Mikor kész pálinkakifőzésre a cefre?
Épp a faeper cefréről vitáznak az ismerősök. Most már nem tudom melyiknek higgyek.
-Egyik a gyűjtés után 3-4 nappal kifőzette. Állítólag még massza volt, nem volt teljesen folyékony.
-Másik tegnap vitte főzetni, mert neki úgy volt a cefre, hogy zúgott, a tetején még masszív bunda volt, de ha azt lenyomta, akkor nagy buborékok csaptak fel belőle. Szerinte ez az ideális időpont a kifőzéshez.
-A harmadik, aki maga szerint tudja a tutit, ő azt mondja, hogy még az előbbi is túl korán főzette. Szerinte meg kell várni, míg már nem buborékol aktívan, és nem képződik bunda a tetején, maximum csak nagyon vékony réteg, és amikor már nem fut fel, hanem szinte teljesen folyékony, erőlködés nélkül keverhető.
Most akkor melyikőjüknek van igaza? Az utóbbit lehurrogta a másik kettő, mert szerintük ha már teljesen nyugalmi állapotban van a cefre, akkor már elromlott, lehet kidobni. Kinek higgyek, ti mit szóltok hozzá?
Esetleg ha tud valaki megbízható szakirodalmat ajánlani, annak is örülnék!
Az első kettő valszeg nem ért a cefrézéshez, ezért egyszerűen nem tudják végigvinni az erjedést anélkül, hogy közben megromlana nekik a faeper.
Az erjedésnek akkor van vége, amikor a harmadik mondja, csak a faeper savtartalma nagyon alacsony, így közben könnyen ecetesedni kezd, ha nem állítanak be neki az elején ideális savszintet (pl. citromsavval vagy kénsavval). Szintén megromolhat erjedés közben a cefre, ha pl. nem nyomkodják le rendszeresen a bundát, nem tartják lefedve a cefrét és ezért nem marad rajta a széndioxid-réteg, nem volt rendesen megmosva a gyümölcs, majd beoltva élesztővel, stb. Persze ezek némelyikét meg lehet úszni, csak nincs értelme kockáztatni.
Teljesseg igenye nélkül egy rövid ismertető a cefrézésről
Meg kell várni, míg a cukor alkohollá bomlik.
3-4 nappal után anagyon korán van...
Érdmes összetörni /más. Gyümölcsnél aprítani) a szemeket, ha elindul az erjedés, akkor fajélesztőt beletenni, akkor irányított lesz az erjedés, sokkal finomabb lesz (borokat is így készítik)
(Savfokot is állítani érdemes az aprtás után, ha nem megfelelő ph 3 kb, így a cefre nem romlik meg)
Cefréznu oxigéntől elzártan kell...lezárni a tartályt (ne legyen fa) kotyogót tenni rá,, addig kell tölteni, hogy ne tudjon kifutni.
Akoor van készen az erjedés, amikor csöndesedik, és elkezd visszhülni, ilyenkor 2-3 napot várni aznutóerjedésre, és mehet a főzőbe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!