Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kell "Tölgyfahordóban...

Hogyan kell "Tölgyfahordóban érlelt pálinkát" készíteni?

Figyelt kérdés
Vettem egy 3literes tölgyfa hordócskát. A dugót kihúzva, erősen lakk szaga van. Hogyan kell "beavatni" ezt a hordót? Mennyi ideig kell benne tartani a pálinkát? Egyáltalában hogy kell ezt csinálni szakszerűen?
2011. dec. 4. 06:40
1 2
 11/18 Phoney ***** válasza:

?


A 8 meg 20 éves párlatok sem keserűek a tölgyfától.


Azért nem szokták sokáig benne tartani, mert akkor olyan íze lesz, amihez a magyar nincs hozzászokva, aztán nem érezné benne a gyümölcsöt. Sokan gondolják úgy, hogy nem ártott volna a pálinkának (nem mindnek, de pl. szilvának, kajszinak), ha elterjedtté válik a rendes érlelése, mint pl. a brandynek.


A szomszéd műanyaghordós-pakettás pálinkájának pedig a tölgyfa lehetett a legkisebb baja. A pálinkát egyébként is teljesen fölösleges beáztatott fával „érlelni”, mindenképp rendes hordó kell neki.

2011. dec. 8. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 A kérdező kommentje:

Nem mertem még beletölteni valóban. Most ott tartok, hogy a szobában van a hordó és mindkét nyílása nyitva van hagyva. Hagy szellőzzön. A jövő héten "bedagaztom" vízzel és utána bele töltök kb 2 dl pálinkát. Benne lesz egy darabig utána kiöntöm és felöntöm telea hordót pálinkával.

Szerinted így eléggé szakszerű? Igyekeznék alapos lenni mert elég drága ahhoz a pálinka, hogy 3litert ki kellene öntenem.

2011. dec. 9. 06:02
 13/18 Phoney ***** válasza:
Úgy láttam, van aki használ ilyet, elvileg csak kívülről van lakkozva, belülről paraffinnal kezelik. Ha bedagadt a víztől, beletöltöd a pálinkát és kész. Az első érlelés elég intenzív szokott lenni, szóval nem árt megkóstolni 1-2 hetente.
2011. dec. 9. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm Phoney,hogy foglalkozol a dolgommal. A baj az,hogy eléggé intenzív lakk szaga van ha bele szagolok.Az eladó(és egyben gyártó)azt tanácsolta,hogy hideg vízzel dagasszam be mert ha meleggel csinálom akkor az feloldhatja a benne levő lakkot. Miután bedagadt, önthetem bele a pálinkát de csak három hétig tartsam benne. Nem azért csak ennyi ideig mert a szesz feloldja a lakkot, hanem a fától kesernyés lesz a pálinka. Azért dilemmázok ennyit mert lehet, hogy csak eladók voltak neki a hordók és a végeredmény nem érdekli már.
2011. dec. 10. 05:33
 15/18 Hedley válasza:
hallass ra igazabol jo valaszokat ad, amitol en is sokat tanultam!
2011. dec. 11. 04:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 Hedley válasza:
marmint a Phoney valaszaira gondoltam!
2011. dec. 11. 04:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 Phoney ***** válasza:

Ha tényleg lakkozott belülről, az baj. Az alkohol jól oldja az ilyesmit, és egy biztos, ha szaga van, azt átveszi a pálinka is. Ha a víz nem viszi ki belőle az a szagot, az baj.


De az sem ritka a szakmában, hogy az eladó nem ért az áruhoz... egyébként bolti vagy házi pálinkát akarsz érlelni? Mert ha boltit, akkor sokkal jobb ötlet érlelt (3+ hónap) vagy ópálinkát (12+ hónap) venni.

2011. dec. 11. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
Ne mérgesíts már! A lakkot feloldja a pálinka?
2011. dec. 12. 06:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!