Házi almabor kérdések. Vannak hozzáértők?
Sziasztok! Van egy csomó almám, ami már elég szottyadt, fonnyadt. A neten keresgéltem recepteket a felhasználására, és véletlenül találtam egy "almabor házilag" linket. Gondoltam próbaképpen csinálok egy adagot, bár nem vagyok nagy alkoholfogyasztó, de másfél hónap múlva születésnapom lesz, és ha sikerül "dagasztani fogja a mellemet", hogy házi készítésű borral kínálom meg a barátaimat. A recept szerint addigra simán el is készül. Íme a recept, s utána a kérdéseim, ha vannak itt hozzáértők:
Almabor
Hozzávalók:
1 kg alma,
1 kg cukor,
5 liter víz.
Az almát az esetleg hibás részektől megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkásüvegbe tesszük. A cukrot feloldjuk 5 liter vízben és ráöntjük az összeaprított almára. Szobahőmérséklet mellett ritka ruhával lefedve tartjuk 8—10 napig, amíg a fő erjedés lezajlik. Ekkor tisztára mosott szitán átszűrjük és az üvegbe visszaöntve addig tartjuk, amíg egészen letisztul és az érés folyamata befejeződik. Ez körülbelül 3—4 hétig tart. Ezután a bort lefejtjük és üvegekbe öntve bedugaszoljuk.
Kérdés 1: Nyugtassatok meg, hogy ebből tényleg bor lesz!:) Ízzel, alkoholtartalommal.:)
Kérdés 2: Kb mennyi alkoholtartalmat érhet el? 9-11%, mint az átlagos boroknál meglesz?
Kérdés 3: Ma délután állítottam össze, és azt szeretném tudni, hogy mivel eléggé tele van az üveg, az erjedés folyamán nem fog "kifutni", mivel a szobámban egy szekrény aljában helyeztem el.:)?
Köszönöm előre is!
Nem értem, ha a megadott arányban keverted, feltehetőleg homogén masszát/lét kaptál. Ezt ha 10 felé széttöltöd, akkor is egyforma a cukorfoka. Ha lement a zajos erjedés, úgyis összeöntöd az egészet.
Szoktunk trükközni a szőlőbornál, és a cefrénél is a cukor több részletben való hozzáadásával, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a kisebb cukorfokú anyag hevesebben indul forrni, de ez bizonyos tapasztalatot igényel, mert az alkohol viszont már gátolja a forrást, ergo, nem javaslom.(de nem is kell, hiszen benne van ami belevaló).
Ha egyszer lesz lehetőséged, próbáld ki a meggybort.1 kg meggyvelő, 1 kg cukor, 3 liter víz.Technológia ugyanez.
Annyira jó, hogy csodálkozom, miért nincs még betiltva...
Borfejtésnél egy gumicsőhöz szoktunk egy pálcát kötni úgy, hogy a cső végétől a pálca vége(ami a hordóba kerül) annyival kerüljön magasabbra, mint a seprő szintje, +1-2 cm.
Így nem keveri, vagy "kapja fel" a seprőt.
Szia!
A végeredményről lehet tudni valamit? Én is most csináltam egy adaggal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!