Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mikor kész pálinkakifőzésre a...

Mikor kész pálinkakifőzésre a cefre?

Figyelt kérdés

Épp a faeper cefréről vitáznak az ismerősök. Most már nem tudom melyiknek higgyek.


-Egyik a gyűjtés után 3-4 nappal kifőzette. Állítólag még massza volt, nem volt teljesen folyékony.


-Másik tegnap vitte főzetni, mert neki úgy volt a cefre, hogy zúgott, a tetején még masszív bunda volt, de ha azt lenyomta, akkor nagy buborékok csaptak fel belőle. Szerinte ez az ideális időpont a kifőzéshez.


-A harmadik, aki maga szerint tudja a tutit, ő azt mondja, hogy még az előbbi is túl korán főzette. Szerinte meg kell várni, míg már nem buborékol aktívan, és nem képződik bunda a tetején, maximum csak nagyon vékony réteg, és amikor már nem fut fel, hanem szinte teljesen folyékony, erőlködés nélkül keverhető.


Most akkor melyikőjüknek van igaza? Az utóbbit lehurrogta a másik kettő, mert szerintük ha már teljesen nyugalmi állapotban van a cefre, akkor már elromlott, lehet kidobni. Kinek higgyek, ti mit szóltok hozzá?

Esetleg ha tud valaki megbízható szakirodalmat ajánlani, annak is örülnék!



2013. júl. 8. 08:38
 1/5 Phoney ***** válasza:
100%

Az első kettő valszeg nem ért a cefrézéshez, ezért egyszerűen nem tudják végigvinni az erjedést anélkül, hogy közben megromlana nekik a faeper.


Az erjedésnek akkor van vége, amikor a harmadik mondja, csak a faeper savtartalma nagyon alacsony, így közben könnyen ecetesedni kezd, ha nem állítanak be neki az elején ideális savszintet (pl. citromsavval vagy kénsavval). Szintén megromolhat erjedés közben a cefre, ha pl. nem nyomkodják le rendszeresen a bundát, nem tartják lefedve a cefrét és ezért nem marad rajta a széndioxid-réteg, nem volt rendesen megmosva a gyümölcs, majd beoltva élesztővel, stb. Persze ezek némelyikét meg lehet úszni, csak nincs értelme kockáztatni.

2013. júl. 8. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
32%
Meg kell várni, míg már nem buborékol aktívan, sőt egyáltalán. Amíg buborákol, addig egyre több cukor alakul át alkohollá. Aki elviszi abban az állapotban amikor még forr, annak kevesebb alkohol jön ki belőle, mert nem adott elég időt neki, nem volt ideje átalakulni szesszé.
2013. júl. 9. 02:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Teljesseg igenye nélkül egy rövid ismertető a cefrézésről



Meg kell várni, míg a cukor alkohollá bomlik.

3-4 nappal után anagyon korán van...


Érdmes összetörni /más. Gyümölcsnél aprítani) a szemeket, ha elindul az erjedés, akkor fajélesztőt beletenni, akkor irányított lesz az erjedés, sokkal finomabb lesz (borokat is így készítik)

(Savfokot is állítani érdemes az aprtás után, ha nem megfelelő ph 3 kb, így a cefre nem romlik meg)

Cefréznu oxigéntől elzártan kell...lezárni a tartályt (ne legyen fa) kotyogót tenni rá,, addig kell tölteni, hogy ne tudjon kifutni.


Akoor van készen az erjedés, amikor csöndesedik, és elkezd visszhülni, ilyenkor 2-3 napot várni aznutóerjedésre, és mehet a főzőbe...

2013. júl. 11. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
37%
Ez így teljesen logikus leírás.
2013. júl. 11. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 llaci89 válasza:
Utóerjedés szakaszában van az almacefre 7.5 nap? Le lehet zárni a tetejét vagy csak fedve ép hogy rácsavarva legyen, nekem csavaros,tömitéses fedőm van.? Üdv
2018. okt. 6. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!