Mi a különbség az egylépcsős és kétlépcsős pálinkafőző között?
Az egylépcsős főző a cefréből közvetlenül pálinkát főz.
A kétlépcsősben kétszer kell főzni: először kifőzni az összes alkoholt a cefréből (ez lesz az alszesz), majd ezt finomítani – ekkor kell elő- és utópárlatot elvenni.
A kétlépcsős lepárló egyrészt egyszerűbb, ezért adott minőségben olcsóbb, másrészt pedig kicsit más jellegű pálinkát ad, és egyesek ezt szeretik jobban.
Egylépcsős pálinkafőzőnél egy üst van, a főzőüst tetején egy nagy lepárlóoszlop, amiben folyadékrétegek vannak, amin keresztül történik a párlat szűrése. ahgoy száll fel a göz, egyre erősebb és tisztább lesz az alkohol. előnye a gyorsaság, hátránya a kevésbé katalizált párlat.
Kétlépcsős: Egy főző és egy finomító üst, A főző üstön nem oszlop van hanem egy habfogó sisak. Kétszer kell lepárlást végezni vele, a két üst segítségével. Az első válaszadó leírta a lényeget, így nem szeretném nagyon ismételgetni.
A kétlépcsős sokkal finomabb ízvilágú pálinkát ad. Ezt a főzési eljárást nevezzük hagyományos szavakkal kisüsti pálinkafőzésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!