Honnan lehet azt tudni, hogy a cefre lepárlásakor meddig jön le a metanol?
Ez egy elterjedt tévhit, nem így működik. A két vegyület forráspontja különböznik, de az illékonyságuk azonos, ezért ha a cefrében veszélyes mennyiségű metanol van, akkor a pálinkában is lesz. Az üst kialakításától függően változhat, hogy a metanol egyenletesen jön át az etanollal, vagy valamennyire feldúsul az elején illetve akár a végén (!!). ( [link] )
Tökéletes cefrében eleve csak elhanyagolható metil-alkohol van, de a rossz cefrében sem annyi, ami azonnali, látványos mérgezést okoz (viszont idővel tönkreteheti a látást). Az elhíresült metanolmérgezéses esetek nem hibás pálinkával, hanem denaturált szesszel (vagy szélsőséges esetben tiszta metanollal) hamisított italoknál fordulnak elő, ugyanis a denaturált szesz már a 19. század óta elterjedt.
Egyéb anyagoktól sem kell félni, hogyha hibátlan a cefre és elválasztottál minden kellemetlen illatú-ízű párlatrészt az elejéről és végéről. A profik minden italnál az íz és illat kellemessége alapján lövik be, hogy 1-1 üstnél hány %-nál kell elvágni a párlatrészeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!