Melyik szerintetek a jobb sör (arany ászok, soproni
ászok, kőbányai, borsodi, tuborg)?
A lager az az alsóerjesztésű sör. Jó, a lager szó nem az alsó erjesztésre utal, hanem az igen alacsony hőmérsékletű tárolásra, de ilyenkor alsó erjedés megy végbe. Ezért a lager meg az alsóerjesztésű sör megfeleltethető egymásnak, még akkor is, ha esetleg a csehek az alsóerjesztésű sörök egy csoportját hívják lagernek.
2012. ápr. 28. 03:51
Hasznos számodra ez a válasz?
Bocs, igen a lényeg, hogy a Kozel az bak, de ettől miért gondolná bárki is, hogy baksör? A baksörökre persze általában kecskét rajzolnak, de a Bock szó nem abból ered, hanem feltehetően az Einbeckből.
2012. ápr. 28. 04:01
Hasznos számodra ez a válasz?
Miért kérnék 10-es lezákot? Megint hülyeséget feltételezel rólam, mint hogy összekeverem a Budweisert a Pilsner Urquellel.
2012. ápr. 28. 04:06
Hasznos számodra ez a válasz?
Az a baj, hogy tök másról beszélsz, mint én, én általánosságban a sörtípusokról beszélek, te meg a cseh terminológiáról. De a sörtípusok nem a cseh terminológiától függnek, mert alapvetően nem speciális, csak rájuk jellemző söröket főznek. Pl. a barna Staropramen típusa dunkel, attól még, hogy Černý van ráírva.
2012. ápr. 28. 04:15
Hasznos számodra ez a válasz?
35/45 A kérdező kommentje:
dani és mustafa köszi szépen a válaszokat, egymást így meg úgy eszközölitek de én tanultam legalább innen is onnan is ;)
36/45 anonim válasza:
Arany Ászok...nem olyan keserű,mint pl. a Kőbányai...
2012. ápr. 30. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
nem iszok olyan söröket, amelyekben kukoricadara van.
2012. máj. 21. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
A 31-es válaszoló ezt írja: "a lager szó nem az alsó erjesztésre utal, hanem az alacsony hőmérsékletű tárolásra, de ilyenkor alsó erjesztés megy végbe."
E válaszhoz még annyit, hogy valóban a lager szó nem az alsó erjesztésre utal, hanem az alacsony hőmérsékletű tárolásra. De ilyenkor nem az alsó erjesztés megy végbe, hanem az utóerjesztés. Erre utal a lager kifejezés ami csehül "ležák" azaz "fekvő" a sör megjelölésében. Ez a "fekvés" általában 21 napig tart 2-5°C hőmérsékleten. Az alsó erjesztés viszont az élesztő fajtájától függ Saccharomycetes carlsbergensis (felső erjesztésnél Saccharomycetes cerevisiae) és az erjesztő kádban megy végbe a főzés után és a szeparálás előtt kb. 12°C hőmérsékleten (a cseh söröknél) általában 6 napig, az EU söröknél ez lehet 16-20°C is kevesebb idő alatt. ASzu alsónál az élesztő leülepszik, a felsőnél habként felszál. Van még spontán erjesztés is ott vegyes természetes baktériumokkal megy végbe (belga Lambic sör, régi ókori és középkori sörfőzés).
2012. máj. 21. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
Az az "ASzu" - "Az" akart lenni.
2012. máj. 21. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
Oké, feleslegesen lovagolsz a szavaimon. A lényeg, hogy az alsóerjesztésű söröket lagernek nevezik, attól függetlenül, hogy a csehek konkrétan mit hívnak lezaknak (mittomén, hogy vannak az ékezetek).
2012. máj. 22. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapcsolódó kérdések: