Mi a különbség a fehér- és vörösboros pohár között? Van egyáltalán?
A vörösbort nagy pohárba, a fehéret kicsibe.
Mivel a fehérboros pohár valamivel kisebb és vékonyabb falú, a bor hosszabb ideig megőrzi alacsony hőmérsékletét.
Friss, gyümölcsös fehér és rosé borokhoz kifelé ívelt szájú pohár illik, a könnyű, száraz fehér és rosé borokat, mint pl. a Chablis, a Chardonnay vagy a Rizling viszont nagyobb fehérboros kehelyben szervírozzuk. Mivel a testes vörösboroknak, mint pl. a Bordeaux-i és a Beaujolais, levegővel kell érintkezniük, hogy teljes zamatukat elnyerjék, érdemes ezeket nagyobb, hasas vörösboros pohárból kortyolgatni.
A második...
Minél értékesebb a bor, annál nagyobb a pohár.
Eszerint a Burgundi vörösbor például nagy, gömbölyű, ballon alakú pohárban érvényesül a legjobban.
Francia pezsgőt viszont mindig hasas kehelyben szervírozzuk. A tulipán forma még intenzívebben kihozza rejtett aromáit.
Azoknak, akik mindent pontosan szeretnének tudni
Milyen bort milyen pohárból igyunk? Íme egy rövid áttekintés:
Burgundi
Vörösbor. A Burgundi elnevezést használják a Kékburgundi, a Barolo és a Rioja fajtákra. Itt teljes szépségében kibontakozik a burgundi borokra jellemző testes jelleg. A következő ételekhez ajánljuk: sült vadhúsok, Coq au Vin (vörösboros kakascomb) vagy akár pizza. A burgundis kehely szája befelé hajlik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C.
Bordeaux-i
Vörösbor. Bordeaux-i fajták a Cabernet-Sauvignon, a Merlot és a Sangiovese. A neves Bordeaux-i borok a csúcskategóriába tartoznak. Az egyszerűbb fajták között figyelemre méltó asztali borok találhatók. Birkához, marhához vagy tonhalhoz illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C.
Chianti
Vörösbor. Chianti-fajták a Montepulciano és a Sangiovese. A Chianti Classico friss, gyümölcsös aromájáról ismerszik meg. Minestronéhoz, nyers vagy grillezett fogásokhoz és hideg előételekhez illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 13-16 °C.
Fehér burgundi
Fehérbor. Fehér burgundi fajták a Chablis Grand Cru, a Meursault, a Montrachet. Erőteljes borok Franciaország szívéből, némelyik magas alkoholtartalommal. Rombuszhalhoz, nyelvhalhoz, borjúhoz vagy szárnyasokhoz illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-13 °C.
Chardonnay
Fehérbor. Fajtái a Szürkebarát, a Chablis Primeur, a fehér burgundi. Az egyik legjobb és legelterjedtebb szőlőfajta. Ezek a borok gazdagon árnyaltak és harmonikusak. Tojásételekhez, hideg előételekhez, és zöldsalátákhoz illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7-9 °C.
Késői szüretelésű rizling
Fehérbor. Fajtái a Müller Thurgau és az érett rizling. Minden bizonnyal a legjobb és az egyik legelterjedtebb német szőlő- és borfajta. Erőteljes ízű. Pisztránghoz, füstölt lazachoz és tésztához illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-9 °C.
Pezsgő, francia pezsgő
Valamennyi habzóbor-fajta, különösképpen a francia pezsgő. Aperitifként is szívesen kínálják. A palack felbontását követően is hűvös helyen tárolandó. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7-10 °C.
Grappa
Ez a borpárlat származási helyéről, a Monte Grappáról kapta nevét. Az étkezést követően szolgálják fel. Vigyázat: a Grappa intenzív bukéja nem mindenki kedvére való. Szobahőmérsékleten fogyasztandó.
Az a rézfán fütyülőjét első, hát .. én szeretem az eleganciát teríték terén is , de ennyire még soha nem mentem bele a dolgokba, de azt hiszem ez most nagyon jól jött nekem, köszönöm!
Nem vagyok egy boros , ezért vitáztam is valamelyik nap melyik a fehér és vörösboros pohár, de akkor ezek szerint ez nem is olyan egyszerű :)
Köszi!:)
Tudom, hogy megköveznek a hozzáértők, de vállalom...
Jó öreg tűzikovács ismerősöm (nyugodjék) vallotta:
"Bor két féle van, jó, és rossz. Ha VAN akkor jó, ha NINCS akkor rossz."
A pohár milyensége nála szóba sem került.
Na ácsi, én tudtam, hogy van különbség, sőt láttam is már mindkettőt, de nem tudtam, hogy melyik melyik, nem vagyok szakértő :)
Nekem pl a kóla nem esik jól bögréből, én nem mondom, hogy nem tudnám meginni, de nem esne olyan jól .
Így vagyok a pezsgővel is, műanyag pohárból nem tudnám meginni.
Ha meg már megadom a módját akkor veszek szépen mindkét borospohárból .
Rendben, ha tudtad hogy van kulonbseg akkor a "van-e egyaltalan" kulonbseg kerdes zavart be. :)
Egyebkent minden fajta poharnak megvan a logikaja miert pont olyan amilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!