Mellyek a legfinomabb pálinkák?
Mindenből nem lehet pálinkát főzni, abból lehet, aminek van cukortartalma.
Paradicsomból is lehet pálinkát főzni, meg akár répából is, nálunk ezt csinálják mint különlegesség, és nyilván kóstolják, de ez félre van értelmezve, a gasztronómiában volna a helye, főzésre kellene használni. Amibe mindent beledobálnak, azt mosléknak hívják, nem cefrének, és abból szar lesz, nem pálinka. Akik árulják a házi"pálinkát", azokról kár szót ejteni!
Úgy tudod meg melyik milyen, hogy megkóstolod, ez sajnos ilyen, mert amit ízlés dönt el, abban tanácsot kérni felesleges, elfogadni hülyeség, adni felelőtlenség!
6-os.
Egy ismerősömnek tehenei voltak, és nagyobb mennyiségben adta el a tejet. Egyszer, a részleteket nem ismerem, valamiért nem vették át tőle. Kiönteni nem akarta, ezért öntött hozzá a másik hordóban forrásban lévő gyümölcsből néhány decit, meg feltételezem, egy kis cukrot is. A tejben is van valamennyi cukor, de úgy gondolom, önmagában kevés lenne a pálinkához.
Lepárlás után lett belőle kb. 40%-os pálinka, de nagyon széna szaga volt, kiegészítve az erjedésben, savanyodásban lévő szecskáéval, amivel télen a teheneket etetik. Szörnyű volt! De az öcsém simán berúgott tőle, neki ízlett.
Hát igen Ezt ismerem egyszer kaptam ajándékba valamilyen pálinkát ami savanyú volt. Munkahelyet megmondtam a takarítónő akkor mi lehet az oka annak ha egy pálinka savanyú hogy ez még iható e hogy mi van vele.
Erre ő:
- Hát ezt így nem lehet megállapítani be kell hozni.
- bevittem neki, délután kérdeztem hogy na mi van a pálinkával?
- Igen, savanyú volt...
Az alkohol ecetté oxidálódhat, ez okozza a borok savanyodását. Ez a pálinka esetén is fennáll, csak hosszabb idő alatt. ezért a pálinkát is jól záró üvegben ajánlatos tartani.
Valószínűleg ez lehet az oka a 12-es és 13-as által említett savanyúságnak.
:) Pálinka esetén így, ilyen formában nem áll fenn. A pálinka egy erős alkohol, míg egy bor 9-14%-os alkohol.
Az a pálinka, amelyik érezhetően savanyú (ecetes) annál a cefre lett elrontva amiből főzték, és ezt követően a főzés is ellett rontva, mert enyhén ecetes cefrénél még ez kivédhető több elő- és utópárlat elvételével, de aki otthon főz, hááát ott ezt az esetek egy jelentős részében kár elvárni, 1. hogy feltudja mérni, hogy ecetes a cefréje, 2. hogy több elő- és utópárlatot vesz el. Az otthon készült pálinkák egy nem elhanyagolható része előpárlatos és jelentős része utópárlatos, mert sajnálás van... Van a ló túlsó oldala is, aki túl sokat vesz el és ettől jellegtelen (steril) a pálinkája, nem pedig attól, hogy cukorral kvázi kihígította. Páran főznek csak úgy pálinkát, hogy 60 alk. foktól már vizsgálják a lefolyó párlatot, és gyakran már 55 alk. foknál meg kellene állni a középpárlat elvételével, de az mindenképpen elmondható, hogy 50 alá ritkán lehet menni, ehelyett a többség 30 alk. fokig simán a középpárlatba engedi az egyértelműen már utópárlati szakaszt. Továbbá sajnálás van már az előpárlatnál is! Nem tartják magukat ahhoz, hogy 25 alk. fokra ki kell hígítani az alszeszt és ennek a 2%-át kell venni (ha cukrozott, és/vagy spontán erjedés történt) akkor akár 3%-át, és magadat ehhez igazítva kell a lefolyó párlatot fél decinként vizsgálni és az előző fél decivel összehasonlítani (szaglással), na és ez az ami szintén rossz sokaknál, a szaglás. Ezt csak úgy lehet, hogy kisebb mennyiségnél, ahol pár deci ez a 2-3%, hogy minden egyes fél decit elkülönítesz egymástól és egyiket a másikkal összehasonlítod, ha várhatóan ennél lényegesen több már az 1%-a is, akkor akár érdemes kihagyni egy szakaszt. Az előpárlat lehet akár 1% környékén (akár kicsit alatta) is, azaz lehet jóval kevesebb is! A 2-3%-al lehet biztosra menni és ami már jónak ítélt, annál még mindig ott a lehetőség, hogy beöntheted azt a középpárlatba, de ezt tudni kell jól fölmérni, jó szaglás kell hozzá és ismeret, és az ismeretet bővíti az, ha főztél már elrontott cefrét.
