14 cukorfokos musthoz mennyi cukrot tegyek 100 literenként?
Én semmit sem tennék. Undorító a cukros must. Öntöttem kifelé. A gyümölcsben lévő gyümölcscukronnkívül semmit.
Moslékot nem iszom.
14 cukorfokos must az nagyon-nagyon alacsony. Hogy sikerült?
16 cukorfok ill. azalatt (törvényileg!!!) 2 cukorfokot lehet emelni a must cukorfokán, ezt azoknak, akik "nem tennék bele, mert moslék". :)
Törvényileg ennél többet nem emelhetnél, azonban a 16 cukorfok sem combos, abból elméletileg 9 körül alakul majd az alkoholfok. Ha ezt sz-rod le, akkor emeld meg legalább 20, inkább 22 cukorfokra, így kapsz egy 13-14 alk. százalékos bort. Mérni kell többször és látni fogod, mennyi szükséges! Hozzávetőlegesen 1kg cukor kell 100L-nél 1 cukorfok emeléshez! Ha tartod magad ahhoz, hogy 2 fokot emelsz csak, akkor 2kg cukrot tégy rá (must levében feloldva!) és mérj utána.
"14 cukorfokos must az nagyon-nagyon alacsony. Hogy sikerült?"
Gondolom úgy, hogy az aszály miatt a szőlő sem tudott rendesen beérni.
300L-t kiönteni az pazarlás volna, ahogy írtam vagy emeld 2 fokkal vagy kívánt cukorfokra, ha nem probléma ez számodra. Ha egyikkel sem tudsz kibékülni, még akkor is lehet belőle pálinka 14 cukorfokos cefre pálinkának teljesen jó!
Hozzáteszem szerinted hányan készítettek régen és készítenek még most is otthon bort így, hogy 20-22 fokra emelnek? Halálosan mindegy, hogy hány cukorfokos a cefre, így lövik be azt' hadd szóljon! Az esetek többségében így készültek régen a háziborok és az öregek jellemzően most is így csinálják, leszámítva azokat akiknek tényleg ez a hobbijuk és nem csak annyi a cél, hogy a boruk iható kategóriába jelenjen meg, mert iható kategóriába esik az a bor is, ami 14 cukorfokról lett emelve 20-22 cukorfokra, sőt az is, ami úgy lett emelve, hogy vízben lett feloldva a hozzáadott cukor, ezt hívják borhamisításnak! Hogyha nincs különösebben nagy elvárásod a végeredményt illetően, akkor próbáld meg, tudd meg egyáltalán, hogy miről van szó, mert a legtöbb, amit veszíthetsz, az 6-18kg cukor, azaz max. 4500 forint! DE ha bornak olyan lesz, hogy nem találod meg az élvezeti értéket, még utána is ki lehet főzni pálinkának, azt hogy cukor lett rárakva nem kell tudja a főzdés, bőven-bőven a kiadható kategóriába esik 14 alk. fokkal is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!