Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A színe alapján már el lehet...

A színe alapján már el lehet dönteni a borról, hogy finom-e? Mégis hogyan?

Figyelt kérdés
2008. júl. 3. 23:42
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ez szerintem csak egy irányba működik: ha zavaros, és mindenféle szemcse úszkál benne, akkor biztosan nem jó! Ha szép tiszta, átlátszó (azért szokták gyertyafénynél vizsgálni, hogy látszik-e a kanóc), az még nem jelenti egyértelműen azt, hogy az íze is jó!
2008. júl. 4. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim válasza:
100%

Igen, el lehet, ha tudod, hogy milyen bort szeretsz. De nem biztos, hogy úgy is lesz, hiszen itt is igaz, hogy a puding próbája az evés, vagyis a színe alapján úgy véled, hogy a neked megfelelő bort kaptad, de csak a kóstolás után kiderül minden.

A bor színe elárul(hat)ja a bor korát, testét és zamatát. Minél világosabb, annál fiatalabb és kisebb testű a bor. A teljes boztonsághoz azért nem árt tudni, hogy milyen szőlőből készült, mert a portugizernek nagyon sötétlila színe van, de ritkán megy közepes fölé a teste, a kadarkának és a piot noirnak kifejezetten halványabb színe van, és kevesebb is benne a tannin, szárazanyag, ami a bor testét adja, de a kadart és a pinot-t nem is a testéért szereti a borivó.

Ugyanígy a fehér boroknál is jelentősége van a szőlőnek, és ugyanígy a színe alapján is tudja már a borivó, hogy kedvére valót lesz, vagy sem.


A bort kedvelők a bor ezt az árulkodó tulajdonságát használják ki, élvezik a borivásnál:

- színe alapján döntenek, hogy tetszik-e a bor

- illata alapján megerősödnek hitükben, vagy váltanak véleményt

- kóstoláskor pedig megörülnek, ha jól tippeltek, a bor olyan,amilyennek gondolták, vagy szomorkodnak, ha nem. :-)


A fentiek miatt nézegeti, lötyköli, majd szagolja a borivó a bort és csak aztán issza.


Természetesen előfordul, méghozzá elég gyakran, hogy a bor másnak, többnek mutatta magát, mint ami. Ez pech!

De ettől még lehet finom a bor.

2008. szept. 4. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 G. Sanya válasza:

Bizonyos esetekben a "zavarosság" sem tekinthető minőségi hibának. Ritán, de előfordulnak már az üzletek poclain szűretlen borok. Ezek olyan termékek, amik előállításuk során nem estek át derítési és szűrési eljárásokon.


Ezt viszont minden esetben feltüntetik a palackon, vagy vakkóstolás alkalmával külön felhívják a kóstolók figyelmét, hogy szűretlen tétel következik.


Ha biztosra akarsz menni egy bor kóstolás nélküli minősítésében, jobban teszed, ha (szakértelmed és/vagy tapasztalataid, rutinod mellett) inkább az orrodra hagyatkozol....

2010. szept. 28. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim válasza:

Eleve nem mindegy hogy fehér vagy vörös borról beszélünk. A vörösboroknál általában fajtajelleg hogy mennyire sötét vagy halvány a színe a bornak vagy pedig milyen típusú vörös kék árnyalat van benne.. Előttem szóló jól mondta hogy a kadarkának jóval halványabb a színe sokszor akár silleres is lehet egy gyengébb évben. Itt a másik hogy vannak ugye rosé és siller borok is amelyek különböző technológiával készültek, ezeknél is főként a fajtajelleg dominál a színnél illetve az hogy meddig ázott a héjon az adott tétel.


Nos a fehérboroknál már azt hiszem komolyabb különbséget figyelhetünk meg, de itt is vigyázni kell a fajtajellegre. A fehérboroknál többnyire van különbség az alacsonyabb és magasabb cukortartalmú borok között pl. ha sárgásabb árnyalat kicsit mélyebb erőteljesebb akkor az valószínűleg vagy egy édes vagy egy félédes bort jellemez. Azonban megtéveszthet bennünket egy zöldveltelíni amelynek kicsit mint nevében is benne van zöldesebb az árnyalata így ha annak nagyobb a cukortartalma lehet rosszul ítéljük meg milyen is maga a bor. Éppen ezért itt is fontos a fajtajelleg mint már említettem.


A fajtajelleg miatt talán a borok illatozása ami fontosabb mivel ott már jobban kivehetők egy bornak a jó és rossz tulajdonságai. Természetesen csak egyféleképp tudhatjuk 100%-ig biztosra hogy az egy nekünk való finom bor ha meg is kóstoltuk.

2011. dec. 26. 03:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!