Nyilván mindenkinek más az ízlése.
Ha hánysz tőle ne igyál bőrt.
Én speciel szeretem.
#5 a bornak is - mint minden alkohol tartalmú italnak - van egy közös, rossz íze.
Ez pedig nem más mint az alkohol.
Én például magának az alkoholnak az ízét nem szeretem.
Ettől függetlenül a jó bort szeretem mert az alkoholt leszámítva finom.
A "borozgatás" ha az ember élvezetből csinálja és nem azért, hogy beb******on akkor az művészet. A borz fogyasztani kell nem pedig "inni".
Az pedig ízlés kérdése. Mindenkinek más az ízlése. Az ízlés az pedig nem vita tárgya.
#5 ez hülyeség. Mármint a "minőség" és az "édes vörös" szókapcsolatot együttesen használni.
Ez azért van mert (minőségi) vörös csak száraz lehet - legfeljebb félszáraz.
Léteznek édes vörösek de azok inkább mazsola borok.
Illetve kivéve talán Portugália egyes részein képesek édes vöröset készíteni de az olyan egyedi eset mint nálunk Tokaj.
Miért nem lehet édes vöröset csinálni?
Azért nem mert a kékszőlő nem képes túlérni az egyszerűen megrohad. Csak a fehér szőlő képes túlérni, össze töppedni és aszúsodni (nemesen rohadni).
A kékszőlő egyszerűen csak megrohad. Ha nem szüreteled le időben akkor megrohad. Ha "időben" szüreteled akkor viszont alacsony marad a cukortartalma.
Miből van az alkohol? Cukorból. Kevés cukorból nem lehet úgy megcsinálni, hogy édes is legyen és elegendő alkohol is legyen benne.
Mitől édes a Lafiesta meg társai? Hát pont attól, hogy cukrot adnak hozzá.
A minőségi borhoz nem adnak hozzá cukrot.
A fehér szőlő képes összetöppedni. Akkor lesz benne több cukor, akkor lehet édes bort készíteni - ezek a késői szüretek.
Képes még tovább töppedni - ekkor már nemesen rohadni, ezt a folyamatot nevezzük aszúsodásnak.
Te kedves kérdező miért hánysz tőle? Mert nem ittál még finomat / minőségű bort.
A minőségi vörös 5000 foront / palacknál kezdődik.
Abból kettő fajta van:
Tanninhangsúlyos és savhangsúlyos.
A tannin az ami ad a vörösnek egy "szájösszehúzó" "száraz" ízt. A savhangsúlyos vörösek azok amik könynen "csúsznak".
A fehér lehet száraz, félszáraz, félédes és édes. A fehér szőlőben kevés tannin van.
A minőségi fehérbor minimum 3000 ft /.palack.
Jó szamorodni: 4000 ft /.palack minimum.
Jó aszú 10.000 ft / palack minimum.
Ha ennyi pénzt nem vagy hajlandó kiadni egy palack borért akkor valóban ne is igyál
#16 vagyok.
Az édes bor sem egyszerű egyébként. Van aki azért nem szereti a Tokaji Aszút mert túl édes. Alapvetően persze, (nagyon) édes bor.
De nem feltétlenül azért nem szereti valaki az aszút mert "édes".
Hiszed vagy sem a Tokaji aszú is lehet gagyi minőségű. Sajnos az új bortörvény óta a borászoknak lehetőségük van gagyi minőségű aszút is csinálni.
A képlet rendkívül egyszerű: minél édesebb egy bor, annál savasabbnak kell lennie. Tehát az édesség / savasság arányt kell nagyon pontosan eltalálni. Egy 3-4 puttonyos aszú lehet jobb minőségű pont ez miatt mint egy aszúeszencia például.
Ajánlom a winelovers: 100 legjobb magyar bor magazint. Itt csak minőségű borok vannak és nem is olyan drágák (ahhoz képest).
Itt van olyan késői szüretelésű bor ami ráadásul nem is Tokaji ami jobb értékeléssel rendelkezik mint egy eszencia.
Ha már itt tartunk. Savasság/édesség.
Egy minőségi vörös cukortartalma: 1g / l cukor.
Ezzel szemben egy eszencia 450 g/ liter cukortartalmú - 450X!!!! magasabb a cukortartalma. Emiatt ennyivel savasabbnak is kell lennie.
Egy olyan eszencia amiben jól találták el a savasságot is, páratlan élményt nyújthat. Ezzel szemben ahol nem, az eszencia olyan élmémyt nyújt mintha valaki mézet inna / enne. Állagban is és "édességben" is az eszencia olyan mint egy híg méz.
ma 17:53
Az alkoholnak (ti. az etanolnak) tényleg van egy jellegzetes íze, amit a hétköznapokban vodkaízként ismerünk, de ez alapvetően nem annyira erős íz, így a legtöbb italban az egyéb összetevők (többnyire az erjedési/lepárlási kongenerek, de esetenként önmagában a cukor- és savtartalom is) elfedi. A bornak nem alkoholos, hanem erjedt íze van. Az erjedt íz (az erjedési kongenerek íze) pedig nem állandó jellegű, gyakran még egy italfajtán belül sem. (Persze én elhiszem neked, hogy minden erjedt ízt egyformán utálsz, más ízeknél sem ritka az ilyen kollektív ellenszenv, pl. sokan azért utálják az ánizst, mert "mentolos", pedig dehogy az.)
Olyan emberek is vannak, akik mindenből kiérzik magát az etanolt, általában keserű ízként, de szerintem egyáltalán nem ez a jellemző. Én pl. sokáig foglalkoztam töményszeszekkel, de a legtöbb kategóriában még azoknál is csak hibaként tudom értékelni, ha érzem az etanolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!