Mennyi ideig hagyjuk erjedni a cefrét?
Már sokmindent olvastam a párlatok készítéséről, de hogy mennyi idő alatt lesz lepárolható a cefre, arról valahogy soha nem láttam infót.
Függ attól, hogy cukor/gyümölcs/gabona/egyéb a cefre alapanyaga?
A magyar hagyományokban mikor főzték a pálinkát? Érés után egyből vagy félrerakták a gyümölcsöt és csak télen láttak hozzá?
A gyümölcsöt akkor célszerű becefrézni, amikor legmagasabb a cukortartalma. Én ajándékba kaptam egy mázsa kőkemény körtét, és egy hónapig utóérleltem, csak akkor raktam el.
A cefre forrása és kezelése egy érdekes történet. Ha túl korán főzöd le, nem lesz jó a kihozatala (kevés alkohol) és nem is lesz jóízű. Ha túl későn, akkor meg nagyobb az esély, hogy megecetesedik. Az alkoholos fermentáció átvált ecetsavasba.
Általában akkor forrt ki a cefre tökéletese, ha már nem pezseg (leáll a CO2 termelődés) és a cefre tetején látható bundának is nevezett habos frakció leszáll a cefre aljára.
Az nagyon változó, hogy mennyi idő kell ehhez. Függ a cefre cukorfokától, Ph értékétől, az élesztőgombák milyenségétől, környezeti hőmérséklettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!