Ha 4hónapig a 25fokos szobába volt egy Tokaji édes bor, attól még gondolom fogyasztható, ugye?
Semmi bajod nem lesz tőle.
:-)
Ittam én már hitványabb lőrét is, amit évekig tároltunk a szekrény tetején..
A tokaji édes amúgy is tartósabb, mert a cukor tartósít.
Ledugózva évtizedekig elállhat, mert az erjedéshez oxugén kell.
A sértetlen parafadugón semennyi vagy kevés oxigén megy be. Néhány év múlva kiszáradhat a dugó, akkor már beindulhat az erjedés lassan.
Ezért tárolják a pincészetekben fekve a palackokat, így a dugó érintkezik a borral, ami nedvesen tartja azt, így évtizedekig is befalazva tarthatják, érlelik, néha akár 31-50 évig is.
Tehát ledugózva (különösen elfektetve) nagyon sokáig eláll.
De felbontva néhány óra alatt( egyes borok), más borok pedig 1-2 nap alatt megromolhatnak, hiszen a levegővel érintkezve az oxigén miatt dolgozni kezdenek az erjesztőbaktériumok..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!