Mi van ha 4 éve fénytől nem védett helyen tárolom a pálinkát? [képpel]
Rendes áttetsző "fehér" üvegben van és ha nem is napfényen, de világos helyen van 4 éve, félig-meddig világos helyen.
Elolvastam itt: (+ 2db gyk kérdést)
hogy feldúsulhat a káros etil-karbamát.
Ezt miből fogom megtudni? Ne is igyam már meg?
Kép a pálinkáról (2009-es barack)
Napfény közvetlenül nem sütötte, de félig világos helyen volt. Sárgás színe van, de mivel sárgabarack van a képen és barackpálinka ezért gondolom az normális.
Etil-karbamát kicsinál?
Az etil-karbamát állatkísérletek alapján rákot okozhat (embernél még csak feltételezés), mérgezést viszont nem okoz (legalábbis a pálinkában megjelenő mennyiség nem), gyógyszerként is használják.
Igazi kockázatot rendszeres fogyasztásnál jelent, szóval nem túl reális, hogy rákos leszel egy kis régi pálinkától. Egyébként komolyabb helyen még nem olvastam olyat, hogy fénytől feldúsulna az etil-karbamát, csak hevítéstől.
Mindenesetre beletettem egy fekete nylon zacskóba, mondjuk 4 év után már mindegy. :)
Azért köszi, bár nem most fogom felbontani, de nem árt felkészülni a karbamátra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!