Borozni szeretnék hogy kezdjek hozzá?
Igazából szerintem ha érteni akarsz hozzá, akkor menj el egy borászati kurzusra, vagy látogass el borászatokba, és ott érdeklődj a helyi termékekről, azaz az ottani borokról. Minden ilyen helyen örömmel tartanak oktatást, beszélgetnek veled a szakemberek (arra figyelj nyilván, hogy itthon, Magyarországon zéró tolerancia van az ittas vezetéssel szemben, azaz már egy korty után is - ha azt kimutatja a rendőrség szuperérzékeny kütyüje, szondája - azonnal ugrik a jogsid -, de ez a határérték Ausztriában meg más államokban sem akkora, hogy érdemben borozni lehessen úgy, hogy utána autóba ülsz és vezetsz. Ha pedig balesetet okozol ittasan (akár csak egy pohár borral is a szervezetedben), akkor az ittasság nem enyhítő, hanem épp ellenkezőleg, súlyosbító körülménynek számít.
Más (kisebb, kevésbé öblös) pohár dukál a fehérborhoz, és megint más (öblösebb) a vörösborhoz.
A többit és a konkrétumokat (milyen pohár), meg milyen borhoz milyen étel(ek) illenek, párosíthatók (mert - ha nem borversenyről van szó - akkor nem iszunk magába, mert fejedbe száll, mondjuk szerintem borversenyeken is adnak valami kis korcsolyát a bíróknak, máskülönben az 23. korty bor a fejükbe szállna) meg elmondják abban a borászatban,ahova ellátogatsz.
5. Én nyomokban sem vélek felfedezni sznobizmust.
Árkategória nem garancia semmire, de jelenlegi szintet figyelembe véve ezer forint alatt minőségi bort még jó nevű birászatoktól sem kapsz.
Én az alsó szintet olyan 1600 körül húznám meg, ha nem a berúgás a cél.
4000 forint felett meg már csak ínyenc érzi a minőségi pluszt.
Borkostóló események nagyon jók szoktak lenni, még ha valaki nem is egy boros típus annak is érdemes elmenni egy-kettőre :)
Boros pincékben pedig nagyon szívesen adnak tippeket, kikérdezgetnek, hogy kiderítsék mely fajta bor illik az ízvilágodhoz.
Ha Mór fele jársz, akkor Miklós Csabi pincéjét én nagyon tudom ajánlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!