Milyen Román italokat érdemes kipróbálni?
11
Miért lopták volna el??
Maga a pálinka elnevezés szlovák eredetű, és feltehetőleg oka van, hogy szlovák szót használunk rá: az, hogy szlovák területről terjed el Magyarországon. Most az mindegy, hogy a szlovákok közben áttértek másik elnevezésre.
A románok pedig vagy szintén a szlovákoktól vették át, vagy pedig a romániai magyarlakta területeken terjedt el az elnevezés.
Például a szilvapálinka első ismert írásos említése Thököly Imrétől származik, aki Észak-Szlovákiában (színszlovák területen) született, aztán egy rövid ideig a mai Románia területén (Erdélyben) uralkodott.
Mit loptak el rajta? Pont azért tudták levédetni ezt a nevet, mert réges-rég használják. A pálinkát magát meg nem lehetett ellopni, mert azt évszázadok óta fél európa főzi.
A magyar meg először úgy akarta levédetni a pálinkát (2000 körül), hogy a boltokban 90%-ban ízesített répaszeszt árultak "cseresznyepálinka", "barackpálinka", stb. néven, aztán az EU-küldött úgy kérdezte meg, hogy akkor most miaf***t akartok levédetni "pálinka" néven, mert a hazai terméktanácsnak ez amúgy eszébe sem jutott. Ezt az egész koncepciót, hogy "a pálinka mint különleges echtemagyar dolog", ott találták ki fotelben 30 éve.
Azért nem egészen.A magyar schwartzban mindig főzött otthon pálinkát. Tiszta gyümölcsből. Az más kérdés ,hogy a komcsi állam ,mit kotyvasztott.
Mamám pldául Morus albából, meg Morus nigrából. Minden évben!
Kár ,hogy akkor még gyerek vótam.
Azóta se kapsz eper, nem szamóca pálinkát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!