Édesanyámnak lesz majd a születésnapja. Még csak egyféle tortát csináltam eddig, az is sütés nélküli volt. Sütni, főzni tudok, de valahogy a tortától kicsit tartok . Lenne valami ötletetek, ami nagyon mutatós, és nem lehet elrontani?
Szia!
Én nem kezdenék neki formatortának, nem éri meg, főleg kezdőként. De az alábbi csokitortát egyszerűen nem lehet elrontani, és nagyon-nagyon finom.
Egy 26 cm-es átmérőjű tortához:
120 gramm finomliszt
80 gramm étkezési keményítő (ettől különösen könnyű lesz)
2 csapott kiskanál sütőpor
6 db tojás
3-4 evőkanál hideg víz
1 csipet só
180 g kristálycukor
1 tasak (10 grammos) vaníliás cukor.
Előkészület:
A sütőt előmelegíted 180 fokra
A kapcsos tortaforma alját, és csakis az alját kikened margarinnal, és kibéleled sütőpapírral.(azért nem szabad a tortaforma oldalát kikenni, mert sütés közben a zsiradék lefelé igyekszik, elnyomja a felszálló légbuborékokat, aminek végeredményeképpen a torta széle beesik, állaga lapos-szalonnás lesz, a közepe meg felpúposodik. Szépen körbe lehet vágni oldalt, gyönyörűen kijön így is.)
1. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekevered.
2. A tojásfehérjéket a csipet sóval és a hideg vízzel felvered, majd a kristálycukor felével géppel kemény habot csinálsz.
3. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a kristálycukor másik felével habosra- fehérre kevered, majd ebbe belekevered a fehérje egyharmadát.
4. A fehérje maradék kétharmadát és a lisztes keveréket már óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük bele, hogy a hab ne törjön. Ezt célszerű lyukas fakanállal végezni, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé, mintegy O betűt leírva a kezeddel. A lisztet mindig csak apránként keverd bele, mindig keveset a tetejére szitálva.
Ezt a masszát a tortaformába öntöd, és úgy simítsd el a tetejét, hogy a szélén picit magasabb legyen, mert a közepe úgyis púposodik picit, így viszont szép sima lesz a végén.
A sütőben középső magasságra teszed, és 40-45 perc alatt megsütöd. Kb 30 percig szigorúan tilos a sütőajtók kinyitni!!!
Akkor lesz jó, ha egy tűt, vagy egy vékony kést beleszúrsz a közepében, és nem ragad rá a tészta.
A tésztának jót tesz egy nap pihentetés, könnyebb akkor szeletelni, de nem életbevágó.
Krém:
2 egész tojást, 4 evőkanál lisztet csomómentesre elkeversz, hozzáadsz 3 dl tejet, és az egészet gőz fölött, sűrűn kevergetve krémet főzöl (pár perc).
Amíg meleg, hozzá keversz 1 db sport szeletet, másfél tábla Szerencsi étcsokoládét, és 4 evőkanál nutellát.
Amíg hűl, addig kikeversz 15 dkg porcukrot 15 dkg margarinnal, és ezt belekevered a csokikrémbe. Én ilyenkor géppel jól kihabosítom az egészet. Ízlés szerint lehet tenni bele pici rumot is, de ez elhagyható.
Ez a krém elég a torta megkenéséhez kívül-belül, sőt, a díszítésre is elegendő (pl. habzsákkal, vagy zacskóba téve, annak csücskét kivágva pici halmokat csinálhatsz.) Ha nem lenne túl szép a kenés, el lehet az oldalát „rejteni” egy pici finomra darált dióval vagy minimális zsemlemorzsával.
Én nem tennék rá fondánt, de ha te szeretnél, szólj leírom annak a receptjét is.
Sok sikert! Remélem, érthetően írtam le, és tudtam segíteni!
Ez nagyon egyszerű és finom is. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!