Értelmes-e vodkát aktív-szénen szűrni otthon?
azon gondolkoztam, h ugye egyes vodkákat úgy tisztítanak, aromatalanítanak, h aktívszén-szűrőn csapatják keresztül...
ha én ezt otthon bolti, kész vodkával csinálom, gyógyszertári aktív szénnel, sima szűrőpapíron, légköri nyomáson, annak van értelme? 'tisztább' lesz-e a vodka? ha igen, annyival, h észrevehető a különbség?
előre is köszi, gondolom megkérdezem, mielőtt elkezdek kísérletezni itthon :D
Én is feltettem már egy ehhez hasonló kérdést, ott azt a választ kaptam hogy ha segít is valamit, nem lesz a kalinkából russian standard.
A kommersz vodkák cukorrépamelaszból készülnek, ezért van undorító ízük.
"A kommersz vodkák cukorrépamelaszból készülnek, ezért van undorító ízük."
A melaszból 96%-os fínomszeszt készítenek annak nincs semilyen íze!
"a vodka alapból is egy jellegtelenné desztillált ital aminek sem szaga sem jellegzetes íze nincs"
Hogy lenne íze mikor gabonából vagy krumpliból erjesztett, és az van desztillálva?
Ha ez így lenne nem tudnál különbséget tenni egy 1200 ft-s vodka, és egy 8-10 ezer forintos között.
A vodkak hiába van körömlakklemosó, karcos íze, még simán megfelel annak amit leírtál.
Valamivel tisztább lesz, és a legundorítóbb olcsóvodkákon talán (!!) meg is lehet érezni majd, de hogy az aktív szén áráért inkább egy jobb vodkát érdemes venni, abban kb. biztos vagyok. Egy Kalinkát pl. szerintem már hiába szűrögetsz.
Italkerekben megtalálható néha a magyar Siberia Vodka kb. 1800 Ft-ért. Az eleve olyan tiszta és semleges, hogy koktélba pl. hülyeség drágábbat venni (igen, elsőre hihetetlen egy ilyen olcsó italról, de marketing nélkül minden vodka nagyon olcsón állítható elő).
ma 06:58 (Vegyészúr)
Lehet, hogy tulajdonképpeni ÍZE nincs a melasz-finomszesznek, de azért bűzleni tud, ha nagyon akar. Valamiért annak a melasz-finomszesznek is legalább két minőségi osztálya van (a harmadik, iparit leszámítva), ha tetszett volna találkozni a likőripari kézikönyvvel annak idején, vagy hasonlóval. (Lehet, hogy a likőripart is „megtanulni kellett volna, nem feltételezni”.)
A vodkáról pedig el tetszett felejteni, hogy különböző terményekből főzött finomszesz szelektív íztelenítésével készül (110/2008/EK rendelet), tehát ha már állítólag a finomszesz is jellegtelen, akkor a vodka meg, értjük ugye.
Az persze igaz, hogy EGYES vodkákban hozzáértéssel nyomokban felismerhető az alapanyag íze, és hogy majdnem mindegyiknek van valamennyi szaga az alkoholon kívül, de azt nagyrészt nem az alapanyag jellegzetes aromaanyagai adják. A Stolichnaya pl. kimondottan szagos egy Siberia mellett, de ha odaadom egy gazdának, hogy szerinte milyen gabona, akkor bajban lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!