A száraz bor miért üti ki jobban az embert, mint ugyanannyi édes bor?
Ellent kell mondjak nektek.
1-nél több alkalommal volt, hogy egy régi jó barátommal megittunk egy-egy üveg azonos alkoholtartalmú borokat, ahol néha szárazat, néha édeset ittunk. Az édes után csak kellemes, laza állapotban voltam mindig, sőt, néha csak kijózanodtam egyszerűen az ivászat után nem sokkal.
A száraz megivása után pedig jellemzően elálmosodtam és sokkal hamarabb a fejembe szállt, mint azt képzeltem. Egy üveg száraz bor ivása után néha legszívesebben lefeküdnék aludni, édes bor után pedig az utolsó pohár elfogyasztása után fél órával már úgy érzem kezdek kijózanodni.
Az feltehetőleg véletlen volt, amikor a szárazat ittad, akkor fáradtabb állapotban álltál neki.
Esetleg annyiban lehet igazad, hogy ha az édes bor fehér volt, a száraz meg vörös, akkor azt figyelembe kell venni, hogy a vörösekben több a metilalkohol, ami az etilalkoholnál jobban megüti az embert.
Szerintem sem üt ki jobban a száraz (csak ha eleve erősebb bor volt, fáradtabb voltál, stb)
Viszont az édes bor után sokkal nagyobb a macskajaj másnap.
Semmi köze sincs az akkori állapotodhoz. Amikor a mustot a borélesztővel érlelik, akkor az élesztés során a mustban található fruktóz (lényegében cukor) alkohollá válik. Minél nagyobb a szőlő cukortaralma, annál jobb.
A száraz boroknál az érlelés folyamata addig zajlik, amíg az összes cukorból alkohol nem lesz. Ezért a cukor hiánya miatt nem lesz édes.
Az édes borok érlelését megszakítják, ezért kevesebb bennük az alkohol, és több a cukor. És azt felejtsük el, hogy a borba utólag raknak cukrot, egy jó minőségű édes borral ilyet nem tesznek.
Szóval lényegében a száraz borok több alkoholt tartalmaznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!