Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a különbség a fehér- és...

Mi a különbség a fehér- és vörösboros pohár között? Van egyáltalán?

Figyelt kérdés

2013. jan. 15. 15:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A vörösbort nagy pohárba, a fehéret kicsibe.

Mivel a fehérboros pohár valamivel kisebb és vékonyabb falú, a bor hosszabb ideig megőrzi alacsony hőmérsékletét.

Friss, gyümölcsös fehér és rosé borokhoz kifelé ívelt szájú pohár illik, a könnyű, száraz fehér és rosé borokat, mint pl. a Chablis, a Chardonnay vagy a Rizling viszont nagyobb fehérboros kehelyben szervírozzuk. Mivel a testes vörösboroknak, mint pl. a Bordeaux-i és a Beaujolais, levegővel kell érintkezniük, hogy teljes zamatukat elnyerjék, érdemes ezeket nagyobb, hasas vörösboros pohárból kortyolgatni.


A második...


Minél értékesebb a bor, annál nagyobb a pohár.

Eszerint a Burgundi vörösbor például nagy, gömbölyű, ballon alakú pohárban érvényesül a legjobban.

Francia pezsgőt viszont mindig hasas kehelyben szervírozzuk. A tulipán forma még intenzívebben kihozza rejtett aromáit.



Azoknak, akik mindent pontosan szeretnének tudni

Milyen bort milyen pohárból igyunk? Íme egy rövid áttekintés:


Burgundi

Vörösbor. A Burgundi elnevezést használják a Kékburgundi, a Barolo és a Rioja fajtákra. Itt teljes szépségében kibontakozik a burgundi borokra jellemző testes jelleg. A következő ételekhez ajánljuk: sült vadhúsok, Coq au Vin (vörösboros kakascomb) vagy akár pizza. A burgundis kehely szája befelé hajlik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C.


Bordeaux-i

Vörösbor. Bordeaux-i fajták a Cabernet-Sauvignon, a Merlot és a Sangiovese. A neves Bordeaux-i borok a csúcskategóriába tartoznak. Az egyszerűbb fajták között figyelemre méltó asztali borok találhatók. Birkához, marhához vagy tonhalhoz illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C.


Chianti

Vörösbor. Chianti-fajták a Montepulciano és a Sangiovese. A Chianti Classico friss, gyümölcsös aromájáról ismerszik meg. Minestronéhoz, nyers vagy grillezett fogásokhoz és hideg előételekhez illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 13-16 °C.


Fehér burgundi

Fehérbor. Fehér burgundi fajták a Chablis Grand Cru, a Meursault, a Montrachet. Erőteljes borok Franciaország szívéből, némelyik magas alkoholtartalommal. Rombuszhalhoz, nyelvhalhoz, borjúhoz vagy szárnyasokhoz illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-13 °C.


Chardonnay

Fehérbor. Fajtái a Szürkebarát, a Chablis Primeur, a fehér burgundi. Az egyik legjobb és legelterjedtebb szőlőfajta. Ezek a borok gazdagon árnyaltak és harmonikusak. Tojásételekhez, hideg előételekhez, és zöldsalátákhoz illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7-9 °C.


Késői szüretelésű rizling

Fehérbor. Fajtái a Müller Thurgau és az érett rizling. Minden bizonnyal a legjobb és az egyik legelterjedtebb német szőlő- és borfajta. Erőteljes ízű. Pisztránghoz, füstölt lazachoz és tésztához illik. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 8-9 °C.


Pezsgő, francia pezsgő

Valamennyi habzóbor-fajta, különösképpen a francia pezsgő. Aperitifként is szívesen kínálják. A palack felbontását követően is hűvös helyen tárolandó. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 7-10 °C.


Grappa

Ez a borpárlat származási helyéről, a Monte Grappáról kapta nevét. Az étkezést követően szolgálják fel. Vigyázat: a Grappa intenzív bukéja nem mindenki kedvére való. Szobahőmérsékleten fogyasztandó.

2013. jan. 15. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Persze, a vorosboros oblosebb es nagyobb hogy a bor nagyobb feluleten erintkezzen levegovel es jobban megtartja a bor illatanyagait is mint a feherboros.
2013. jan. 15. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
2013. jan. 15. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:

Az a rézfán fütyülőjét első, hát .. én szeretem az eleganciát teríték terén is , de ennyire még soha nem mentem bele a dolgokba, de azt hiszem ez most nagyon jól jött nekem, köszönöm!

Nem vagyok egy boros , ezért vitáztam is valamelyik nap melyik a fehér és vörösboros pohár, de akkor ezek szerint ez nem is olyan egyszerű :)

Köszi!:)

2013. jan. 15. 15:38
 5/12 A kérdező kommentje:
Köszi második, ez is jól jött. Azt hiszem van minek utána néznem . Nem vagyok nagy szaki .
2013. jan. 15. 15:40
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek !
2013. jan. 15. 15:50
 7/12 anonim ***** válasza:
Amugy ha nem lenne kulonbseg azaz minden borospohar ugyanugy nezne ki mi alapjan hivnak vorosborosnak vagy feherborosnak? :)
2013. jan. 15. 17:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 doboszoli ***** válasza:
100%

Tudom, hogy megköveznek a hozzáértők, de vállalom...

Jó öreg tűzikovács ismerősöm (nyugodjék) vallotta:

"Bor két féle van, jó, és rossz. Ha VAN akkor jó, ha NINCS akkor rossz."

A pohár milyensége nála szóba sem került.

2013. jan. 15. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

Na ácsi, én tudtam, hogy van különbség, sőt láttam is már mindkettőt, de nem tudtam, hogy melyik melyik, nem vagyok szakértő :)



Nekem pl a kóla nem esik jól bögréből, én nem mondom, hogy nem tudnám meginni, de nem esne olyan jól .

Így vagyok a pezsgővel is, műanyag pohárból nem tudnám meginni.

Ha meg már megadom a módját akkor veszek szépen mindkét borospohárból .

2013. jan. 15. 19:21
 10/12 anonim ***** válasza:

Rendben, ha tudtad hogy van kulonbseg akkor a "van-e egyaltalan" kulonbseg kerdes zavart be. :)

Egyebkent minden fajta poharnak megvan a logikaja miert pont olyan amilyen.

2013. jan. 15. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!