Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan illetve mivel tudom...

Hogyan illetve mivel tudom "házilag" megnézni, hogy egy pálinka eredeti e?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra, hogy vannak akik hamisítják, házilag kotyvasztják a pálinkát és nem pedig főzik/főzetik. Holyan ismerem fel ha nincs mérőműszerem?

Nem vagyok nagy pálinkás, sőt. Nyilván az ízéből egyből kiérzi aki szereti.

2021. dec. 25. 06:54
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Meglátásod szerint hogyan "kotyvasztják házilag"? Azért ez érdekelne... :)

Vagy arról van szó, hogy alkoholba aromát tesznek és ez a jobbik eset, vagy ablaklemosót párolnak le. Na ez utóbbitól kaptak már mérgezést egy páran az elmúlt években. Sehogy nem tudod megállapítani! Az aromát kilehet érezni, ahogy írtad is, de úgy egyébként... csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kideríteni, hogy pálinka-e. Ha a laborban nem találnak elegendő metilalkoholt (nem írtam el!) a párlatban, akkor az finomszeszből készült, azaz hamisítvány, nem pálinka. Ha túl sok metilt találnak benne, akkor pedig akár ablaklemosó lett újra lepárolva! (de hát azt is "főzik")

Nem tudom mire gondolsz... de ilyen nincs, hogy lepárlás ("főzés") nélkül tömény alkoholt lehetne otthon "kotyvasztani", ha nem az alany párolja le, akkor valaki más (akár finomszesz gyár), és azt Ő csak ízesíti...

Még a valóban kiváló minőségű aromát (mert hogy bődületes különbségek vannak minőségben!) is kilehet érezni.

2021. dec. 25. 08:04
 2/24 anonim ***** válasza:
21%
Lehet, hogy én tudok túl keveset a dologról, de nem értem, hol érné meg? Nem gyümölcsből vagy nem gyümölcs nem erjesztésével nem fog hasonlítani, erjedt gyümölcs aromáról meg még nem hallottam. Az etilalkohol elég drága móka, főleg denaturálatlanul, ha meg ott egy egylépcsős lepárló, akkor abba akár a nagykerre maradt gyümölcsöt is bele lehet darálni, túl jó nem lesz, de túl rossz se. És a munkaigény töredéke a kotyvasztós megfejtésnek. Nyilván akad ökör, aki "talál rövidebb utat", ami minden, csak nem olcsóbb meg nem egyszerűbb, de az emberek nagy többsége eléggé nem ilyen, és azért ha valaki annyira debil, az nagyon látszik. De még a fájdalmasan debilek nagyon nagy hányada is inkább a hagyományos úton főz/főzet, legfeljebb nem olyat, mert az nem része a hagyománynak, hogy egyszer megtöltöd a hordót, aztán tömített fedővel, kotyogóval ott hagyod a francba a hűvösön. Főleg nem hőmérséklet-szabályzással... De azért az enyhén rohadásos, kissé földes cefréjükből is hihetőbb fintorgós pálinka lesz, mint hatosztályos likőrbéla házi vegyészműhelyéből.
2021. dec. 25. 08:24
 3/24 A kérdező kommentje:

Hát igazából lehet hülyeséget mondok, de hallottam már olyat is, hogy a tiszta alkoholt vizezik fel, bele rakják az aromát és pálinkaként árulják. Így értettem a kotyvasztást, hamisítást.

És erre irányult a kérdésem, hogy ezt hogyan ismerem meg? Főlig hogy nagyon ritkán tényleg alkalom adtán fogyaszok pálinkát😅

Nálunk "divat" háztól vásárolni és kíváncsi lettem volna.

De akkor csak a jó tapasztalt és kifinomult ízléssel rendelkező emberek veszik észre, hogy hamisítvány e vagy sem😅

2021. dec. 25. 08:27
 4/24 anonim ***** válasza:
100%
Ja, nem éri meg hamisítani. Inkább az a gyakoribb, hogy árulják a szart, amit összegereblyéztek a gyümifák alól, kutyaszarral meg mindennel és feketén kifőzték.
2021. dec. 25. 08:28
 5/24 A kérdező kommentje:

Akkor teljesen hülyeséget ítram, bocsi.

Köszönöm a felvilágosítást!😁

2021. dec. 25. 08:30
 6/24 Phoney ***** válasza:
100%

Semmilyen módszerrel nem ismered meg, ha íz alapján nem tudod azonosítani.

De igazából bizonyos gyümölcsízekből olyan hihető utánzatot is lehetséges csinálni, hogy még én is csak azt tudnám megmondani, hogy nem kisüsti, illetve hogy nem jó, de azt nem, hogy biztosan nem pálinka.

Hamisítani egyébként abszolút megéri, csak nem legális alkoholból. Vagy olyan csempészvodka az alap, amit a magyarnál sokkal alacsonyabb szeszadóval vettek meg (pl. Ukrajnában), vagy "okosba" szereznek valami lopott alkoholt, amiben ki tudja mi van, többnyire ezzel szoktak egész falvakat megmérgezni.

