Milyen vörösbort (fajtát, pincészetet) ajánlotok bornsznobnak aki eddig csak fehérbort ivott?
Eddig csak fehéreket ittam, inkább csak Tokaji késői szüretet, szamorodnit (édeset) meg Aszút. Vettem ajándékba egy Bock villányi (száraz) vörösbort egy havernak. Kiderült, hogy ő is inkább Tokajit iszik ezért megkóstoltatta velem (előtte soha nem ittam vöröset) mondván, hogy olyan mint a hordó belseje..
Nos, megkóstoltam és azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem olyan rossz. Kb 10 év Tokaji után persze furcsa volt vöröset innom de én egyáltalan nem éreztem száraznak vagy úgy mint a hordó belseje. Száraz fehéret ittam már (szamorodni) az tényleg "száraz" de ez valahogy nem "száraz". Annyit éreztem rajta, hogy nem édes, de a szárazsága úgy nem zavart. Érezhető a magasabb alkoholtartalom a fehér édesekhez képest de tényleg tulajdonképpen nem rosszak a vörös borok sem.
Megfordult a fejemben hogy veszek magamnak. 😅
De milyet tudnátok ajánlani? Egy olyan embernek aki kb 10 éve csak a Tokajit ismerte?
Úgy 10 év alatt ilyen amatőr szinten kitapasztaltam már a Tokajikat, van kedvenc szőlőfajtám (sárgamuskotály, vagy hárslevelű), kedvenc pincészetem is van (Disznókő, Kvaszinger, Holdvölgy, Oremus, Szepesy pl) és persze csak késői szüret, szamorodni (édes) vagy aszú.
Na de ha nagyon próbálgatni akarom a vöröseket, és ha a Bockra azt mondtam, hogy nem rossz, akkor melyikkel kezdjem a próbálgatást szerintetek? Ugye az is a baj, hogy vörösből nem ismerem a fajtákat sem..
Szerintem kóstolgass még Villányból.
Wunderlich, Gere Tamás, Sauska, Gergen pincészetek borai.
Fajtákból cabernet sauvignon, cabernet franc, portugieser, vagy ha új ízekre vagy kíváncsi ezeken felül, akkor pinot noir.
Azt azért tudni kell, hogy ahogy tokajiban is vannak rosszabb évjáratok, és silányabb borok, ez Villányra ugyanúgy igaz. A jó vörösbor pedig kb. másfélszer annyiba kerül, mint kategóriáján belül, hasonló minőségű fehér.
Persze, világos. Mivel a Tokaji borok 0.5 literesek, a vörösek meg 7.5 decisek, másfélszer annyi bor másfélszer magasabb ár, egyszerű matematika.
Illetve olvastam még, hogy vörösbor lehet taninhangsúlyos és savhangsúlyos, mi a kettő között a különbség?
Az árat nem a tokajira értettem, hanem bármilyen fehérborra.
Tehát ha így érthetőbb, akkor a literes egységára kerül másfélszer annyiba.
Nehéz értelmezni édes bort, kivéve a desszert borokat, de ugye tudjuk izlesek és pofonok nem ugyanazok.
Vörösborok közül a szekszárdi és villányi borokat ajánlom.
Vagy olasz primitivo borokat, azok igazi különlegességek, nagyon eltérnek a hazai vorosboroktól. Édes vörösbort még viccből se ismerek, azt hanyagold, ne keress ilyen istentelenséget
1,3 vagyok. Kissé valóban túlértékeled magad.
Ha eddig édes fehér borokat ittál, akkor jól mondja a 6-os, minden vagy, csak nem borsznob! A desszertborok nyalogatása ettől nagyon messze van.
Tudod mi nem vagy még? Matekzseni.
" egyszerű matematika. egy 7.5 decis palack vörös 3X annyiba kerül mint a 0.5 literes "
Úgy látom, mégsem annyira egyszerű, nálam másfél szer másfél, az 2,25.
Ez valóban sznobság, a tokaji borok között sem csak a szamorodni, és az aszú létezik, a fehér borok között is van sok amelyiknek a 7,5 decis palack a szabvány mérete.
Függetlenül attól, hogy fehér, vagy vőrös borról, netalán rozéról van szó, vannak jó, és kevésbé jó borok, amelyek pedig a borász munkáját dicsérik, avagy nem dicsérik, a bort ivó ízlésétől is függ, hogy ő milyen borokat szeret.
Nem mellesleg az se mindegy, hogyan issza a bort.
Neked az édes borok, a szamorodni, az aszú a kedvenceid (amit nem is biztos, hogy Tokajban szüreteltek, az csak a hegy "fővárosa")
Ezeket az édes borokat lehet iszogatni desstertként, vagy édes sütemények kisérőjeként, de egy jó marhapörkölt aszúval elég furcsa párosítás.
Száraz vörösbor a marhapörkölt mellé lehet egy olyan bort is finomra varázsol, amit egyébként magában nem annyira kedvelsz.
Érdemes olyan irányban is kisérletezni a borokkal, milyen ételekhez, milyen bor illik.
Eltérőek az ízlések, sokan a száraz borokat kedvelik inkább, mások az édesebbeket.
A vörösborok között is vannak édesek, de az mégis más, mint az aszú, vagy a szamorodni (megjegyzem a sárga muskotály is egy édes "tokaji"), a vörösborok csersavat tartalmaznak, attól van a jellegzetes fanyarsága, nem a hordótól.
Édes vörösbor pl az egri medina.
Azt, hogy neked milyen bor ízlik, csak te tudod eldönteni, a bor minősége függ a termelőtől, a borásztól.
Finomak lehetnek a villányi vörösborok, a kadarka (Szekszárd), az egri borvidék, Sopron borai, se a fehér borok sem kizárólag Tokajban lógtak a tőkén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!