A bor palackozott állapotban is érik?
A kérdésedre, amelyben az áll, hogy a palackozott állapotban is érik-e.
Volt a napokban egy-két vita, hordó, tartály igen/nem stb.
Meg hogy van-e egyáltalán érlelés. Nem sok teteje volt.
Ha a borász szándéka szerint érik palackon, akkor rendben van.
1., 2., vagyok.
Igen, ez fiatal palackozott boroknál normális. Vagy töltéskor szorult egy kis szén-dioxid a palackba.
A kereskedelmi forgalomba került borok többségével úgy kalkulálnak, hogy azokat viszonylag rövid időn belül megvásárolják, elfogyasztják. A bornak készen kell lennie, nem a boltok polcain érlelődni.
A palackokban a bor minősége is romlik az idő előre haladtával, mivel nincs átfejtve, a kiváló seprő gyűlik az üvegben, és hosszú ideig tartó tárolás esetén élvezhetetlenné teszi a bort.
Egy több éve palackban tárolt bor üvegét lámpával megvilágítva látható, hogy abban ott van a seprő is. Jobb esetben leülepedve, de legeghet a borban is, ha a palackot mozgatták.
Pezsegni nem kellene a bornak a palackban, hacsak nem szándékosan készült habzó, pezsgő bor.
Egy éves bor már nincs forrásban, de ismér forrásnak indulhat, ami azonban már hiba.
Ami érdekes, hogy azt írod, nem petseg a bor, csak az íze pezsgős - az lehet fajta jelleg, ha a többi üvegben is olyan.
Azért nem érdemes gyűjteni a borokat, hogy majd évek múlva lesz kibontva, mert akkor jobb lesz a minősége. Nem lesz jobb, sőt idővel tönkre megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!