Hogyan kell bort készíteni házilag?
Szerintem sem édemes hozzá kezdeni 5kg szőlővel..
De a kérdésre válaszolva..
Elősször is beleteszed egy edénybe amibe forralni szeretnéd..általában fahordót használnak ehez,de kell feltétlenül fahordónak lennie szerintem mindeggy hogy mibe teszed csak az a lényeg hogy a bor ne tudja oldani mert savas..vagyis műanyagba semmi képp nem szabad tenni..fémbe még elmegy(én is abba csináltam és jó lett). Elősször is kikell paszírozni a szőllő levet,de a héját meg ilyesmit nem kell kiszedni belőle..max 0,5kg kristálycukrot Hozzá öntesz..megkavarod és hagyod forrni..kb 3naponta kell ránézni,olyankor megkavarod,kinyomkodod a levét...ez megy 2-3 hónapig,lényegében ennyi..Én így csináltam és csúnyán berúgtam tőle a haverokkal :D
Nekem nagyanyám így csinálta a meggybort. :)
(nem írtad oda, hogy magától forr fel, a gyümölcs cukortartalma miatt. Még véletlen valaki felteszi a tűzhelyre. :) )
Fogod a szőlőt, lebogyózod. A bogyókat a kezeddel összenyomkodod, és a levét leszűröd. Nem kell hozzá sem víz, sem cukor. Vehetsz a boltban borélesztőt, de magától is kierjed.
Erjesztéshez üvegedényt javaslok. Ne töltsd teli mert erjedés közben a murci habzik, kb 20 %-nyi erjedési űrt kell hagyni. Az edény tetejét ne zárd le légmentesen, de azért a muslincák ne mehessenek bele. Erre a célra megfelel az alufólia. Amikor a gázképződés megszűnik, és leülepszik a seprő, akkor a tisztább részt gumicsővel lefejtheted, és 100 mg/l borkénnel meg kell kénezni. Ezután néhány hét alatt a bor letisztul, újra lefejtheted és elfogyaszthatod:-)
Amíg forr a bor, addig szén-dioxid keletkezik. Fulladást okoz valóban, ha zárt helyiségben. Pl pincékben erjesztik a mustot, ami ugye nyilvánvaló... Ezért kell a borospincékbe ilyenkor gyertyával lemenni, amit jóval fejmagasság alatt tartasz, mert a CO2 nehezebb mint a levegő, a helység alján gyűlik, ha a gyertya elalszik, ki kell szellőztetni mielőtt újra bemennél.
A szén-monoxid nem a must forrásakor keletkezik, hanem tökéletlen égéskor, pl régi gázkazánokban. Mérgezéssel okoz kvázi fulladásos halált, mert a vér hemoglobinjához kötődik ,méghozzá sokkal erősebben mint az oxigén.
5 kg szőlőből azért csak nem lesz annyi CO2, hogy megfulladjon valaki. Hisz az egész csak egy zacskónyi. Lesz belőle Kb 3 deci bor?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!