Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Valaki leírja a bor készítés...

Valaki leírja a bor készítés folyamatát?

Figyelt kérdés
Ugy gondoltam hogy a szüretelés utáni munkaműveletektől a pohárba kerülésig! Mit kell hozzáadni stb??

2012. dec. 16. 11:18
 1/8 anonim ***** válasza:

borkortyolo.hu/boraszkodas/59-a-borkeszites-lepesei



tessék

2012. dec. 16. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Nekem most is fortyog a sufniban úgy 80 liter bor. A készítési folyamatok eltérnek attól függően, hogy fehér, vagy vörösbort szeretnél készíteni. Mi nem bonyolítottuk túl unokabátyámmal, a szőlőt leszedtük, daráltuk, és hordóba tettük. Van, aki már itt préseli, akkor lesz belőle a rosé, mert a festékanyagok nem tudnak kioldódni a szőlőből. (ja, gondolom, kitaláltad, ez kékszőlő) Szóval nem préseltünk, a szemen hagytuk forrni a dolgot, miután beletettük a "két kiló gyümölcs-egy kiló cukor-két liter víz"-et, (hú, remélem, így van...) Aztán hagytuk, hadd forrjon.. Majd kitaláltuk, hogy mikor fejtjük le, szóval préseljük, és tesszük üvegballonokba. A 80 liter nem sok, és az üvegballont tisztítani is könnyebb, látod, hogy mi van a borral, és mivel a nyaka szűkül, sokkal kisebb felületén érintkezik a bor a levegővel. Majd mikor ott leforrt, akkor egy deriton nevű anyagot keverünk bele, (derítő néven is ismert) ami teljes egészében természetes anyag, és a borban sem lesz benne, mivel egy nap alatt lehúzza a darabokat az egészen kicsitől a fél szőlőszemekig a ballon aljára, és a deriton maga is leülepszik. Innen már csak egy újabb fejtés szükséges, és ihatjuk is!

Huhh.. Sokat írtam, bocsánat!

2012. dec. 16. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válasz és nem írtál sokat! énekem beígért a szomszép jövőre kb 100-120kg fehérszőlőt és bort akarok készíteni én úgy ongoltam hogy bogyózom préselem és hozzáadok valami erjesztőgonbát (milyen erjesztőgombát adjak hozzá??) és belerakom a tölgy fa hordóba és érlelem kb fél évig utánnna pedig átszűröm eggy apró lukúszitán és pepalackozom!4 ez így helyes lenne??
2012. dec. 16. 12:01
 4/8 anonim ***** válasza:
Sajnálom, a fehérszőlőhöz nem értek.. De gombát abba se tennék, szerintem az előző leírásomban szereplő dolgokat csinálnám vele, mintha rosé-t csinálnék. Asszem nagybátyám is így csinálta..
2012. dec. 17. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim válasza:

Gombát, a borhoz plusszban??? Na elmész te...

Van annak saját erjedése, nem kell külön bolygatni.

De olvass el egy erről szóló hivatalos oldalt. jobban jársz :)

2012. dec. 21. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 arone99 válasza:
Hát mi 2000 litert syoktunk csinalni.Inoxhordoban tarcsuk de sosem szoktunk bele tabletat teni.Mind feher bor.
2013. jan. 4. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 FGL válasza:

Ha teszel bele bármit, ha nem, egy valami fontos: le kell bogyózni. A kocsány ne kerüljön a mustba!

Könnyebb elkészíteni, ha rögtön a szüretkor lepréseled a friss szőlőt és csak a tiszta mustból csinálsz bort. Ha még a préselés előtt pektinbontó enzimet keversz a cefréhez, nagyobb a lényereség.

Azonnal kénezz. Kb 1dl kénessav törzsoldat kell 100 liter musthoz.

Ezután adhatsz hozzá fajélesztőt, ettől tisztább, gyorsabb, biztosabb lesz az erjedés, nem fog megállni. Ha tápot is adsz az élesztőknek, meghálálják. Jobb íz és illat.

Ha kész a bor, bentonittal kiderítheted belőle a fehérjét, de ez egy házibornál nem olyan fontos. Mindig csak teli edényben (hordó/palack/demizson) tárold, mert az oxigén gyorsan kinyírja.

A hordón használj kotyogót az erjedéskor.

Ezeket a dolgokat nyugodtan használd, mindegyik teljesen természetes anyag és filléres tétel.

2013. jan. 13. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 FGL válasza:
Ja és a borba nem teszünk cukrot. :D Hagyd, hogy beérjen a szőlő rendesen.
2013. jan. 13. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!