Hogyan kell "Tölgyfahordóban érlelt pálinkát" készíteni?
?
A 8 meg 20 éves párlatok sem keserűek a tölgyfától.
Azért nem szokták sokáig benne tartani, mert akkor olyan íze lesz, amihez a magyar nincs hozzászokva, aztán nem érezné benne a gyümölcsöt. Sokan gondolják úgy, hogy nem ártott volna a pálinkának (nem mindnek, de pl. szilvának, kajszinak), ha elterjedtté válik a rendes érlelése, mint pl. a brandynek.
A szomszéd műanyaghordós-pakettás pálinkájának pedig a tölgyfa lehetett a legkisebb baja. A pálinkát egyébként is teljesen fölösleges beáztatott fával „érlelni”, mindenképp rendes hordó kell neki.
Nem mertem még beletölteni valóban. Most ott tartok, hogy a szobában van a hordó és mindkét nyílása nyitva van hagyva. Hagy szellőzzön. A jövő héten "bedagaztom" vízzel és utána bele töltök kb 2 dl pálinkát. Benne lesz egy darabig utána kiöntöm és felöntöm telea hordót pálinkával.
Szerinted így eléggé szakszerű? Igyekeznék alapos lenni mert elég drága ahhoz a pálinka, hogy 3litert ki kellene öntenem.
Ha tényleg lakkozott belülről, az baj. Az alkohol jól oldja az ilyesmit, és egy biztos, ha szaga van, azt átveszi a pálinka is. Ha a víz nem viszi ki belőle az a szagot, az baj.
De az sem ritka a szakmában, hogy az eladó nem ért az áruhoz... egyébként bolti vagy házi pálinkát akarsz érlelni? Mert ha boltit, akkor sokkal jobb ötlet érlelt (3+ hónap) vagy ópálinkát (12+ hónap) venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!