Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Házi almabor kérdések. Vannak...

Házi almabor kérdések. Vannak hozzáértők?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Van egy csomó almám, ami már elég szottyadt, fonnyadt. A neten keresgéltem recepteket a felhasználására, és véletlenül találtam egy "almabor házilag" linket. Gondoltam próbaképpen csinálok egy adagot, bár nem vagyok nagy alkoholfogyasztó, de másfél hónap múlva születésnapom lesz, és ha sikerül "dagasztani fogja a mellemet", hogy házi készítésű borral kínálom meg a barátaimat. A recept szerint addigra simán el is készül. Íme a recept, s utána a kérdéseim, ha vannak itt hozzáértők:


Almabor

Hozzávalók:

1 kg alma,

1 kg cukor,

5 liter víz.

Az almát az esetleg hibás részektől megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkásüvegbe tesszük. A cukrot feloldjuk 5 liter vízben és ráöntjük az összeaprított almára. Szobahőmérséklet mellett ritka ruhával lefedve tartjuk 8—10 napig, amíg a fő erjedés lezajlik. Ekkor tisztára mosott szitán átszűrjük és az üvegbe visszaöntve addig tartjuk, amíg egészen letisztul és az érés folyamata befejeződik. Ez körülbelül 3—4 hétig tart. Ezután a bort lefejtjük és üvegekbe öntve bedugaszoljuk.


Kérdés 1: Nyugtassatok meg, hogy ebből tényleg bor lesz!:) Ízzel, alkoholtartalommal.:)

Kérdés 2: Kb mennyi alkoholtartalmat érhet el? 9-11%, mint az átlagos boroknál meglesz?

Kérdés 3: Ma délután állítottam össze, és azt szeretném tudni, hogy mivel eléggé tele van az üveg, az erjedés folyamán nem fog "kifutni", mivel a szobámban egy szekrény aljában helyeztem el.:)?


Köszönöm előre is!


2011. jan. 11. 18:15
1 2 3
 11/22 doboszoli ***** válasza:
Szobahőfokon nem kell.
2011. jan. 12. 18:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! A végeredményről beszámolok majd!
2011. jan. 12. 19:03
 13/22 A kérdező kommentje:
Még egy uccsó kérdés/doboszolitól/. Tanácsoltad, h csak 3/4-ig töltsem az üveget a kihabzás miatt. Ekkor nekem már tele volt az üvegem. De öntöttem ki belőle, h nehogy kifusson az üvegből. Kérdésem: Mivel gondolom így a cukor mértéke is megcsappant, így utólag tehetek még hozzá? Az erjedés sztem már beindult, mivel illata és hangja is van már. Ha így marad, akkor light-osabb alkoholtartalommal bír majd?
2011. jan. 12. 19:20
 14/22 doboszoli ***** válasza:

Nem értem, ha a megadott arányban keverted, feltehetőleg homogén masszát/lét kaptál. Ezt ha 10 felé széttöltöd, akkor is egyforma a cukorfoka. Ha lement a zajos erjedés, úgyis összeöntöd az egészet.

Szoktunk trükközni a szőlőbornál, és a cefrénél is a cukor több részletben való hozzáadásával, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a kisebb cukorfokú anyag hevesebben indul forrni, de ez bizonyos tapasztalatot igényel, mert az alkohol viszont már gátolja a forrást, ergo, nem javaslom.(de nem is kell, hiszen benne van ami belevaló).

Ha egyszer lesz lehetőséged, próbáld ki a meggybort.1 kg meggyvelő, 1 kg cukor, 3 liter víz.Technológia ugyanez.

Annyira jó, hogy csodálkozom, miért nincs még betiltva...

2011. jan. 13. 05:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 A kérdező kommentje:
Elmúlt a habzás. Holnap átfejtem. Ehhez a művelethez valami "praktika"?
2011. jan. 21. 18:08
 16/22 A kérdező kommentje:
Doboszoli: Nyáron rengeteg meggyem van./Falusi gyerek vok:)/Alkalomadtán kipróbálom a meggybort is!:)
2011. jan. 21. 18:12
 17/22 doboszoli ***** válasza:
100%

Borfejtésnél egy gumicsőhöz szoktunk egy pálcát kötni úgy, hogy a cső végétől a pálca vége(ami a hordóba kerül) annyival kerüljön magasabbra, mint a seprő szintje, +1-2 cm.

Így nem keveri, vagy "kapja fel" a seprőt.

2011. jan. 21. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/22 A kérdező kommentje:
köszi
2011. jan. 21. 19:05
 19/22 anonim ***** válasza:

Szia!

A végeredményről lehet tudni valamit? Én is most csináltam egy adaggal.

2012. máj. 20. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 BaltasHenry válasza:
Én is kipróbáltam a receptet, és nem javaslom senkinek az elkészítését. Nem forrt ki rendesen, avval együtt, hogy használtam élesztőt. Íze és alkoholtartalma alaján mondom, hogy ne csinálja senki :). Mindenesetrte ,ha legközelebb próbálkozom több almával és kevesebb vízzel próbálkozom majd.
2012. nov. 16. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!