Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan illetve mivel tudom...

Hogyan illetve mivel tudom "házilag" megnézni, hogy egy pálinka eredeti e?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra, hogy vannak akik hamisítják, házilag kotyvasztják a pálinkát és nem pedig főzik/főzetik. Holyan ismerem fel ha nincs mérőműszerem?

Nem vagyok nagy pálinkás, sőt. Nyilván az ízéből egyből kiérzi aki szereti.

2021. dec. 25. 06:54
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

OK! Akkor a lábszagról már letettünk. Most már csak oda kell tudni eljutnunk, hogy a cukrozásnak nincs köze az acetaldehid szaghoz, max. úgy, ahogy azt korábban leírtam, de hát közvetve mindennek köze van mindenhez, széles e világon. Hogy van köze hozzá szerinted?

Azt csak remélni tudom, hogy az otthon főzőkre nem általános az, hogy cukrozzák a cefrét, és ezalatt értsük azt, hogy 8-10% cukrot használnak, nem pedig 2-3%-ot.

2021. dec. 26. 11:43
 22/24 anonim ***** válasza:
Házi sörfőzésben szerezz némi youtube jártasságot legalább, és meglesz neked is, hogy sörfőzésnél miért kerülik a 10%-nál több kristálycukrot a jóemberek. Vannak ezek a kész sűrítmények, amikhez 1kg sima cukrot ajánlanak, vagy valamivel több dextróz+maltodextrin "testet" inkább. Csomóan elmondják, hogy semmi különbség, nem éri meg tízszeres összeget költeni, elég a sima cukor... Aztán jön a hétköznapi tapasztalat, ami ennek kicsit ellentmondani látszik. Nyilván sokan vannak, akik nem érzik a zöldalmás ízt se, azon se, amin én bőven mindent elnyomó pvc-cső szagként érzem az acetaldehidességet. Ezért gondolom, hogy lehet érezni. Az, hogy vannak páran, akik nem érzik, nem zavarja őket, stb, semmit nem cáfol vagy bizonyít.
2021. dec. 26. 16:12
 23/24 anonim ***** válasza:

:D Hát ezen jót nevettem... kösz!

Lehet, hogy van tapasztalatod sörfőzésben (nekem csak elméleti ismereteim vannak, nem szoktam főzni, nem ér ennyit, sűrítményből szoktam csinálni, de az nem sörfőzés... az csak ilyen "instant sör") pálinkafőzésben viszont ezek szerint nincs tapasztalatod.

A kettőnek e tekintetben semmi köze egymáshoz! A pálinka lepárlással készül. Az acetaldehid az előpárlati frakcióban dúsul föl, az pedig nem pálinka (az nem kerül bele)! Ezt már leírtam, csak nem figyelsz rám vagy minek után nincs benne ismereted, így nem voltam érthető, nem tudom...

Az nem igaz, hogy teljesen leválasztható az előpárlati frakcióval, akár több előpárlat elvételével, de az igen, hogy jelentősen csökkenthető!

A PVC-cső szag (egyre jobb...) nem tudom minek tudható be a sörben, de az acetaldehid szaga a technokol szagára hasonlít a párlatban, PVC-cső szagára nem. Nem tudom mi lehet... talán a műanyag erjesztőedény vagy pont a chemipro? Mert ugye elöblíteni nem szoktak semmit sem. Őrület, amit művelnek!

Hogy sörnél hol szúrják el, azt nem tudom, de volna rá egy tippem, hogy ugyanúgy levegővel való érintkezéssel és/vagy, túl magas erjesztési hőmérséklettel. Azért gondolom, mert itt szúrják el a cefrézők is!

Sokan szerencsétlenkednek még ezekkel a sűrítményekkel is (pedig ahhoz sok ész tényleg nem kell), nem indul be nekik normálisan az erjedés, vagy éppen megakad, sokat méregetik a brixet a hidegkomlózás miatt stb. ezer lehetőség van elszúrni! Hogy ezek után a cukor a hibás, az nem meglepő. Pálinkánál is minden hibás, az élesztő, mert mondta az a hülye haverom, hogy tegyek bele, én sosem szoktam, erre tessék most egy szar, vagy a pektinbontó (még az is!) vagy mert túl kevés cukrot tettem rá vagy a főzdés. A főzdés a jolly joker! Csak a cefréző nem hibás!

