Megengedik a pálinkafőzők hogy végignézzem a pálinkafőzést?
"De amúgy zárt rendszer, szóval nem látsz semmit."
De azt látom hogyha összeöntenék más cefréjével nem?
#6 :D :D :D Mi van...??? Mit csinálnak a cukorral? :D
Anyám... Mit spékelnek rajta cukorral? Cukorból erjedés során keletkezik alkohol! Tehetsz cukrot egy kierjedt cefrébe, annyi történik, hogy édes lesz, és ha ezt esetleg lefőzöd, akkor annyi történik, hogy leég a cefre. Miért tennének ilyet? Ahhoz, hogy egy kierjedt cefrében újra erjedést indíts, nem elégséges a cukor, ahhoz azt a cefrét be kell oltani élesztőtápanyaggal és alkoholtűrő fajélesztővel és még így is erősen a cefre alkoholtartalmától függ, hogy történik-e valami vagy sem, mert ha magas, akkor nem indul újra az erjedés, mivel az élesztő nem bírja az alkoholt az a helyzet. Arról nem beszélve, hogyha sikerül is, nem kiszámítható mennyi bent maradt cukrod lehet. A bent maradt cukor szintén fokozza a leégés veszélyét még keverőszáras főzőberendezés esetén is, továbbá ehhez idő kell, hogy az erjedés végbe menjen, pláne már alkoholos közegben megnövekszik a szükséges idő. Ennyi őrületes legendát, mi terjed a szeszfőzdékről, ez agyrém. A valóság az, hogyha keveset kapsz, az azért van, mert nem tudsz cefrézni és valamit elrontottál, hogy előző évben viszont jó volt, annak oka lehet legfőképp a szerencséd, továbbá az eltérő cefrézési körülmény, hőmérséklet, eltérő gyümölcs minőség stb.
Miért kellene megállapítani, hogy milyen gyümölcsből készült a cefre? Hol érdekli őket? Teljesen mindegy milyenből van, ugyanúgy le kell párolni, mint a többit. Alkoholt adnak ki, azt a gyümölcsöt írják be, amit a tulajdonos mond, ha nem tudja (bár ilyen nincs), akkor vegyes, ennyi. Senkinek nem öntik össze a cefréjét másik cefrével. Ezért van minimális mennyiség, amit vinni lehet, az pedig annyi szokott lenni, amennyit egyszerre felönteni lehet, ill. annyi amennyivel már érdemes nekiállni felfűteni az üstöt. Ez meg változó, a főzdéstől függ, hogy mennyire megy a bolt.
Egy 400-as főzőt nem muszáj megrámolni közel 400L-el, abba lehet tölteni akár 100-200L-t is, és mivel kevesebb mennyiség, így nyilván a felfűtési ideje rövidebb, mint közel 400L-nek. Kifőzött cefrére nem öntenek rá még ki nem főzött cefrét, ugyanis a kifőzött cefre tönkre tenné a párlatot, un. "fazék" íze lesz tőle. Spórolni valóban lehet, de azzal, ha nem állsz meg, hanem tolod, mint a barom, ezért is megy 0-24-ben egy tisztességes szeszfőzde szezonidőszakban, ugyanis ha nem hagyod kihűlni az üstöt, azon baromira sokat lehet spórolni (energiát). Egy kicsi főzőnél is én pl. a második felöntésnél már fél órával előbb érem el a felfűtést, harmadik felöntésnél már akár háromnegyed órát is tudok spórolni, ha gyors vagyok, gyorsan kiöntöm a lepárolt cefrét és gyorsan felöntöm a következő adagot, egy főzdében meg olyan a felszereltség, figyelj... nyitja a csapot, lefolyik egy pillanat alatt a moslék, nem úgy van, mint én, hogy meregetni kell, van cefreszivattyú is, egy pillanat alatt feltöltik az üstöt és már lehet is durrgatni alá. Ezzel spórolsz, nem a bent hagyott moslékkal...
#8: "Kifőzött cefrére nem öntenek rá még ki nem főzött cefrét,"
Nekem a szeszfőzdés mondta, hogy szoktak ilyet energiaspórolás miatt. Idézem: valamiből nekünk is meg kell élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!