Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinkafőzésnél mi a második...

Pálinkafőzésnél mi a második főzés célja?

Figyelt kérdés

2013. dec. 24. 17:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Tisztább és töményebb legyen a cucc.
2013. dec. 24. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A 2. főzés elején jön le a mérgező metilalkohol.Kb. a teljes mennyiség 0.5%-át teszik félre.
2013. dec. 24. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
Finomításnál az ízek gyengülnek vagy erősödnek?
2013. dec. 24. 19:50
 4/11 anonim ***** válasza:
Erősödnek.A végén lejön az alszesz.Az is kiöntésre való.
2013. dec. 24. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim válasza:

Ezt a lépést a kisüsti 2x-es lepárlásnál alkalmazzák. A gyárakban, főzdéjben 1x-i tornyos lepárlást alkalmaznak, rektifikáló lencsével felszerelve.

Az otthoni egyszerűbb kisüstinél az első főzetnél semmit sem öntenek ki, lepárolják míg összesen 25-30%-os nem lesz. Ez az alszesz.

2. főzésnél az alszeszt desztilláljuk újra, ezzel egyrészt a káros előfőzetet választjuk el, majd kinyerjük az értékes középpárlatot, ami a pálinkánk lesz (kb. 60-65%-os) és leválasztjuk az utópárlatot.

2014. jan. 2. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Közben egy picit rájöttem arra is hogy ugye rézcsöves rendszeren desztillálunk,a réz az tisztít a méreganyagoktól is .

2014. jan. 2. 17:47
 7/11 anonim válasza:
A réz az egyfajta katalizátorként is működik. A legfontosabb, hogy a sisak és a páracső, illetve a hűtő csövének a teteje abból legyen.
2014. jan. 2. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi!
2014. jan. 2. 22:59
 9/11 anonim válasza:
Az első főzet eredménye, egy 25-30 % alkoholt tartalmazó savanykás folyadék, (egyesek cuclinak nevezik) amit össze gyűjtve a második főzet alapanyagát képezi. A második főzet első cseppjei az úgynevezett réz eleje,nem alkalmas fogyasztásra, csak reumatikus bántalmak esetén a fájó részt lehet vele bemasszírozni, valamint fertőtlenítésre használható. A második főzet a lényeges pálinka, ami addig szabad gyűjteni, míg meg nem jelenik megint az úgynevezett cucli,amit már megint csak külön kell választani a pálinkától, mert az már kb. 20-25 fok alatt savanyítja, rontja a pálinka minőségét. Mindez érvényes egy házi jellegű, nem ipari termelésre alkalmas pálinkafőzésre. Mi így állítottuk elő a finom úgynevezett kisüstit, még a régi átkosban is,...:)
2014. jan. 4. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2014. jan. 4. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!