2021. dec. 26. 19:40
 24/24 anonim ***** válasza:

Az, hogy te jót röhögsz rajta, hogy emberek egyedi, de kiismerhető észleléssel bírnak, inkább rólad mond el többet. A technokolszag nettó előpárlatosság inkább, abban meg azért nem az acetaldehid a meghatározó. Lehet, hogy kevered az etil-acetáttal?

Oké, leírod, hogy nem választható le teljesen... Embereknek eltérő érzékenység adatott meg különböző aromákra, a hibákra is. Van, aki még szereti is némelyik ízhibát, meg olyan is van, hogy "nem tudja, hogy nem szereti", mert adott koncentrációban nem észleli, de vakteszten következetesen jobbnak választja az egyformának észleltek közt a mellékízmenteset.

Az acetaldehid a legtöbb embernek átmegy az észleletén, főleg amikor pofátlanul tolják a cukrot bele. Igazából cukorpárti pálinkafőzőből én is olyat ismerek csak, aki valamiért, szinte babonából rak bele kicsit, és a fedősztorik különböznek csak. Más az íze, jobb az íze, olyan jó szilva hogy el kell rontani, meg ilyenek. Nyilván induláskor tud az jól jönni az élesztőnek, megfelelő tápanyagellátás mellett. Szerintem azt tekinthetjük nem cukrozásnak. Más kérdés, hogy a másik "babonát", ami inkább a megfelelőre érett gyümölcs és a tiszta cefre énekének hangzik, jobban kedveli valahogy mindenki. Halkan jegyzem meg, 10%-nál kevesebb hozzáadott cukor jól beállított pH mellett képtelenség, hogy mellékízeket okozzon. A gond akkor van, amikor megszalad, főleg ha "milyen péhá józsikám, ez cáfrá, ez nem tuggya eztet"

Nyugodj meg, nem használok fertőtlenítésre oxit, gyönyörűen elmosok és elfertőtlenítek mindent, ami hideg oldalon van. A Star Sant nem is kell leöblíteni, elenyésző mennyiség a 2 cent 10 literben, ami egy edény falán marad kis habbal, és az is főleg foszforsav, ami az élesztőnek csak egy jó büfi lesz. Egyébként a nátrium perkarbonát is teljesen jó sörrontók ellen, csak be kell tartani a szabályait, úgy viszont rohadt kényes és könnyen elhibázható marhaság.

Bármit csinálsz, 20%-nál több kristálycukorral, az optimális hőmérséklettartomány tetején (valós cefrehőmérsékletre gondolva a zajos szakaszban, természetesen), azonnal borítékolható a cideres íz (a legtöbben ilyen zöldalmás-cideres ízként azonosítják be). Aztán lepárlod, és szerinted nyugodt lehetsz. Szerinted csökkented, szerintem meg benne van a pakliban, hogy még növeled is a koncentrációját a végtermékben, ami ízleléskor jókorát párolog a szaglóhámodra, és elvileg kiszúrod, főleg ha jó észlelésküszöbbel tudsz kóstolni erre a mellékízre. Nekem eddig pont a sűrítményes kanyaroknál volt elviselhetetlen, mindent elnyomó "benzincső-aroma". Amióta van hőmérséklet-szabályzás, nem próbáltam sűrítményt, pedig lehet sort kéne keríteni rá. Amikor sűrítményes sört csináltam, akkor mindig pár fokkal melegebb volt a kelleténél az induló hőmérséklet. Enyhén melegebben induló erjedéseknél azóta is jóval könnyebben kiszúrom, hogy acetaldehid barátunkból megint több lett a kelleténél. Igen, türelmetlenség, néha előjön, és ilyeneket csinál. Kellemetlen őrizgetni az eredményt, meg bízni benne, hogy elhalványul, vagy ha kevésbé zavaró, akkor megivással segíteni rajta, de ebből alakul ki az ízlelési tapasztalat is, meg a "nem így csináljuk ezentúl" típusú, néha kissé kétes fogadalmak is. :)

2021. dec. 26. 23:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!