Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az almapálinkában több vagy...

Az almapálinkában több vagy kevesebb a metanol mit a többi pálinkában?

Figyelt kérdés
2013. dec. 6. 19:54
 1/2 Phoney ***** válasza:

Először is tudnod kell, hogy a cefrében csak hanyag (kereskedelmi főzdéknél: túl nagy tételben történő) cefrézéssel keletkezik jelentős mennyiségű metanol, amit egyébként csak részben lehet rézelejével és előpárlattal elválasztani (a közkeletű tévhittel ellentétben). De ez is csak nagyivóknál és csak hosszútávon kimondottan ártalmas. Megvakulni vagy meghalni csak a denaturált szesszel pancsolt szesztől szoktak, természetes párlattól nem igazán, mert különben az utóbbi 50 évben rengeteg magyar vakult volna meg...


Az almacefre a potenciálisan magasabb metanoltartalmúak közé tartozik, az alábbi gyümölcsökkel egyetemben, melyekben éppen ezért az „alapnál” (1000 g/hl) több metanolt engedélyeznek:


„i. 1200 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva a következő gyümölcsökből vagy bogyótermésekből nyert gyümölcspárlatok esetén:


- szilva (Prunus domestica L.),


- mirabellszilva (Prunus domestica L.subsp. syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.),


- szilva ("quetsch") (Prunus domestica L.),


- alma (Malus domestica Borkh.),


- körte (Pyrus communis L.) a vilmoskörte (Pyrus communis L. cv "Vilmos") kivételével,


- málna (Rubus idaeus L.),


- földiszeder (Rubus fruticosus auct. aggr.),


- kajszibarack (Prunus armeniaca L.),


- őszibarack (Prunus persica (L.) Batsch);


ii. 1350 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva a következő gyümölcsökből vagy bogyótermésekből nyert gyümölcspárlatok esetén:


- vilmoskörte (Pyrus communis L. cv "Vilmos"),


- ribiszke (Ribes rubrum L.),


- fekete ribiszke (Ribes nigrum L.).


- madárberkenye (Sorbus aucuparia L.),


- fekete bodza (Sambucus nigra L.),


- birsalma (Cydonia oblonga Mill.),


- borókabogyó (Juniperus communis L. és/vagy Juniperus oxicedris L.).


( [link] )


A valódi hozzáértéssel, kisebb tételben erjesztett, odafigyeléssel készült pálinkában viszont gyümölcstől függetlenül kevés metanol van, legalábbis a profi otthonfőzők pálinkái közül azokban, amiket laborba vittek, általában a megengedettnek csak a töredékét mutatták ki.

2013. dec. 6. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszodat
2013. dec. 6. 20:32

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!