Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan illetve mivel tudom...

Hogyan illetve mivel tudom "házilag" megnézni, hogy egy pálinka eredeti e?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra, hogy vannak akik hamisítják, házilag kotyvasztják a pálinkát és nem pedig főzik/főzetik. Holyan ismerem fel ha nincs mérőműszerem?


Nem vagyok nagy pálinkás, sőt. Nyilván az ízéből egyből kiérzi aki szereti.



2021. dec. 25. 06:54
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

"Totál hülyeség, hogy a "cukor" kiérződik már szagra is egy párlatból"

Érdekes, rajtad kívül elég sokan felfedezik az acetaldehid szagot is, meg a jó hazai kristálycukor enyhe lábszagát is, ha már ilyen 20%-okat dobnak bele. Nyilván ha kalandvágyó napod van és belekóstolsz, akkor az aránytalanság hamar meglesz ekkora cukor-hozzáadagolásnál... És a párlatból ordít ez, főleg melegen és frissen.

2021. dec. 25. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/24 Phoney ***** válasza:
100%

ma 13:03

Lehet, hogy a szarrá cukrozott "pálinkáknak" vannak tipikus hibái és annak illatai, de akármit is érzel benne, az nem közvetlenül a cukrozástól van, és nem is csak a cukortól lehet olyan. A cukor közvetlenül nem okoz acetaldehid-szagot. Ha rossz szagok vannak benne, akkor azt nemcsak cukrozták, hanem valahogyan el is rontották. Aki konyít valamit a szakmához, az cukorral is meg tudná csinálni mindenféle furcsa szag nélkül. Aránytalanság max. abban lesz, hogy kevés a gyümölcsillat, de ezt a gyümölcs minősége vagy a finomítás hibája is okozhatja.


Könnyű mindenféle baromságra asszociálni, amikor az ember tudja, hogy mit "kell" megtalálnia az ízben (lásd "kristálycukor lábszaga"), mind beleestünk már ebbe a hibába. Mint amikor egyesek esküdöznek, hogy minden élesztővel készült pálinka élesztőszagú, a világ összes whiskyjében "tisztán" érzik a füstöt, a vodka meg "gabonaillatú", stb...

2021. dec. 25. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Ma 13:39: Így van, vakon ez nem menne.
2021. dec. 25. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Megakartam védeni magamat, de már nem kell... köszönöm!

Mindenesetre ennyire magabiztosan hülyeséget állítani, ennek is a tájékozatlanság ad alapot (a magabiztosságnak), mert ha már rokoni/haveri körben elfogadták azt a butaságot, ami elhagyta a számat, mi több akár elismeréssel fogadták tájékozatlanságuk okán a téves információt, akkor akár... máshol is elmondhatom/leírhatom.


"Érdekes, rajtad kívül elég sokan felfedezik az acetaldehid szagot is"

Érdekes, hogy leírtam, látszólag hogy függhet ez össze a cukor hozzáadásával, mégsem értetted.

Többire nem reagálnék. Nonszensz!

2021. dec. 25. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/24 A kérdező kommentje:

Hűha, nagyon szépen köszönöm a böségesen kifejtett válaszokat és azt is kúlön mrgköszönöm, hogy nem szedtétek le a fejemet a tudatlanságom miatt 😇🙂 ( Csak, mert most nagy divat szétszedni az embert ha már valamit meg mer kérdezni)


További Kellemes Ünnepeket Kívánok Nektek!🌲

2021. dec. 25. 16:12
 16/24 anonim ***** válasza:
Hát a pálinkához nem értek, viszont ha vásárolni akarsz, akkor próbálj számlát kérni, ha nagyon tiltakoznak, ott valami már gyanús. Persze lehet, hogy csak adózni nem akarnak utána, de az biztos, hogy kotyvasztott kamu-pálinkáról soha nem fogsz számlát kapni. Ha adnak számlát, akkor nagyon nincs miért aggódnod.
2021. dec. 25. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/24 anonim ***** válasza:
28%
Hogy védik a mindentudók a cukrozásukat, nem semmi.
2021. dec. 25. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/24 Phoney ***** válasza:

tegnap 21:18

Legálisan csak kereskedelemben, zárjeggyel lehet pálinkát eladni, szóval amit nem boltban veszel, azt eleve csak feketén veheted...

2021. dec. 26. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/24 anonim ***** válasza:
#17 Nehezen megyek bele ilyen gyerekes vitába... Szó nincs róla, hogy bármit is védenék, max. az igazságot! Én nem cukrozok! Ha tenném is, akkor sem volna értelme annak, hogy ezt védjem! Mi a francnak? Hol érdekel, ki mit csinál? Miért látnék ebben küldetést? Te látnál, azért gondolod, hogy én is? Elvi kérdés, hogy nem hagyom, hogy hülyeség le legyen írva anélkül, hogy ne hívnám fel erre a figyelmet. Mert hogy Ő így gondolja, az egy dolog, de mást ne vezessen félre ezzel! Hibás alapanyag, vagy cefrézési vagy főzési hibából eredő íz és illathibát a hozzáadott cukornak betudni és hozzá nem értőnek ezt az információt adni, hogy ez attól van, azt már bocs, de nem hagyom szó nélkül! Hozzáadott cukor okozhat jellegtelen párlatot, bizonyos szinten jelentős bennmaradt cukrot, bizonyos szinten az erjedést megakadályozhatja. Ennyi! DE pl. jellegtelen párlatot okozhat hibás lepárlás is (túl erős deflegmáció!) sőt, alkalmatlan főzőberendezés is, de a gyümölcs érettségi fokozata is, sőt maga a gyümölcs fajtája is!
2021. dec. 26. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/24 anonim ***** válasza:
Inkább az acetaldehid vonal (cider mellékíz a legtöbbeknek) a tipikus, ami ha pont gyenge főaromákkal párosul, akkor kb mennyi szerinted az esély mondjuk a mai mezőnyben, hogy jaj, csak úgy sikerült, á, mi nem borítjuk tele cukorral! Táplálással persze csökkenthető az élesztőn a sokk, de szerinted mennyire kéne keresgélni azt a házi főzögetőt, aki nem a könnyebbség miatt cukroz?
2021. dec. 26. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!