Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Házi almabor kérdések. Vannak...

Házi almabor kérdések. Vannak hozzáértők?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Van egy csomó almám, ami már elég szottyadt, fonnyadt. A neten keresgéltem recepteket a felhasználására, és véletlenül találtam egy "almabor házilag" linket. Gondoltam próbaképpen csinálok egy adagot, bár nem vagyok nagy alkoholfogyasztó, de másfél hónap múlva születésnapom lesz, és ha sikerül "dagasztani fogja a mellemet", hogy házi készítésű borral kínálom meg a barátaimat. A recept szerint addigra simán el is készül. Íme a recept, s utána a kérdéseim, ha vannak itt hozzáértők:


Almabor

Hozzávalók:

1 kg alma,

1 kg cukor,

5 liter víz.

Az almát az esetleg hibás részektől megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkásüvegbe tesszük. A cukrot feloldjuk 5 liter vízben és ráöntjük az összeaprított almára. Szobahőmérséklet mellett ritka ruhával lefedve tartjuk 8—10 napig, amíg a fő erjedés lezajlik. Ekkor tisztára mosott szitán átszűrjük és az üvegbe visszaöntve addig tartjuk, amíg egészen letisztul és az érés folyamata befejeződik. Ez körülbelül 3—4 hétig tart. Ezután a bort lefejtjük és üvegekbe öntve bedugaszoljuk.


Kérdés 1: Nyugtassatok meg, hogy ebből tényleg bor lesz!:) Ízzel, alkoholtartalommal.:)

Kérdés 2: Kb mennyi alkoholtartalmat érhet el? 9-11%, mint az átlagos boroknál meglesz?

Kérdés 3: Ma délután állítottam össze, és azt szeretném tudni, hogy mivel eléggé tele van az üveg, az erjedés folyamán nem fog "kifutni", mivel a szobámban egy szekrény aljában helyeztem el.:)?


Köszönöm előre is!


2011. jan. 11. 18:15
1 2 3
 1/22 Phoney ***** válasza:

"1 kg alma,

1 kg cukor,

5 liter víz."


Ugye érzed Te is, hogy ebben a pancsban az alma a leggyengébb láncszem...:D Ebben a szesz tizede sem almából lesz, azaz nem illik almabornak csúfolni.


[link]


Nézd át ezt, ha almabort akarsz.

2011. jan. 11. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/22 A kérdező kommentje:
Köszi! Én is gondoltam, hogy természetesen ez nem az igazi, és nem is baromi minőséget szeretnék, csak egy light-os, egyszerű alkoholos italt, amit ÉN készítettem. Mivel Bálint gazda honlapján találtam a receptet, ezért gondoltam, hogy talán működik, és nála is házi almaborként szerepel, ezért mertem így kiírni. Azért köszönöm, h írtál, de a kérdéseimre még nem kaptam választ. Valaki?
2011. jan. 11. 19:04
 3/22 A kérdező kommentje:
Vagyis bocsi, az első kérdésem felére mégis válaszoltál. Tehát nem bor.:D A többire tudsz választ adni?
2011. jan. 11. 19:22
 4/22 doboszoli ***** válasza:

Ugye Te is érzed, hogy a válaszod csak egy vélemény, ami minden szakmai alapot nélkülöz?

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a répacukorból is kifogástalan alkohol nyerhető.

Az almának sem a lémennyisége (nem beszélve pl. a meggyről), sem a cukortartalma nem alkalmas önmagában borkészítésre. Átlagos alma átlagos cukortartalma 6-8 mustfok. Ebből kb.3,5-5 alkoholfokú bor nyerhető ami sem a fogyasztás, de különösen az eltarthatóság szempontjából nem elég. Ezért kell bele a cukor, ezáltal a víz is, mert a túl tömény cukoroldat nem forr ki rendesen. Kb. ennyi.

Kérdező!

1. Tökéletes almaborod lesz.

2. Meg lesz az elvárt alkoholtartalom is.(11-12-es)

3. Ki fog így habzani, csak a 3/4 részéig töltsd az üveget, de így is tartsd szemmel.

Ha melegen van nem kell, ha hidegen, akkor hidegtűrő fajélesztővel indítsd el a zajos erjedést.

2011. jan. 11. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm doboszoli a választ! Ez csak egy nagggggggggyon amatőr próbálkozás részemről, h az alma ne menjen kárba, és valami "hasznos" dolog készüljön belőle. Egyáltalán nem vagyok semmilyen alkohol elkészítésének a szakértője, hozzáértője. Mivel a szobámban van kb 22 fok-on, így nem kell bele semmilyen élesztő? /A recept nem ír/
2011. jan. 11. 19:53
 6/22 Phoney ***** válasza:

Jó mi már találkoztunk, ott megbeszéltük, hogy van aki csak be akar rúgni, és ezért vízből+cukorból bort készít, amit egy kevés gyümölccsel ízesít, meg van, akinek a szesz nem drogozás, hanem ízeket akar.


Ugye nem azt akarod beadni, hogy 1 kiló almához 1 kiló cukor és 5L víz KELL, különben nem lehet belőle bor? Hát ezt azért ne:D


"Köszönöm doboszoli a választ! Ez csak egy naggggggyon amatőr próbálkozás részemről, h az alma ne menjen kárba, és valami "hasznos" dolog készüljön belőle."


Ez esetben szerintem is megfelel a fenti recept. :P

2011. jan. 11. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim válasza:

nos minden cukorból alkohol lesz

csak nekem cseppet hiányzik a receptből az élesztő mert anélkül nem lesz alkoholod barátom almabor téren nem vagyok jártas de szerintem a levéből kellene csinálni és azt cukrozni

2011. jan. 11. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 doboszoli ***** válasza:

Na mindegy, én leírtam amit tapasztaltam, egyik kedvencem a meggybor, és feltehetőleg az alma sem működik másként, bár abból még csak pálinkát készítettem, mégpedig nagyon jót.

Kedves Kérdező, tedd meg a kedvemért, hogy az eredményről beszámolsz, akár ó lesz, akár nem.

2011. jan. 12. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Persze, mindenképpen beszámolok a végeredményről. Még egy utolsó kérdés: Tegyek bele élesztőt, avagy nem????? Szobahőmérsékleten van, és a recept nem ír, de egy Válaszadó szerint anélkül nem lesz alkohol belőle.
2011. jan. 12. 08:25
 10/22 anonim válasza:
bor élesztőt tegyél bele az élesztő csinál a cukorból alkoholt
2011. jan. 12. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!