Pálinka fokolása hígítás közben hőmérővel?
Az lenne a kérdésem hogy ha keverés közben hőmérőt használok és fokolót egyszerre akkor úgy is keverhetem?
Mert egy képlet alapján kiszámoltam de az alapján simán fél literrel többet kellett volna bele töltenem.
Ne haragudj, de ezt a kérdést többszöri nekifutásra sem tudtam értelmezni! Persze lehet, hogy a hiba bennem van! :) Na mindegy, leírom az én módszerem. Fontos, az azonos hőmérsékletű legyen a víz és a pálesz is! Megmérem a pálinka hőmérsékletét és az alkohol fokát, majd a táblázatból kikeresem a valós alkohol fokot. A valós alkoholfok és a pálinka mennyisége alapján kiszámolom a hozzáadandó víz mennyiségét és részletekben összekeverem. Ha végeztem ismét megmérem a hőfokot (mert ilyenkor mindig emelkedik) meg az alkoholfokot és ismét ellenőrzöm a táblázat alapján. Ha kell, korrigálom az eredményt, de általában jó szokott lenni. A táblázatot megtalálod itt:
Köszönöm szépen!
Tehát keverés után is ugyanúgy jó a fokoló ha táblázatból nézem az eredményt.
Én is kiszámoltam hogy mennyi kellene hozzá,de egy fél literrel kevesebbet tettem ,pedig többször is nekifutottunk a számolásnak,de akár a képlet sem lehetett jó amit a snapszmesterről írtam le.
Tehát akkor nem kell kiszámolni előre a mennyiséget ha hőmérővel és táblázattal ellenőrzöm hogy mennyire hígítottam.... :)
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!