Milyen vörösbort (fajtát, pincészetet) ajánlotok bornsznobnak aki eddig csak fehérbort ivott?
Eddig csak fehéreket ittam, inkább csak Tokaji késői szüretet, szamorodnit (édeset) meg Aszút. Vettem ajándékba egy Bock villányi (száraz) vörösbort egy havernak. Kiderült, hogy ő is inkább Tokajit iszik ezért megkóstoltatta velem (előtte soha nem ittam vöröset) mondván, hogy olyan mint a hordó belseje..
Nos, megkóstoltam és azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem olyan rossz. Kb 10 év Tokaji után persze furcsa volt vöröset innom de én egyáltalan nem éreztem száraznak vagy úgy mint a hordó belseje. Száraz fehéret ittam már (szamorodni) az tényleg "száraz" de ez valahogy nem "száraz". Annyit éreztem rajta, hogy nem édes, de a szárazsága úgy nem zavart. Érezhető a magasabb alkoholtartalom a fehér édesekhez képest de tényleg tulajdonképpen nem rosszak a vörös borok sem.
Megfordult a fejemben hogy veszek magamnak. 😅
De milyet tudnátok ajánlani? Egy olyan embernek aki kb 10 éve csak a Tokajit ismerte?
Úgy 10 év alatt ilyen amatőr szinten kitapasztaltam már a Tokajikat, van kedvenc szőlőfajtám (sárgamuskotály, vagy hárslevelű), kedvenc pincészetem is van (Disznókő, Kvaszinger, Holdvölgy, Oremus, Szepesy pl) és persze csak késői szüret, szamorodni (édes) vagy aszú.
Na de ha nagyon próbálgatni akarom a vöröseket, és ha a Bockra azt mondtam, hogy nem rossz, akkor melyikkel kezdjem a próbálgatást szerintetek? Ugye az is a baj, hogy vörösből nem ismerem a fajtákat sem..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!