Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A bor palackozott állapotban...

A bor palackozott állapotban is érik?

Figyelt kérdés
Rendeltem a Bodri pincészettől több palackot, és a Kadarka meg a Kékfrankos is 2021-es. Érzem rajtuk, hogy még nem állt össze teljesen a bor, kicsit mintha még pezsegne is. Ha várok a borokkal 1 évet, akkor jobb lesz a bor? Vagy a bor csak hordóban tud érni, és ha már palackozva van, akkor olyan is marad?
2022. nov. 21. 13:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
66%
Igen.
2022. nov. 21. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Frissen palackozott fehérboroknál nem hiba egy kis pezsgés, vöröseknél azt jelzi, hogy újra indult a forrás.
2022. nov. 21. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
#1 a válaszod melyik kérdésemre vonatkozik?
2022. nov. 21. 13:28
 4/11 A kérdező kommentje:
#2 nem úgy pezseg mint egy CO2-vel dúsított ital, csak az ivás közben az érzés olyan, "mintha pezsegne"
2022. nov. 21. 13:31
 5/11 anonim ***** válasza:

A kérdésedre, amelyben az áll, hogy a palackozott állapotban is érik-e.

Volt a napokban egy-két vita, hordó, tartály igen/nem stb.

Meg hogy van-e egyáltalán érlelés. Nem sok teteje volt.

Ha a borász szándéka szerint érik palackon, akkor rendben van.

2022. nov. 21. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
65%

1., 2., vagyok.

Igen, ez fiatal palackozott boroknál normális. Vagy töltéskor szorult egy kis szén-dioxid a palackba.

2022. nov. 21. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
77%
Kémiailag/biokémiailag változik, mert a bomlékonyabb összetevők lassan elbomlanak, a keletkező bomlástermékek reaktivitása miatt újabb kémiai reakciók mehetnek végbe. Ezért van az, hogy a hosszú ideig tárol (netán muzeálisnak tekintett) palackozott italok némelyike élvezhetetlenné válik.
2022. nov. 21. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Még a palack érlelésű pezsgő is CSAK akkor kerül forgalomba, amikor a folyamatok a borász szerint befejeződtek. És kereskedni kell a termékkel. Félkész terméket, hogy még nincsen kész, majd nálad beérik, NEM hoznak forgalomba. Ha meg rozé jellegű bor, akkor az friss, és frissen is kell elfogyasztani. De ezt általában rá is írják. El kellene olvasni a cimkét.
2022. nov. 21. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

A kereskedelmi forgalomba került borok többségével úgy kalkulálnak, hogy azokat viszonylag rövid időn belül megvásárolják, elfogyasztják. A bornak készen kell lennie, nem a boltok polcain érlelődni.

A palackokban a bor minősége is romlik az idő előre haladtával, mivel nincs átfejtve, a kiváló seprő gyűlik az üvegben, és hosszú ideig tartó tárolás esetén élvezhetetlenné teszi a bort.

Egy több éve palackban tárolt bor üvegét lámpával megvilágítva látható, hogy abban ott van a seprő is. Jobb esetben leülepedve, de legeghet a borban is, ha a palackot mozgatták.

Pezsegni nem kellene a bornak a palackban, hacsak nem szándékosan készült habzó, pezsgő bor.

Egy éves bor már nincs forrásban, de ismér forrásnak indulhat, ami azonban már hiba.

Ami érdekes, hogy azt írod, nem petseg a bor, csak az íze pezsgős - az lehet fajta jelleg, ha a többi üvegben is olyan.

Azért nem érdemes gyűjteni a borokat, hogy majd évek múlva lesz kibontva, mert akkor jobb lesz a minősége. Nem lesz jobb, sőt idővel tönkre megy.

2022. nov. 21. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
#8 írtam, hogy Kadarka és Kékfrankos borokról van szó, nem rozé
2022. nov. 21. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!