Miért pont 37,5 fok az alkoholtartalma a legtöbb égetett szesznek rum, vodka, gin, whiskey stb, miért nem egy kerek szám például?
Mert a törvény szerint ez a minimum a párlatoknak, és a legtöbb gyártó a profit miatt egész idáig hígítja palackozás előtt.
Én pl inkább csak ritkábban veszek, de akkor komolyabb márkákat, és ezek közül egyik sem 37,5, hanem 40 a jellemző, esetleg néha 38. Persze nem mindig jelent rosszat a 37,5%, de az inkább az alsó/középkategóriát jellemzi.
Nem igazán mennek ennél lejjebb félfokonként, mert ha többé nem írhatják rá, hogy "rum", "vodka", stb, akkor az sokkal nagyobb bevételkiesés.
Ehelyett inkább 30-33%-os dolgokat kezdenek árulni, mint kalinka szamovár, tokaji maximilian és hasonló szörnyetegek, amiket így túlárazva lehet eladni.
A Maximilian közepes borpárlat feljavítva fűszerezéssel és fehérborral, és olyan brandy áráért, amilyen ez csak szeretne lenni. (Ráadásul csak 33% vagy hány százalékos.)
Az lehet, hogy a jellege csak nekem nem tetszik (mert nem tetszik), de a minősége nagyon nem indokolja az árát. (Egyébként foglalkoztam valamennyit a zwack termékekkel és a PR-jukkal, nos az utóbbiban sokkal jobbak:) Egyedül a nemes/kosher pálinkáikat nem ismerem, de a szeszfőzők morognak azokra is.)
Kicsit off
ne felejtsük el, hogy ami az üvegen van feltüntetve az nem "fok", vagyis nem az a fok, amit a jó házipáleszeknél mondanak,hanem térfogat % (V/V %), ami az alkoholfok mértékegysége. Tehát egy 50 fokos pálinka az nem 50 V/V %-os
amúgy, igen a tört számok oka a jövedékiadó, és az előírások...
De: egy bor esetében egészen ,meghatározó tud lenni fél % eltérés is, vagy ha a söröket vesszük, azonnal kiszúrható a 2 % eltérés a jó és a nagyon olcsó sörök esetében
Ez a fokozás (37.5) csak a gagyi piákra értendő és inkább kis hazánkban.
Olyan Remy Martin, Napoleon, Henessy konyakok, eredeti puerto rico-i rum, eredeti single mart, single grain, watted malt, blended, bourbon, tennessee, pure pot still viszkik SOHA nem lesznek 40 fok alattiak, inkább 50 felettiek!!!!!
Amiket Te nézel azok a magyar kereskedelemben kapható, nem éppen ínyenceknek való itókák, amikre azt szokták mondani, hogy nem az íze a fontos hanem a hatása....
Nagyon jól látjátok a témát, mind! De a becsületes magyar pálinkát 51 fokra lövik be. És attól jobb szerintem egyik sincs! Szerintem.
Meg még avval is játszanak, hogy a 16-17 %-os lónyálakat egymás fölé pakolják,és azt hiszed hogy az 1500.- as az olcsóbb, mint az 1600.- as, csakhogy az előbbi 1/2 l., a második meg 0.7 dl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!