Ha valaki pálinkát készít mennyi idő lehet, ha a lehető leggyorsabban dolgozik? Azaz mennyi idő alatt lehet leggyorsabban pálinkát készíteni?
Mi tavasszal-nyáron szedtük a cefrét mostanra már vagy 20liter kifőtt.
Saccra kb.6-7 hónap
A cefre erjedési ideje optimális esetben 2-3 hét, a folyamatot segíti az előírás szerint alkalmazott fajélesztő és pektinbontó (mezőgazdasági áruházakban és gazdaboltokban kaphatóak), illetve a megfelelő hőmérsékleten történő tárolás (15-25 Celsius fok). Az erjedés befejezettnek számít, ha már nem észlelhető a felnyitott erjesztőedény fölé hajolva széndioxid-kibocsátás (szúrós szagú gáz). Egyébként a legtöbb gyümölcs esetében a szárazanyag lesüllyedése és egységes folyadékfelszín kialakulása is jelzi az erjedés végét.
Ettől kezdve a cefre bármikor lepárolható, sőt, ajánlatos minél hamarabb elvégezni a lepárlást, hogy az alkohol, illetve a különféle értékes íz- és illatanyagok a lehető legmagasabb arányban kerülhessenek a párlatba.
Summa summárum: A legjobb esetben a gyümölcs becefrézésétől (megmosva, összezúzva és a szükséges adalékanyagokkal ellátva az erjesztőedénybe helyezésétől) számítva 2, de inkább 3 hét múlva megiható az első pohár frissen készült párlat. Kétségtelen, hogy ez még eléggé nyers, karcos ital, de a jellegzetes jegyek (ha kellő tapasztalattal és hozzáértéssel történt a lepárlás) már elég markánsan kirajzolódnak benne, vagyis fogyasztható. Persze, ettől függetlenül ajánlatos a frissen készült pálinkát kb. 3 hónapig sötét helyen, szobahőmérsékleten, levegőztetve tárolni, hogy megtalálja a saját belső harmóniáját. Így sokkal finomabb, élvezetesebb ital nyerhető belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!