Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha 4hónapig a 25fokos szobába...

Ha 4hónapig a 25fokos szobába volt egy Tokaji édes bor, attól még gondolom fogyasztható, ugye?

Figyelt kérdés
2016. jan. 2. 14:43
 1/9 anonim ***** válasza:
Fel volt bontva ? Ha nem , akkor biztos jó !
2016. jan. 2. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem volt, csk utana olvastam, es azt irtak, hogy 20fok felett erjedesnek indulhat...remelem nem lesz tole bajom.
2016. jan. 2. 16:26
 3/9 anonim ***** válasza:
Hűtsd be és bontsd ki kóstold meg. NE RÁZOGASD !! :) Egyébként FEKTETVE kell minden palackot tárolni és NEM a szekrény tetején hanem ha máshol nincs lehetőség, akkor az alsó szekrényben.
2016. jan. 2. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Okè köszi...maximum ülök majd egy kicsit a wc-n :D
2016. jan. 2. 21:39
 5/9 szaszaa11 ***** válasza:
Valóban pincehidegben (8-10 fokon) ajánlott a fehérborokat tárolni, száraz helyen. Efelett a hőmérséklet felett pedig a bor bizony negatív irányba fog elindulni. És fontos, hogy fektetve tárold. Ha nem éri a dugót a bor, annak elég csúnya következményei lehetnek, márpedig állítva nem éri. 4 hónap alatt már biztosan negatív irányba fejlődött, és nem lesz az igazi. Ezeknek 1-2 óra elég ahhoz hogy széttessenek, főleg ha valami kényesebb fajtáról beszélünk. Ettől függetlenül biztosan nem romlott és biztos hogy nem lesz tőle bajod. Azért a normális borok elég nehezen romlanak, viszont mint írtam, elég hamar szétesnek és romlik a minőségük.
2016. jan. 2. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, így màr nyugodtabban vàgok neki az estének. :)
2016. jan. 2. 22:02
 7/9 anonim ***** válasza:

Semmi bajod nem lesz tőle.

:-)

Ittam én már hitványabb lőrét is, amit évekig tároltunk a szekrény tetején..

A tokaji édes amúgy is tartósabb, mert a cukor tartósít.

Ledugózva évtizedekig elállhat, mert az erjedéshez oxugén kell.

A sértetlen parafadugón semennyi vagy kevés oxigén megy be. Néhány év múlva kiszáradhat a dugó, akkor már beindulhat az erjedés lassan.

Ezért tárolják a pincészetekben fekve a palackokat, így a dugó érintkezik a borral, ami nedvesen tartja azt, így évtizedekig is befalazva tarthatják, érlelik, néha akár 31-50 évig is.

Tehát ledugózva (különösen elfektetve) nagyon sokáig eláll.


De felbontva néhány óra alatt( egyes borok), más borok pedig 1-2 nap alatt megromolhatnak, hiszen a levegővel érintkezve az oxigén miatt dolgozni kezdenek az erjesztőbaktériumok..

2016. jan. 16. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Behűtöd és nem rázogatva felbontod. Aztán megiszod. Ha nem jó az íze úgyse iszod meg mindet. De ne feletsd el, hogy a benne lévő alkohol is tartósít. Tény, hogy széteshet a bor ha rossz körülmények között van tárolva, de nem lesz mérgező, tehát legfeljebb rossz ízű lesz nemigen lesz tőle bajod. Ha megiható, akkor meg örülsz majd neki.
2016. jan. 17. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen! Igazából egy barátomnak adtam ajándékba, és utólag gondoltam csak bele, hogy esetleg rosszul lehet tőle, vagy akármi mérgezést kaphat. De ezek szerint fölösleges volt rápánikolni.
2016. jan. 17. 15:31

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!