Mi a különbség a Brandy és a Konyak között?
A brandy legalább 50% szabályos (max 86%-ra párolt) borpárlat, ami 50% jellegtelenebb (max. 94%) bordesztillátummal egészíthető ki, a minimális érlelési ideje 6 ill. 12 hónap (a hordó méretétől függően) és bárhol gyártható.
A cognac 100%-ban szabályos borpárlat, az előállítására aránylag szigorú feltételek vonatkoznak (üst típusa, a lepárolható bor max. kora hónapban, stb.), és legalább 2 évig kell érlelni. Csak a kijelölt (a Franciaországi Cognac környéki) borvidékeken állítható elő.
A cognac jellemzően mindig felsőkategóriás (7000 Ft/7dl-től), habár előfordul középkategóriás is, pl. a Cognac Chantré VSOP. A brandy lehet alsókategóriás is, legolcsóbban 2000 Ft/7 dl körül.
A magyar köznyelvben viszont a „konyak” általában a brandyt jelenti (rosszabb esetben a „Hadvezér szeszes italt”), de egyre többen tudják, mi a különbség a kettő között. A brandy legalább 36, a cognac legalább 40% alkoholtartalmú.
A brandynek is vannak eredetvédett változatai, pl. a spanyol Brandy de Jerez.
Phoney amihez ért, ahhoz nagyon ért!!
RESPECT!
nov. 21. 16:44
De ami a cognacnál "csak VS", az csak a cognacok közt számít "alsónak"... lehet rajta vég nélkül vitatkozni, hogy pontosan hol kezdődik a "felsőkategóriás" ital (mert pontosan sehol), de cognacból akkor is igen ritka az olyan alsó- és középkategóriás palackozás, mint amilyen pl. a St-Rémy VSOP, St-Rémy XO, Courriere XO, stb brandyk. Ezeket kb. bármelyik VS cognac simán megveri, vagyis a cognac tényleg magasabb szinten kezdődik. Persze, hogy nem ettől cognac, de mellesleg ez is igaz rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!