Valaki leírja a bor készítés folyamatát?
borkortyolo.hu/boraszkodas/59-a-borkeszites-lepesei
tessék
Nekem most is fortyog a sufniban úgy 80 liter bor. A készítési folyamatok eltérnek attól függően, hogy fehér, vagy vörösbort szeretnél készíteni. Mi nem bonyolítottuk túl unokabátyámmal, a szőlőt leszedtük, daráltuk, és hordóba tettük. Van, aki már itt préseli, akkor lesz belőle a rosé, mert a festékanyagok nem tudnak kioldódni a szőlőből. (ja, gondolom, kitaláltad, ez kékszőlő) Szóval nem préseltünk, a szemen hagytuk forrni a dolgot, miután beletettük a "két kiló gyümölcs-egy kiló cukor-két liter víz"-et, (hú, remélem, így van...) Aztán hagytuk, hadd forrjon.. Majd kitaláltuk, hogy mikor fejtjük le, szóval préseljük, és tesszük üvegballonokba. A 80 liter nem sok, és az üvegballont tisztítani is könnyebb, látod, hogy mi van a borral, és mivel a nyaka szűkül, sokkal kisebb felületén érintkezik a bor a levegővel. Majd mikor ott leforrt, akkor egy deriton nevű anyagot keverünk bele, (derítő néven is ismert) ami teljes egészében természetes anyag, és a borban sem lesz benne, mivel egy nap alatt lehúzza a darabokat az egészen kicsitől a fél szőlőszemekig a ballon aljára, és a deriton maga is leülepszik. Innen már csak egy újabb fejtés szükséges, és ihatjuk is!
Huhh.. Sokat írtam, bocsánat!
Gombát, a borhoz plusszban??? Na elmész te...
Van annak saját erjedése, nem kell külön bolygatni.
De olvass el egy erről szóló hivatalos oldalt. jobban jársz :)
Ha teszel bele bármit, ha nem, egy valami fontos: le kell bogyózni. A kocsány ne kerüljön a mustba!
Könnyebb elkészíteni, ha rögtön a szüretkor lepréseled a friss szőlőt és csak a tiszta mustból csinálsz bort. Ha még a préselés előtt pektinbontó enzimet keversz a cefréhez, nagyobb a lényereség.
Azonnal kénezz. Kb 1dl kénessav törzsoldat kell 100 liter musthoz.
Ezután adhatsz hozzá fajélesztőt, ettől tisztább, gyorsabb, biztosabb lesz az erjedés, nem fog megállni. Ha tápot is adsz az élesztőknek, meghálálják. Jobb íz és illat.
Ha kész a bor, bentonittal kiderítheted belőle a fehérjét, de ez egy házibornál nem olyan fontos. Mindig csak teli edényben (hordó/palack/demizson) tárold, mert az oxigén gyorsan kinyírja.
A hordón használj kotyogót az erjedéskor.
Ezeket a dolgokat nyugodtan használd, mindegyik teljesen természetes anyag és filléres tétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!