Mielőtt még betalálnának érdeklődők. Nem! Nincs eladó pálinkám!
Látom, szakember vagy, és biztos igazad van abban, amit a főzésről írsz. Valószínű, hogy legtöbb esetben az általad leírtakból ered a savanyodás.
De amennyire a kémia órákra visszaemlékszem, oxigén jelenlétében az alkohol oxigént vehet fel. Ebből gondoltam, hogy ezért savanyodik meg idővel a bor is és a pálinka is.
A bor és a cefre is pontosan azért savanyodik meg, amit írtál, csak a pálinka nem, a pálinka azért savanyú, mert a cefre ecetes volt, amiből készült. Ha 12°C felett oxigén ér egy sérülékeny "gyenge" alkoholt, (22-25 fok azonban az igazán optimális számára) abban könnyen elszaporodik az ecetsavbaktérium és az okozza az ecetesedést, lebontja az alkoholt ecetté. Ezért szükséges a cefrénél, hogy az erjesztés zárt edényben történjen, amiből a felesleges gáz tud távozni, de levegő nem éri, ezért helytelen az a cefrézés, hogy nyitogatjuk a cefrézőedényt és pláne helytelen abba beleturkálni, nyomkodni, kevergetni. Ha nincs levegő, az ecetsavbaktérium nem életképes, de a penész sem életképes. Azért kell tartani magadat ahhoz, hogy (azon túl, hogy a hőmérsékletet optimális tartományban tartod) nagy hőingadozásnak ne tedd ki a cefrét, mert a hőingadozás okán is bejuthat levegő egy zárt edénybe is a kotyogón keresztül, pláne ha nem zár jól, akkor nem csak a kotyogón keresztül! No most ehhez képest a többség úgy cefréz, hogy naponta nyitogatja, nyomkodja, egyesek kevergetik is a cefrét. Ezt egy főzdés szemrebbenés nélkül lefőzi neked, ha nem tenné meg, éhen halna! Nem csak abban ismerszik meg az ecetes cefréből készült párlat, hogy az savanyú, az már a durvább eset és mint írtam főzési hiba is okozza ezt az eredményt, az esetek többségében azonban annyiból ismerszik meg, hogy lekapar a seggedig, amire meg a többség sajnos úgy reagál, hogy "úúúú ez jó lett, jó erős, ezt idén nagyon elkaptam b....meg!" Nem attól "erős" egy pálinka, hogy karcos, 60 alk. fokos pálinka is lehet olyan lágy, hogy el nem hiszed, hogy annyi, mert beidegződés ez, hogy a magas alkoholtartalmú pálinka az kapar, pedig nem.
Az előpárlata egyébként abból ismerszik meg, hogy durván aceton szaga van. Érdekesség, hogy ezt így tanítják, hogy az aceton/hígító szagról ismerszik meg az előpárlat és maga a kifejezés is, hogy "rézeleje" így vált fogalommá, hogy ez a szarrrr felmarja a réz páracsövet és az megfesti a párlatot kékes színre. Pedig egy jó cefrénél nincs aceton szaga az előpárlatnak, enyhén szúrós szagot lehet max. felfedezni, ott a gyümölcsnek az illatát kell keresni elsősorban, amikor azt megérzed, akkor kell váltani középpárlat elvételre, magyarul onnantól pálinka. Egy jó cefrénél elő nem fordul, hogy az megmarja a páracsövet, így nincs kékes színű előpárlat sem!
Nem vagyok szakember, csak hobbi! Kezdtem onnan, hogy mások beidegződését követve gyártottam a szarabbnál szarabb cefréket, de így, hogy én főzöm, így tudom, hogy én hibáztam. Aki főzet, ott a főzdés a hibás, mindig a főzdés a hibás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!