2021. dec. 25. 08:50
 7/24 anonim ***** válasza:
33%

Tényleg az van, hogy ami nem pálinka, az nagyon nem az. Technokolszag, maró korty, illetlen dolgokra emlékeztető szagok elárulják akkor is, ha tényleg valami cefrének nem nevezhető okádék le lett párolva valahogy. Ha meg nem cefréből készül lepárlással, akkor azért ki lehet szúrni, főleg ha a szokásos bolti kis sütiaromák jönnek belőle, meg ha az első szaglással felismered a rengeteg kristálycukor jellegzetes szagát... Csomó kb "lehetetlen" ízhiba is előfordulhat, igazából lehetőségek végtelen tárháza, ahogy az a varázslatoknál lenni szokott. Mellérakod azt, hogy gyümölcs leszed, alaposan átmos, ledarál, szükség esetén magtól elválaszt, pektinbontó (van hogy előbb pektinbontó, aztán magszűrés), hordó, élesztő, zár és kotyogó, hőntartás, három hétig SEMMI, aztán lepárlás menetrend szerint... Ez épp annyira egyszerű, tökéletes eredménnyel, hogy varázslással elrontani mindent nem éri meg. És épp annyira "bonyolult", vagy legalábbis munkaigényes, hogy közben se éri meg kompromisszumokat kötni. És otthon még így is könnyen lehet, hogy rájössz, hogy megérheti a felárat a szebb alakú, teljesen réz főző, aztán amikor kipróbálod, és tényleg örömkönnyekbe borult arccal kóstolod az új dimenziókat, akkor már két év hordós érlelésre lesz igényed, mert néha már az a kategória a dolog, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a tényleg fölösleges köröket leszámítva nincs mit megspórolni a munkán.

Aki ilyen, azon látszik ez a megérkezettség. Ha közvetlenül a termelőtől veszed, akkor el se lehet téveszteni. Ő lesz az, aki körbevezet és beavat mindenbe, mert a perfekcionizmust leszámítva tényleg semmi látnivaló.

2021. dec. 25. 08:58
 8/24 anonim ***** válasza:
100%
#6-nak is igaza van, tényleg lehet egész jót is "alkotni", csak az háznál ritka, inkább nagyobb gazdaságok sufniüzletei tudnak ekkora sufni k+f-et megengedni... :)
2021. dec. 25. 09:02
 9/24 anonim ***** válasza:
100%

Ehhez nem kell nagy kifinomultság... szeretni kell a pálinkát, és úgy nagyobb eséllyel kiszúrod, ha valami nem stimmel! Amit Phoney ír, az igaz, de akik otthon aromával tolják meg a párlatjaikat, azok jellemzően 1. nem minőségi aromát használnak, 2. még azt is annyira túltolják, hogy szinte kiordít a pohárból, hogy aroma van benne.

Háznál nem jellemző ez, hogy nem gyümölcsből csinálják, inkább a gyümölcs minőségével van gond, ill. a cefre kezelésével, továbbá jelentős mennyiségű cukrot adnak a cefréhez, sok esetben (szinte az összes esetben) annyit, hogy jelentős mennyiségű cukor marad benn a cefrében, ugyanis a vadélesztő (mi más?) már nem tud dolgozni az alkoholos közeg miatt, de cukor még mindig van. Hamisítás alatt inkább ezt kell érteni, hogy az alkohol jelentős része hozzáadott cukorból van!

Lehet otthon fillérekből alkoholt előállítani! A cukor vízzel elkeverve is kierjed, alkohol lesz belőle (Mo-on szigorúan tilos, ezért volt nehéz a Seltzert engedélyeztetni), csak élesztőt és élesztőtápanyagot kell hozzáadni, közel "semleges" alkohol lesz belőle, ezt jól lehet ízesíteni!

Totál hülyeség, hogy a "cukor" kiérződik már szagra is egy párlatból... :) Ekkora baromságot rég hallottam! Erjesztési hiba kiérződhet egy párlatból, rosszul elválasztott frakció is okozhat kellemetlen szagot egy párlatban. A hozzáadott cukor megnövelheti az előpárlati frakciót, ezáltal annak leválasztását ha nem szaglással állapítjuk meg vagy egészen egyszerűen nincs meg az orrunk hozzá, akkor lehet max. igaz ez az állítás, de így lehet igaz! Nem úgy, hogy kiszagolom, hogy ebbe aztán tettek cukrot. Ilyen dumát társaságban jobb nem elereszteni, mert bár a tájékozatlanság okán nem nagy az esély, de azért van esély arra, hogy kinevetnek minket! Mégha maga a cefrézési módszer ami erősen dióhéjban lett leírva, helyes is, ez az állítás viszont helytelen... tapasztalat csak azért mutathatja azt, hogy helyes, mert aki ilyet csinál, ezen a szinten van, az egyértelmű, hogy lepárolni sem tud!

Technokolszagot erjedési hiba okozza, majd ezt követően lepárlási hiba, elméletben tökéletes alapanyagnál is előfordulhat, még úgy is, ha a feldolgozás is hibátlan! Maró, kaparó érzést, továbbá nehéz ízeket, bűzös szagokat okozza tipikusan a "valamiféle okádék", jellemzően földdel szennyezett cefre, rohadt gyümölcs!

2021. dec. 25. 10:19
 10/24 anonim ***** válasza:
100%

Én sem vagyok egy nagy pálinka fogyasztó, mert a többségük nem ízlik. Céges karácsonykor, és az egy nyári céges főzésen szoktam inni.

Ezért is emlékszem, hogy egy kezemen megtudom számolni, melyek ízlettek igazán.

A jó pálinka FINOM. Jó az illata, jólesik kortyolni belőle, nem kell lehúzni, és utána összerándulni a borzalomtól.

Kóstolót kérve érdemes vásárolni nagyobb mennyiséget. Simán lehet csak egy decit is venni.

2021. dec. 25. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!