Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan tudok meggyléből...

Hogyan tudok meggyléből meggybort csinálni? A többi Lent!

Figyelt kérdés

Van7deci meggylevem.

aztolvastam a neten hogy 2literből hogycsinálták meg igy az adatokatmár kb-ra tudom

7deci meggyléhez ugyanennyi viz, és kb 15deka cukor.

De pontosan mitkell csinálnomvele?


2011. jún. 18. 19:27
 1/5 anonim ***** válasza:
2011. jún. 18. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

De ez nemjorecept:S

nekem meggylevem van és arrairták hogy lehetbelőle csak nemtudom hogyan

2011. jún. 18. 19:43
 3/5 anonim ***** válasza:

A ”Tiszta meggylevet„ pontosan lemérjük, literenként 8 dl vizet és 36 dkg cukrot számolunk. Az így kiszámolt víz mennyiséget a cefréhez öntjük, majd a cefrét fellazítjuk, és még 24 órát állni hagyjuk, miközben többször letörjük.


A 24 óra elteltével a vizes levet kipréseljük, 60 °C-nál nem melegebbre melegítjük és a kiszámolt cukor mennyiség felét, feloldjuk benne. Ha teljesen feloldódott, a tiszta meggyléhez öntjük.


Vigyázni kell arra, hogy az erjedés megindulása után, elegendő hely maradjon a forrásban lévő bor terjeszkedéséhez. Ez az edény űrtartalmának kb. 10 – 15 %-a. Ügyelni kell arra, hogy a meggybor levegővel ne érintkezzen, ezért kotyogóval látjuk el. Így kizárjuk a levegőt, és figyelemmel tudjuk kísérni az erjedést is. Amikor az erjedés kezd lassúbbá válni, a kiszámolt cukormennyiség második felét is hozzáadjuk. Ha a kotyogó már csendes az erjedés megállt, ekkor még egy - két napig hagyjuk ülepedni, majd lefejtjük. Az első fejtés után hagyjuk 1 - 2 napig tovább ülepedni, majd ismét lefejtjük. A palackérettségi vizsgálatot, csak a harmadik, - negyedik fejtés után érdemes elvégezni, mert a meggybor többszöri fejtést igényel. A borfejtést addig ismételjük, amíg a fejtés utáni 2-3 napi pihentetés után sem marad seprűje.


A harmadik, vagy negyedik fejtés, illetve a palackérettség megállapítása után, sötét színű üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg teljesen tele legyen és a dugót szorosan, belenyomjuk. Így továbbra sem kap levegőt, és két évig tárolhatjuk. Két évnél tovább tartani nem érdemes, mert ízéből és erejéből is veszít.


Jól tárolható pasztőrözni nem szükséges.

-----------------------

tehát7 dl meggylé,5,6 dl víz,25 dkg cukor

2011. jún. 18. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Miért akarod elrontani a finom meggylevet?
2011. jún. 18. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:
Fiam, hozd a sörétest!!
2011. júl. 6. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!