Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik almafajtából érdemes...

Melyik almafajtából érdemes pálinkát főzni? melyik adja a legtöbbet, és melyik a legfinomabb?

Figyelt kérdés
pálinka

2020. júl. 26. 10:48
 1/4 anonim ***** válasza:
52%
Birs!
2020. júl. 26. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
76%
Én is a birsre szavazok:)
2020. júl. 26. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem én pontoztam le titeket, ezt előre leszögezném! Az a helyzet, hogy erre a kérdésre azt a választ adni, hogy a birs, az olyan, mintha azt a választ adnád, hogy a körte! S azért az úgy hangzik, mintha nem értetted volna a kérdést, nem?

A birs is almatermésű, a körte is almatermésű. A birs valóban ízben, illatban egészen különleges pálinkát ad, nagyon megosztó, aki szereti nagyon szereti, aki nem, annál az utálat is lazán felléphet.

Véleményem szerint a legillatosabb és legízesebb almapálinka a pamuk almából készül! Bár ezt az almafajtát nem sokan ismerik az országban, jellemzően Baranyában (és inkább Pécs környékén) elterjedt almafajta, de Somogyban is ismerhetik. Nyári alma. Kihozatala jóval elmarad a téli almákhoz képest, cukorfoka kb. 12-13 brix. Ebből tudsz számolni kihozatalt.

Az őszi és téli almák kihozatala lényegesen magasabb a nyári almákhoz képest, de az őszi/téli almafajtákból készült pálinkák jellegtelenek, talán egy kiemelendő van köztük és az a jonathan, ez ízben, illatban valóban ad annyit, hogy az beazonosítható egy laikus számára is. Sokan kedvelik azonban az almapálinkát annak jellegtelensége miatt is, mert hogy egy példát mondjak Gálából készült pálinka az közel semleges, már ha az jól van cefrézve és főzve. Épp ezért lehet ez jó alapanyag likőrökhöz, koktélokhoz stb. Goldennek kiemelkedően magas a cukorfoka, az őszi/téli almákra az jellemző, hogy savtartalmuk ideális, de a Golden-é az nem, érdemes pH-t ellenőrizni az ebből készült cefre esetében.

Ha a pálinkát az ízéért és az illatáért kedveled, akkor egyedül a Pamukot tudnám ajánlani. Az őszi/téli almák 100x többet érnek gyümölcslének, sőőőt, sőt akár lepréseltetni és annak egy részéből cidert készíteni.

2020. júl. 28. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Ami kimaradt: Pamukra az jellemző, hogy potyog. Na ezért nem elterjedt az ebből készült pálinka sem. Nem szüretelhető, mert egészen addig, amíg a gyümölcs le nem pottyan, gyak. nem teljesen érett, leszedve már július közepén fogyasztható, de pálinkának akkor ideális igazán, ha leesett. Mivel a húsa meglehetősen puha, így baromira sérülékeny, ami leesik azt aznap fel kell dolgozni. Ha nem teszed meg, 2-3. nap az ütődött részt már ki kell vágni.
2020. júl. 28. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!