[link]

2014. febr. 12. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Tehát keverés után is ugyanúgy jó a fokoló ha táblázatból nézem az eredményt.

Én is kiszámoltam hogy mennyi kellene hozzá,de egy fél literrel kevesebbet tettem ,pedig többször is nekifutottunk a számolásnak,de akár a képlet sem lehetett jó amit a snapszmesterről írtam le.

2014. febr. 12. 12:30
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen jó a fokoló keverés után is és kell is használni, de a hőmérsékletet mindig ellenőrizni kell, mert a fokolók 20 C fok hőmérséklethez vannak kalibrálva, tehát az ettől magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékletű pálinkánál eltérő eredményeket mutat. Pl. egy 24C hőmérsékletű pálinkánál, ha 50 fokot mutat a fokoló, az valójában csak 48,5.
2014. febr. 13. 07:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Tehát akkor nem kell kiszámolni előre a mennyiséget ha hőmérővel és táblázattal ellenőrzöm hogy mennyire hígítottam.... :)

Köszi!

2014. febr. 13. 21:10

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!