Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az édes bor miért nem számít...

Az édes bor miért nem számít bornak pár ember szerint? Legtöbben kizárólag a szárazra esküdnek

Figyelt kérdés

2022. márc. 10. 14:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
38%
Mert valamilyen sznob egyszer kitalálta, a többi meg megy utána.
2022. márc. 10. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
29%
mert a bor alapvetően száraz. Az édesekbe már belegányolnak egy kis cukrot is...
2022. márc. 10. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
73%
Ja, színtiszta sznobizmus. A pezsgőnél is ez van egyébként. Tokaj-hegyalja környékén lakom, mondta a borász ismerős, hogy jönnek a külföldi csoportok, hogy ők csak a száraz bort szeretik, aztán beléjük diktálja az édesebb szamorodnit meg az aszút meg a muskotályt meg akármit. Nyammognak, aztán kérnek még belőle, aztán meg bevásárolnak.
2022. márc. 10. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Amikor a mustot a borélesztővel érlelik, akkor az élesztés során a mustban található fruktóz (lényegében cukor) alkohollá válik. Minél nagyobb a szőlő cukortaralma, annál jobb.


Az édes borok érlelését megszakítják, ezért kevesebb bennük az alkohol, és több a cukor. És azt felejtsük el, hogy a borba utólag raknak cukrot, egy jó minőségű édes borral ilyet nem tesznek.

2022. márc. 10. 14:54
 5/11 anonim ***** válasza:
38%
Én speciel rosszul vagyok az édes bortól, fordul egyet a számban és jönne vissza. Félédes határeset, de egy jó száraz bornál nincs jobb. Lehet ezzel más is így van.
2022. márc. 10. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
72%

Meg van az édes boroknak is a helye és ideje. És az a desszertkor van.

Egy marhapörkölthöz vagy zsíroskenyérhez viszont nem az édes illik ízvilágban.

2022. márc. 10. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
63%
Az édesség elnyomja az ízjegyeket, ezért nem szeretik sokan az édes bort. A szőlőt nem azért termesztették kőkemény munkával sok hónapon át, hogy utána semmit ne lehessen érezni belőle.
2022. márc. 10. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 Mojjo ***** válasza:
92%

@4: Az erjedés első körében nem igazán fruktóz, hanem legnagyobb részt glükóz bomlik. Az erjesztést végző legtipikusabb gomba, a Saccharomyces cerevisiae erősen glukofil, jóval jobban szereti a glükózt a fruktóznál. Ha nem maradt már glükóz, persze a fruktóz kerül sorra.

A minőségi édes boroknál nem szakítják meg az erjedést, magától áll le. A titok nyitja az, hogy a minőségi édes bornak szánt szőlő cukortartalma sokkal magasabb, mint a száraz bornak szánt szőlőé - ezt sokféleképpen el lehet érni, de a lényeg általában az, hogy valamilyen módon vizet veszítsenek a szőlőszemek, így a beltartalmuk - a cukorral együtt - koncentrálódjon.

Az élesztőgombák alkoholtoleranciája rendkívül magas cukortartalom mellett pedig alacsonyabb*, mint normál cukortartalomnál. Így akár már 7-8-9 alkoholfoknál elpusztulnak az erjesztést végző organizmusok és lesz jó sok természetes maradékcukrunk.


A mesterséges erjesztésleállítás is létező módszer, de csak az alacsonyabb minőségű édes boroknál alkalmazzák.


Ami meg a kérdésedet illeti, leginkább tudatlanságból. A borokkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, az egyik az, hogy az édes bor csak pancsolmány lehet.


* = ez nagyon erősen függ az erjesztést végző gombatörzstől

2022. márc. 10. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
78%
@ Mojjo, köszi a részletes és szakszerü magyarázatot!
2022. márc. 10. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Nekem egyszer egy balatonfelvidéki borász azt mesélte egy borkóstolón, hogy az édes borokat úgy készítik, hogy hagyják teljesen elforrni a cukrot, majd a végén a saját mustjával visszaédesítik. Azt mondta, higgyük el, hogy a nevesebb borászok is így csinálják, csak nem vallják be, a megszakított erjedés csak kamu duma.
2022. márc. 20. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!