Házi almabor kérdések. Vannak hozzáértők?
Sziasztok! Van egy csomó almám, ami már elég szottyadt, fonnyadt. A neten keresgéltem recepteket a felhasználására, és véletlenül találtam egy "almabor házilag" linket. Gondoltam próbaképpen csinálok egy adagot, bár nem vagyok nagy alkoholfogyasztó, de másfél hónap múlva születésnapom lesz, és ha sikerül "dagasztani fogja a mellemet", hogy házi készítésű borral kínálom meg a barátaimat. A recept szerint addigra simán el is készül. Íme a recept, s utána a kérdéseim, ha vannak itt hozzáértők:
Almabor
Hozzávalók:
1 kg alma,
1 kg cukor,
5 liter víz.
Az almát az esetleg hibás részektől megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkásüvegbe tesszük. A cukrot feloldjuk 5 liter vízben és ráöntjük az összeaprított almára. Szobahőmérséklet mellett ritka ruhával lefedve tartjuk 8—10 napig, amíg a fő erjedés lezajlik. Ekkor tisztára mosott szitán átszűrjük és az üvegbe visszaöntve addig tartjuk, amíg egészen letisztul és az érés folyamata befejeződik. Ez körülbelül 3—4 hétig tart. Ezután a bort lefejtjük és üvegekbe öntve bedugaszoljuk.
Kérdés 1: Nyugtassatok meg, hogy ebből tényleg bor lesz!:) Ízzel, alkoholtartalommal.:)
Kérdés 2: Kb mennyi alkoholtartalmat érhet el? 9-11%, mint az átlagos boroknál meglesz?
Kérdés 3: Ma délután állítottam össze, és azt szeretném tudni, hogy mivel eléggé tele van az üveg, az erjedés folyamán nem fog "kifutni", mivel a szobámban egy szekrény aljában helyeztem el.:)?
Köszönöm előre is!
Megosztanám én is a tapasztalataimat!
Én idén akartam először meggybort csinálni, a szokásos megoldással: 1 kg meggy, 1kg cukor és 5 liter víz. Na nekem volt ugye, 6 kg meggyem, 6kg cukrom és 30 liter vizem. Szépen beletettem a butykosba és vártam.(Kotyogó nélkül, konzervdobozt tettem a tetejére:D) El is indult szépen a forrás, dolgozott, hangot adott a bor magának! Oké, leállt a forrás, nem volt buborékos a teteje fejtsük át. Megtörtént, de mivel itt jártunk ízleljük már meg mégis mire várunk ennyit.....és jött a dráma....savanyú volt!!!
Oka ennek az én feltételezésem alapján:
1. rossz volt az arány. Több cukorral kevesebb vízzel kell.
2. a kotyogó hiánya miatt az alkohol elszállt
3. a trucifikszét neki mert szomjan maradtam:D
Tanácsok ötletek?
Szerintem nem gondoltad Te ezt végig rendesen... ha 1 kg meggynek megtízszerezed a cukortartalmát, akkor nincs az a csoda, hogy a túl kevés cukortól legyen savanyú a meggybor.
Az történt, hogy
1. valóban rossz volt az arány, csak fordítva. A rengeteg cukor mellé nagyon kevés sav jutott, ezért elszaporodott benne az ecetbaktérium.
2. A kotyogó hiánya miatt valszeg még a neki szükséges oxigént is megkapta az ecetbaktérium.
3. Ecetes lett, mint a gyász.
Az 1:1:5 gyümölcs/kristálycukor/víz nem a „szokványos” recept, hanem a kontár recept. Éppen ezért szokás a hozzáértés nélkül összeokoskodott házi dolgokat pálinkának lefőzni, és nem gyümölcsbornak meghagyni, mert könnyebb meginni féldeci borzalmas pálinkát, mint 2 deci borzalmas gyümölcsbort...
Az első válaszban találsz szakszerű leírást a meggyborról is, hogyan kell, mennyi cukrot lehet bele tenni, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!