Sima vizdesztillálóval lehet pálinkát főzni?
A kialakítása miatt eleve nem alkalmas jó pálinka főzésére.
Gondolom műanyag is kerül a gőz útjába, az pedig esetleg reakcióba léphet a szeszgőzzel, és ki tudja, mi kerül a párlatba.
A metanol forráspontja néhány C-fokkal alacsonyabb az etilalkoholénál, így frakcionált desztillációval szétválasztható.
Nem kell kivonni semmit semmiből, csak lassan kell főzni és az előpárlatot kiönteni.
Ez elég kis mennyiség, a veszteség nem számottevő.
A metanollal külön nem kell foglalkozni, megmondom miért. Az elejével (ha ugyan) elvehető mennyiség után még csak az előpárlat jön, amit nem jó illatú, el kell venni. Amikor már csak finom, toszta gyümölcsillatú párlat jön (középpárlat), már rég túl vagy a rézelején.
ma 20:06
Akkor már csak azt mesélje el nekem a vegyész úr, hogy akkor a 234 °C forráspontú anetol hogyan párol át az ánizsos szeszekbe anélkül, hogy előbb az összes víz átmenne?:)
Segítek: keverék forralásakor nem az egyes anyagok pontos forráspontja érvényesül, hanem az illékonysága alapján dúsul fel 1-1 anyag a párlat különböző részein. Éppen ezért sok metanolt nem lehet elválasztani rézelejével, sőt, egyes (szeszfőző) szakkönyvek odáig mennek, hogy semennyit se. Az tény, hogy egy korrekt cefrében eleve elhanyagolható metanol van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!