Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a különbség az egylépcsős...

Mi a különbség az egylépcsős és kétlépcsős pálinkafőző között?

Figyelt kérdés
2013. júl. 26. 10:40
 1/4 Phoney ***** válasza:

Az egylépcsős főző a cefréből közvetlenül pálinkát főz.


A kétlépcsősben kétszer kell főzni: először kifőzni az összes alkoholt a cefréből (ez lesz az alszesz), majd ezt finomítani – ekkor kell elő- és utópárlatot elvenni.


A kétlépcsős lepárló egyrészt egyszerűbb, ezért adott minőségben olcsóbb, másrészt pedig kicsit más jellegű pálinkát ad, és egyesek ezt szeretik jobban.

2013. júl. 26. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm!
2013. júl. 26. 15:54
 3/4 anonim ***** válasza:
0%
Egy lépcsőfok
2013. júl. 28. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Egylépcsős pálinkafőzőnél egy üst van, a főzőüst tetején egy nagy lepárlóoszlop, amiben folyadékrétegek vannak, amin keresztül történik a párlat szűrése. ahgoy száll fel a göz, egyre erősebb és tisztább lesz az alkohol. előnye a gyorsaság, hátránya a kevésbé katalizált párlat.


Kétlépcsős: Egy főző és egy finomító üst, A főző üstön nem oszlop van hanem egy habfogó sisak. Kétszer kell lepárlást végezni vele, a két üst segítségével. Az első válaszadó leírta a lényeget, így nem szeretném nagyon ismételgetni.

A kétlépcsős sokkal finomabb ízvilágú pálinkát ad. Ezt a főzési eljárást nevezzük hagyományos szavakkal kisüsti pálinkafőzésnek.

2016. szept. 30. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!