Az édes bor miért nem számít bornak pár ember szerint? Legtöbben kizárólag a szárazra esküdnek
Amikor a mustot a borélesztővel érlelik, akkor az élesztés során a mustban található fruktóz (lényegében cukor) alkohollá válik. Minél nagyobb a szőlő cukortaralma, annál jobb.
Az édes borok érlelését megszakítják, ezért kevesebb bennük az alkohol, és több a cukor. És azt felejtsük el, hogy a borba utólag raknak cukrot, egy jó minőségű édes borral ilyet nem tesznek.
Meg van az édes boroknak is a helye és ideje. És az a desszertkor van.
Egy marhapörkölthöz vagy zsíroskenyérhez viszont nem az édes illik ízvilágban.
@4: Az erjedés első körében nem igazán fruktóz, hanem legnagyobb részt glükóz bomlik. Az erjesztést végző legtipikusabb gomba, a Saccharomyces cerevisiae erősen glukofil, jóval jobban szereti a glükózt a fruktóznál. Ha nem maradt már glükóz, persze a fruktóz kerül sorra.
A minőségi édes boroknál nem szakítják meg az erjedést, magától áll le. A titok nyitja az, hogy a minőségi édes bornak szánt szőlő cukortartalma sokkal magasabb, mint a száraz bornak szánt szőlőé - ezt sokféleképpen el lehet érni, de a lényeg általában az, hogy valamilyen módon vizet veszítsenek a szőlőszemek, így a beltartalmuk - a cukorral együtt - koncentrálódjon.
Az élesztőgombák alkoholtoleranciája rendkívül magas cukortartalom mellett pedig alacsonyabb*, mint normál cukortartalomnál. Így akár már 7-8-9 alkoholfoknál elpusztulnak az erjesztést végző organizmusok és lesz jó sok természetes maradékcukrunk.
A mesterséges erjesztésleállítás is létező módszer, de csak az alacsonyabb minőségű édes boroknál alkalmazzák.
Ami meg a kérdésedet illeti, leginkább tudatlanságból. A borokkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, az egyik az, hogy az édes bor csak pancsolmány lehet.
* = ez nagyon erősen függ az erjesztést végző gombatörzstől
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!