Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Sima vizdesztillálóval lehet...

Sima vizdesztillálóval lehet pálinkát főzni?

Figyelt kérdés
2012. nov. 5. 18:11
 1/9 Phoney ***** válasza:
63%

A kialakítása miatt eleve nem alkalmas jó pálinka főzésére.


Gondolom műanyag is kerül a gőz útjába, az pedig esetleg reakcióba léphet a szeszgőzzel, és ki tudja, mi kerül a párlatba.

2012. nov. 5. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A vízdesztilláló 100 fokon működik! Miért volna benne műanyag? Ha elég nagy az üstje persze hogy lehet a darabos részt ki kell szedni belőle és a hőfokot be kell tudni tartani.
2012. nov. 5. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
és a metanolt azt hogy kell kivonni
2012. nov. 5. 18:37
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A metanol forráspontja néhány C-fokkal alacsonyabb az etilalkoholénál, így frakcionált desztillációval szétválasztható.

Nem kell kivonni semmit semmiből, csak lassan kell főzni és az előpárlatot kiönteni.

Ez elég kis mennyiség, a veszteség nem számottevő.

2012. nov. 5. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
59%
A metanol forráspontja 64,7 az etanolé 78 ezért kell betartani a hőfokot. Üvegberendezésben látni a lepárlás kezdetét a metanol gyöngyözve csapódik ki és a hőmérő!!!
2012. nov. 5. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Phoney ***** válasza:

A metanollal külön nem kell foglalkozni, megmondom miért. Az elejével (ha ugyan) elvehető mennyiség után még csak az előpárlat jön, amit nem jó illatú, el kell venni. Amikor már csak finom, toszta gyümölcsillatú párlat jön (középpárlat), már rég túl vagy a rézelején.


ma 20:06


Akkor már csak azt mesélje el nekem a vegyész úr, hogy akkor a 234 °C forráspontú anetol hogyan párol át az ánizsos szeszekbe anélkül, hogy előbb az összes víz átmenne?:)


Segítek: keverék forralásakor nem az egyes anyagok pontos forráspontja érvényesül, hanem az illékonysága alapján dúsul fel 1-1 anyag a párlat különböző részein. Éppen ezért sok metanolt nem lehet elválasztani rézelejével, sőt, egyes (szeszfőző) szakkönyvek odáig mennek, hogy semennyit se. Az tény, hogy egy korrekt cefrében eleve elhanyagolható metanol van.

2012. nov. 5. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
arra gondoltam hogy egyszerű sütemény élesztőt vizet meg cukrot egybekeverek aztán izesitem ez jó pia vagy mérgező vagymi
2012. nov. 5. 20:43
 8/9 anonim ***** válasza:
Biztos isteni finom lenne...
2012. nov. 5. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem lenne finom, és nem is lenne pálinka. Felesleges is ilyesmit csinálnod egyébként, boltban pár száz Forintért lehet venni ilyen pancsolt sz@rokat.
2012. nov. 6. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!