Nemrég láttam a neten egy egyszerű receptet víz, cukor, élesztő. És ezt erjesztés után lepároltam, de olyan büdös volt a párlat hogy majdnem hánytam, miért van ez?
Amit csináltál, az Magyarországon illegális. Cukorcefréből nem lehet párlatot készíteni, tiltva van. Mindenesetre, ahogy előttem írták tápanyag hiányában abból véletlenül sem lesz értelmezhető alkohol.
Alcotec24 vagy Alcotec48 élesztő az, amivel sikeresen kierjeszthető cukorcefre, ez nem csak élesztőt tartalmaz, hanem élesztőtápanyagot is. Ezen felül az erjesztésnek tisztának kell lennie, így egyébként az is jó ajánlás, hogy a sörerjesztésnek nézz utána, mert Ők ált. már-már kicsit túlreagálva is tisztán erjesztenek. Lényeg, hogy az erjesztőedényt fertőtleníteni kell erjesztés előtt, az erjesztőedénynek zárt edénynek kell lennie, kotyogóval ellátva, az erjesztőtartályt az erjedés közben és után nem szabad felnyitni, csak a kierjedés után nyithatod fel akkor, amikor felöntöd azt lepárolni. Ha hibát követsz el, akkor nagyon nagy eséllyel győz az ecetsav baktérium és abból lesz ilyen okádék szagú valami... attól büdös a párlat, az etil-acetáttól!
Alapból az élesztőnek nincsenek szacharóz bontó enzimjei (más a kémiai kötés van benne, mint mas diszacharidban (pl. maltóz)). Tud hozzá alkalmazkodni, de ennek következménye van (rossz aromájú melléktermékek). Ha van rá lehetőség, akkor érdemes rumgyártásban használt élesztő törzset keresni, smi evszazadok alatti hozzáidomult a szacharózhoz. Ha nincs erre lehetőség, akkor kell adni kis tápanyagot, mert semmi biosz anyag nincs a, üres cukros vízben. Pl. Sütőben megpirított régi élesztőt. Még érdemes valami egyszerű cukrot hozzáadni (dextróz, hfcs...), hogy amíg azt erjeszti, addig van ideje "felkészülni" a szacharózra. Ne használj 0.1% -nál több porelesztőt.
Sav, alacsony pH csak penész ellen kell gyümölcscefrénél erjedés alatt. Cukorcefrénél nem.
Acetobakter alkoholt fogyaszt, obligát aerob és alacsony hőmérsékleten nagyon lassú, ahhoz hogy pár napos erjedés alatt szóhoz jusson.
Minden erjedéshez használt eszköz,kezek legyenek fertőtlenítve. 0,5-1%-os peroxiddal vagy 2-3% foszforsavval. Peroxid tűzveszélyes 3-4% felett. Meg mar.
Ha rosszul váltottál az élő- utó- parlatróról/-ra akkor is mindenfele baja lehet. Etil-acetát ("technokol" (eleje)), kozmaolajok ("foot krumpli" (vége)). Ha újra főzöd mindenképp 25% alá kell higítani előtte, mert afelett robbanhat.
Ha szenved az élesztő, több etil-acetátot, izhibát termel termel. Kell neki tápanyag (N-forrás legfőképpen: pl. némi döglött szárított élesztő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!