Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az miért van hogy ha egyféle...

Az miért van hogy ha egyféle piát iszok, nem vagyok egyáltalán másnapos, viszont ha keverek, írtó másnapos vagyok?

Figyelt kérdés
2021. nov. 29. 09:28
 1/5 anonim ***** válasza:
69%
Lepődj meg: azért, mert kevered.
2021. nov. 29. 09:52
 2/5 anonim ***** válasza:
38%
Mert nyilván több az alkohol mennyisége
2021. nov. 29. 10:00
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A magyarázatát nem tudom, de már 30 éve is köztudott volt, hogy nem szabad keverni.

2# mitől lenne több, ha kevered? Ha ugyanazt a mennyiséget iszod meg, csak keverve, sokkal jobban fejre állsz. Fiatalon bulikban eszméletlen mennyiségű pálinkát meg tudtam inni, úgy hogy egyenesen mentem, és másnap csak fáradt voltam.

Fele annyi pálinka plusz egy pohár pezsgő filmszakadást okozott, holott az kevesebb alkohol.

Vagy ha bálon kevertük bor/pálinka esetleg sör is, az másnap hányinger+fejfájás kombót hozott.

2021. nov. 29. 10:17
 4/5 anonim ***** válasza:

Hát, maga a kérdés önmagában felvet új kérdéseket.

Először is, a másnaposság változatos tünetegyüttesek összessége, ami személyenként más és más lehet, szóval nem feltétlen árt ilyenkor tudni, hogy részleteiben mit értesz a másnaposság alatt? Ezen felül nem árt azt sem tudni, hogy az "egyféle pia" mit takar: bort/sört/vodkát.

Alapvetően a másnaposságot az okozza, hogy egy ADH (alkohol dehidrogenáz) nevű enzim az ethanolt metabolitokra bontja a szervezetben és mivel ez alapvetően nem lenne a szervezetbe való (ne érts félre, az emberek nagy többsége iszik, teljesen rendben van, biológiai szempontból nem való a szervezetbe), így a test próbál megszabadulni tőle. Azzal, hogy keversz különböző fajtájú alkholokat, melyek minőségben is mások, növeled az alkoholkoncentrációt a vérben, ezzel a másnaposság valószínűségét. Alapvetően szakirodalomban nincs olyan korreláció, hogy kevert ital = (rosszabb) másnaposság, de ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy individuum szinten hatalmas eltérések vannak, amit nehéz kutatási térben objektíven vizsgálni.

2021. nov. 29. 10:29
 5/5 Phoney ***** válasza:
50%

Nem mindegy, hogy mit keversz, de leginkább az, hogy eleve jobban berúgsz.

1. azért, mert többféléből több esik jól, így gyorsabban és/vagy többet iszol, persze másnap csak arra emlékszel, hogy hát "keverted".

2. szénsavmentes italokból kísérő nélkül több adag is megül egyszerre a gyomrodban, ahol minimális a felszívódás; ha ezekre nagyobb volument iszol valami hígabból (főleg, ha szénsavasból), akkor egyben mennek a vékonybélbe és hirtelen fogsz beállni.

+1: olyasmit keversz a képletbe, amit magában sosem szoktál inni, így nem tudod, hogy konkrétan attól az italtól vagy másnaposabb

ma 10:29

„Azzal, hogy keversz különböző fajtájú alkholokat, melyek minőségben is mások, növeled az alkoholkoncentrációt a vérben” -- ezt hogy érted? Az alkohol koncentrációját csak a felszívódott alkohol mennyisége növeli. Semmi köze az italfajtához vagy a minőséghez, leszámítva az ital alkohol- és CO2-tartalmát, persze.

2021. nov. 29. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!