Cefrét aromázni lehet? Hogy finomabb legyen a pálinka?
pl almacefrére gondolok h valami tuti ízt adjon vagy
ez nem lehetséges
?
Sokkal érdemesebb megtanulni tökéletes pálinkát erjeszteni és főzni, és akkor nincs szükség ilyesmire, de ha már „kész a baj”, akkor a kész pálinkát aromázd, persze előbb csak féldecis adagokon próbálgasd az arányt.
Az olcsó aroma persze felejtős, legfeljebb az utóbbi években elterjedt prémium aromakészítményekkel érdemes próbálkozni, de azokból egy literre való többszáz forintba kerül.
A pálinka főzés - cefre készítés - nem egy egyszerű dolog, ha finomat akarsz.
Ha Mád vagy Tokaj mond neked valamit - bár inkább a borunkról vagyunk híresekb - akkor hallgasd meg a tanácsimat:
Almapálinka - cefre : A hullott vagy érett almát darálni kell vagy nagyon apróra összevágni és kb. 100 literhez 1-2 kg cukrot kell adni. A cukrot kevés vizzel szirup formájában kell hozzákeverni. Többet nem szabad mert 'fejfájós' lesz, ennyi viszont kell mert így könnyebben kiforrja magát. A cefrés hordót légmentesen le kell zárni, ha a forrás beindult minden nap ki kell engedni a felszabaduló gázt, hogy a hordó nehogy dobbjon egy hátast. A cefre akkor jó ha 'átfordult', tehát ha úgy néz ki az egész mint a 'hányadék'. Meg is lehet a levét kóstólni, ebből lemérhető, hogy forrik-e még.
Az otthoni főzést nem javaslom mivel a pálinka főzés két lépésből áll. Először is kinyerjük belőle az összes alkoholt második lépésben pedig finomítjuk.
Az almapálinkától ne várjál csodát, több tíz éve főzők almacefrét, az íze, illata majdhogynem semleges - bár én ezért szeretem.
Felénk 'alsóhangon' 52 fokos.
Tipp: A kifőtt pálinkába aszalt almát kell tenni és 'láss csodát olyan aromás lesz hogy csak na.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!