A pálinkát ugye kell kóstolgatni főzés közben? Mert a feleségem szerint nem kellene.















Miután a réz elejét lefőzted igenis kell!
A réz eleje (az alkohol tartalmú párlat első 1/3 része) metanolt tartalmaz, ami már kis mennyiségben is vakságot, de akár halált is okozhat! Ezt ki kell dobni, nem szabad megkóstolni.
A maradék párlat kifővésénk vége felé érdemes kóstolgatni, hogy van-e még benne alkohol, mert vizet minek desztillálnánk a jó kis pálinkába?
Egyébként ha még sosem csináltál ilyet, inkább keress valakit az ismeretségi körödben aki már csinált (és még él ;) ) vagy akár hivatásos szeszfőzőt, aki elmondja mire kell figyelni, mert ez nem játék. Ha tudod már az alapszabályokat nem ördöngősség, de nagyon veszélyes, ha nem tartod be ezeket a szabályokat!





A hozzáértő otthonfőzők nagy része kóstolás alapján választja el az elő- és utólpárlatot (a rézelejét nem, azt kiönti mennyiség alapján, mert utána még úgyis csak az előpárlat jön). Kizárólag szeszfok vagy lefolyt mennyiség alapján nem lehet tökéletes elválasztást csinálni, csak ha az ember már ismeri az adott üstöt.
Mikor a középpárlat várható, akkor kis poharakba engedik a szeszt, és ezek közül csak azt öntik a középpárlathoz, aminek már hibátlan az illata-íze. Utópárlatnál ugyanez, csak ott nyilván nem az első X, hanem az utolsó X pohár teendő félre (ha elég összegyűlik, ezekből csinálnak egy újabb, „kármentő lepárlást”).
Persze mindez feltételezi, hogy az ember hallott már elő- és utópárlatról...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!