Házi almabor kérdések. Vannak hozzáértők?
Sziasztok! Van egy csomó almám, ami már elég szottyadt, fonnyadt. A neten keresgéltem recepteket a felhasználására, és véletlenül találtam egy "almabor házilag" linket. Gondoltam próbaképpen csinálok egy adagot, bár nem vagyok nagy alkoholfogyasztó, de másfél hónap múlva születésnapom lesz, és ha sikerül "dagasztani fogja a mellemet", hogy házi készítésű borral kínálom meg a barátaimat. A recept szerint addigra simán el is készül. Íme a recept, s utána a kérdéseim, ha vannak itt hozzáértők:
Almabor
Hozzávalók:
1 kg alma,
1 kg cukor,
5 liter víz.
Az almát az esetleg hibás részektől megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkásüvegbe tesszük. A cukrot feloldjuk 5 liter vízben és ráöntjük az összeaprított almára. Szobahőmérséklet mellett ritka ruhával lefedve tartjuk 8—10 napig, amíg a fő erjedés lezajlik. Ekkor tisztára mosott szitán átszűrjük és az üvegbe visszaöntve addig tartjuk, amíg egészen letisztul és az érés folyamata befejeződik. Ez körülbelül 3—4 hétig tart. Ezután a bort lefejtjük és üvegekbe öntve bedugaszoljuk.
Kérdés 1: Nyugtassatok meg, hogy ebből tényleg bor lesz!:) Ízzel, alkoholtartalommal.:)
Kérdés 2: Kb mennyi alkoholtartalmat érhet el? 9-11%, mint az átlagos boroknál meglesz?
Kérdés 3: Ma délután állítottam össze, és azt szeretném tudni, hogy mivel eléggé tele van az üveg, az erjedés folyamán nem fog "kifutni", mivel a szobámban egy szekrény aljában helyeztem el.:)?
Köszönöm előre is!
"1 kg alma,
1 kg cukor,
5 liter víz."
Ugye érzed Te is, hogy ebben a pancsban az alma a leggyengébb láncszem...:D Ebben a szesz tizede sem almából lesz, azaz nem illik almabornak csúfolni.
Nézd át ezt, ha almabort akarsz.
Ugye Te is érzed, hogy a válaszod csak egy vélemény, ami minden szakmai alapot nélkülöz?
Minden ellenkező híreszteléssel szemben a répacukorból is kifogástalan alkohol nyerhető.
Az almának sem a lémennyisége (nem beszélve pl. a meggyről), sem a cukortartalma nem alkalmas önmagában borkészítésre. Átlagos alma átlagos cukortartalma 6-8 mustfok. Ebből kb.3,5-5 alkoholfokú bor nyerhető ami sem a fogyasztás, de különösen az eltarthatóság szempontjából nem elég. Ezért kell bele a cukor, ezáltal a víz is, mert a túl tömény cukoroldat nem forr ki rendesen. Kb. ennyi.
Kérdező!
1. Tökéletes almaborod lesz.
2. Meg lesz az elvárt alkoholtartalom is.(11-12-es)
3. Ki fog így habzani, csak a 3/4 részéig töltsd az üveget, de így is tartsd szemmel.
Ha melegen van nem kell, ha hidegen, akkor hidegtűrő fajélesztővel indítsd el a zajos erjedést.
Jó mi már találkoztunk, ott megbeszéltük, hogy van aki csak be akar rúgni, és ezért vízből+cukorból bort készít, amit egy kevés gyümölccsel ízesít, meg van, akinek a szesz nem drogozás, hanem ízeket akar.
Ugye nem azt akarod beadni, hogy 1 kiló almához 1 kiló cukor és 5L víz KELL, különben nem lehet belőle bor? Hát ezt azért ne:D
"Köszönöm doboszoli a választ! Ez csak egy naggggggyon amatőr próbálkozás részemről, h az alma ne menjen kárba, és valami "hasznos" dolog készüljön belőle."
Ez esetben szerintem is megfelel a fenti recept. :P
nos minden cukorból alkohol lesz
csak nekem cseppet hiányzik a receptből az élesztő mert anélkül nem lesz alkoholod barátom almabor téren nem vagyok jártas de szerintem a levéből kellene csinálni és azt cukrozni
Na mindegy, én leírtam amit tapasztaltam, egyik kedvencem a meggybor, és feltehetőleg az alma sem működik másként, bár abból még csak pálinkát készítettem, mégpedig nagyon jót.
Kedves Kérdező, tedd meg a kedvemért, hogy az eredményről beszámolsz, akár ó lesz, akár nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!